سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، منتخبی از تصاویر حضور اقشار مختلف در انقلاب

مقدمه

انقلاب؛ در واژه به معنای دگرگونی و تغییر بنیادین، تغییر در ذات و ماهیت است و انقلاب اسلامی ایران؛ حرکتی اساسی و تحول­ساز است که با شرکت عموم مردم کشور و رهبری امام خمینی(قدس‌سره) بر مبنای اصول اسلامی آغاز و به بار نشست، به عبارتی می­توان گفت فصل ممیز این حرکت با سایر حرکت­ها؛ اسلامی بودن آن است. شاخص دیگر انقلاب اسلامی وابسته نبودن حرکت به یک قشر خاص از جامعه است یعنی نمی‌توان انقلاب ایران را کارگری، نظامی و ... دانست، شروع، اوج‌گیری، پیروزی و بالندگی آن به همه ‌اجتماع از جمله زنان، مردان، همه سطوح فکری، فرهنگی و زبانی تعلق داشت. انقلابی که برخاسته از دل توده‌ها و همه ساکنان این مرز  و بوم است و در یک سطح شمول عالی اجتماعی قرار دارد.

آغاز نهضت اسلامی به اعتراضات امام خمینی(قدس‌سره) و سایر مراجع دینی در سال 1341ش.  نسبت به رفتارهای ضد اسلامی و غیر قانونی دستگاه حاکمه بازمی‌گردد، حمله مأموران رژیم به مدرسه فیضیه مبارزات را تشدید کرد و سخنرانی امام (قدس‌سره)  در عصر عاشورای 1342 که به دلیل موضع­گیری صریح ایشان علیه شاه، امریکا و اسرائیل، به صدور دستور بازداشت‌شان انجامید. در پی آن  قیام خونین 15 خرداد مبدأ رخداد انقلاب اسلامی شد.

سخنرانی امام خمینی (قدس‌سره)  و اقدام روشنگرانه درخصوص مسئلة کاپیتولاسیون، کارکرد آن، حقارت­های ناشی از اجرای چنین پیمانی، باعث دستگیری امام در روز سیزده آبان 1343 و تبعید ایشان به ترکیه  و آنگاه نجف شد.

امام خمینی (قدس‌سره) در سال­های تبعید مردم را به­وسیلة اعلامیه­ها، پیام‌ها، کتاب‌ها و نوارهای سخنرانی هرچه بهتر با ابعاد ستمگرانه و رفتار حقارت­آمیز رژیم در برابر بیگانه و سیاست‌های ضد اسلامی آن،  آشنا ساخته و برای ساختن ایرانی بدون وابستگی و درخور ایرانی آماده نمودند و با طرح تئوری حکومت اسلامی هدف خود را برای مبارزان تبیین و  روشن کردند. در طول این سال­ها انقلاب به ایدئولوژی تکامل یافته خود، بینش عمیقی یافته، در جهت احقاق آن قدم برداشت و رژیم را به استیصال کشاند؛ به­طوری که در آبان‌ماه 1356 با به شهادت رسیدن «سیدمصطفی خمینی» صد باره در آتش انقلاب دمیده شد.

انتشار مقالة «ایران و استعمار سرخ و سیاه» که به درخواست محمدرضا پهلوی و با هدف کم رنگ‌کردن جایگاه مرجعیت و کارکرد آن نوشته شد و در متن خود به مراجع و امام خمینی (قدس‌سره) توهین کرده بود، دامنه حرکت­های اعتراضی مردم را گسترده­تر نمود و باعث قیام 19 دی ماه مردم قم شد، مراسم چهلم شهدای قیام ۱۹ دی در تبریز و مراسم چهلم شهیدان واقعه تبریز در یزد، تهران، مشهد، اصفهان و شیراز برگزار گردید. از این مقطع زمانی به بعد دیگر حکومت نظامی شکنجه و زندان به ناکارآمدترین ابزار تبدیل شد زیرا انقلاب و تفکرات آن در عمق روح و جان ایرانیان نفوذ کرده بود و  در نگاه آنان حکومتی مشروعیت می­یافت که در همان قالب، حاکم دل آنان شود.

با فرار شاه در 26 دی 1357 انقلاب به انفجار خود نزدیک­تر شد، مبارزان نیروی صدچندان یافته و امید تشکیل حکومتی با آرمان­های اسلامی خود را دسترس­پذیرتر یافتند؛ از این زمان مجدانه خواستار بازگشت امام(قدس‌سره) که اکنون در فرانسه انقلاب را رهبری می­نمود، شدند.

گستره مبارزات به قدری بود که دیگر مانعی را جلودار خود نمی­دید، نقشه­های نو، نخست­وزیران و کابینه جدید پیکر پوسیده را درمان نشد تا اینکه در روز 12 بهمن 1357 مرغ طوفان پهلوی هم در آتش خود سوخت و در برابر عزم مردم ایران دست بسته، اجازه فرود پرواز انقلاب را صادر نمود.

ورود امام خمینی(قدس‌سره)، به مهین و استقبال گرم مردم،  شروعی برای درهم پیچیده شدن طومار رژیم شد، ملاقات­های مردمی و یکدستی مبارزه، شکست کودتا در قالب حکومت نظامی 19 بهمن، تیر آخر را به قلب رژیم زد و سحرگاه 22 بهمن صدای پیروزی و استقرار انقلاب اسلامی در ایران و جهان طنین­افکن شد.

اداره‌‌ کل خدمات آرشیوی( اداره‌ ارتباطات آرشیوی)به‌مناسبت شروع چهل و ششمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی اقدام به برگزاری نمایشگاهی از عکس‌های منتخب خود با موضوع حضور اقشار مختلف مردم در پیشبرد انقلاب اسلامی نموده است که دربرگیرندة 17 عنوان و 17 قطعه عکس می‌باشد. این نمایشگاه در وبگاه سازمان تقدیم حضور علاقمندان می‌شود.

تظاهرات اقشار مختلف مردم قم علیه رژیم پهلوی

  • شماره : ۲۵-۱۵۰۰۱-۵
  • تاریخ : ۱۳۵۷ش.