9 اردیبهشت، روز روانشناسی و مشاوره

مقدمه

تاريخچه علم روان‌شناسی به يكی از آثار فلاسفه قديم يونانی، يعنی ارسطو باز می‌گردد. غرب سنت ارسطویی روانشناسی را چند صد سال بعد با آغاز رنسانس پذیرا شد و با انقلاب صنعتی در اروپا، روانشناسی به صورت یکی از علوم طبیعی در آمد.

 در ایران روانشناسی تحت عنوان علم النفس یا اخلاق، بیش از هزار سال به عنوان یکی از شاخه‌های اصلی فلسفه در مراکز علمی تدریس شده است. از رازی و ابن سینا و ناصر خسرو تا ملاصدرا کمتر متفکری را سراغ داریم که در آثار خود به این علم نپرداخته است. ولی  کندی آهنگ رشد اجتماعی و علمی و فنی سبب شد که روانشناسی ایران در همان حد سنتی متوقف شود.

بعد از تأسیس دارالمعلمین، دانشگاه تهران و بویژه دانشسراهای مقدماتی و دانشسرای عالی بود که روانشناسی به صورت یکی از علوم جدید در ایران مطرح شد. دکتر علی اکبر سیاسی و دکتر محمد باقر هوشیار را باید از نخستین پیشتازان روانشناسی در ایران دانست. کتاب دکتر سیاسی تحت عنوان «علم النفس یا روانشناسی» از لحاظ تربیت و کتاب دکتر هوشیار تحت عنوان «سنجش هوش یا روانشناسی عملی» تقریبا بطور همزمان انتشار یافتند.

روانشناسی ایران از دهه ۱۳۴۰ به بعد به عنوان بخشی از برنامه‌های رشته فلسفه و علوم تربیتی و یا به صورت بخشی از دوره‌های تربیت معلم تدریس می‌شد. دهه ۱۳۴۰ را باید دهه گسترش سازمانی روانشناسی در ایران نامید. چون طی این ده سال دوره لیسانس روانشناسی، نخست در دانشگاه تهران و بعدها در سایر دانشگاههای ایران تأسیس گردید و مؤسسه روانشناسی بنیان گذارده شد. برخی از این تحولات حاصل کوشش‌های دکتر محمود صناعی بود که در همان دوره پا به صحنه روانشناسی ایران گذاشت. خدمت بزرگ دکتر صناعی ترجمه کتاب «اصول روانشناسی نوشته نرمان.ل.مان» در سال ۱۳۴۲ بود.

در سال ۱۳۴۴ دکتر سعید شاملو، بنیان گذار روانشناسی بالینی ایران، اولین کلینیک مرکز مشاوره و راهنمایی در دانشگاه تهران را تأسیس کرد و بعدها بتدریج چنین مراکزی در دیگر دانشگاه‌ها تأسیس شد. با گسترش دوره‌های روانشناسی در دانشگاه‌های کشور کوشش‌های فراوانی در زمینه تألیف و ترجمه مکتب درسی در این رشته به عمل آمد.

 9 اردیبهشت، روز روانشناسی و مشاوره است، به همین مناسبت اداره‌کل خدمات آرشیوی (گروه ارتباطات آرشیوی) نمایشگاهی با این موضوع، شامل 15 عنوان با معرفی 33 برگ سند آماده سازی و در وبگاه سازمان تقدیم به علاقه‌مندان کرده است.

 

درخواست مدیر مؤسسه ملی روانشناسی از استاندار فارس برای انجام مصاحبه به منظور اجرای برنامه تحقیقی« انستیتو تکنولوژی ماساچوستس» در ایران

  • شماره : ۱۰۹۷۸۷-۲۹۳
  • تاریخ : فاقد تاریخ