سالروز افتتاح ساختمان کرسی چشم پزشکی بیمارستان فارابی

مقدمه

بیمارستان فارابی تهران، اولین مرکز چشم‌پزشکی و یکی از بزرگترین و معتبرترین مراکز درمانی کشور است. این مکان، ابتدا به صورت باغی بود که در سال 1300ش.، از حاجی معدل شیرازی خریداری شد و به آسایشگاه شهرداری اختصاص یافت و بعد تبدیل به کارخانه شعربافی گردید. سپس، بیماران مؤسسه‌های خیریه «دارالایتام» و «دارالمساکین» را در این محل جا دادند که بنام «مریض‌خانة فقرا» موسوم شد. پس از آن بیماران به بیمارستان بلدیه منتقل شدند و محل مذکور به کارخانه برق بخش 10 اختصاص یافت. این وضعیت چند سال ادامه داشت تا اینکه در «دارالمساکین» تیفوس شیوع یافت، ناگزیر چند تخت در محوطه آن قرار داده و بیماران تیفوسی را بستری کردند و «مریض‌خانة نمره 2» نامیده شد. 
   در سال1313، بخش چشم پزشکی بیمارستان، شامل ۲ درمانگاه، ۱ اتاق عمل و ۲۵ تخت، بوسیله پروفسور شمس راه اندازی شد و اولین عمل پیوند قرنیه ایران در همان سال توسط وی صورت گرفت. در این قسمت، عمل جراحی چشم برای آموزش دانشجویان توسط پروفسور شمس و همکارانش از جمله پروفسور محمدهادی قوام صدوقی، دکتر مسعود ضرابی و دکتر حسن علوی، انجام می­شد. در سال­های خدمت پروفسور شمس، بیمارستان فارابی از لحاظ چشم پزشکی در سطح بالایی قرار داشت و استادان و چشم پزشکان برجسته بین‌المللی بارها از آن بازدید کردند. به همین منظور در خرداد 1336 و برای تقدیر از خدمات دکتر شمس اتاق عمل چشم­پزشکی بیمارستان به نام وی ثبت شد.

با هدف توسعه و پیشرفت بیمارستان، در سال 1321 احداث ساختمان کرسی چشم پزشکی آغاز گردید و در سال 1324 پایان یافت و در دوم آذرماه سال 1325 افتتاح و رشته تخصصی چشم پزشکی که مدت دوره آن سه سال بود دایر شد. 
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در سال 1359 لایحه واگذاری تمامی زمین­های اطراف بیمارستان (حدود صدهزار متر مربع) به دانشکده پزشکی دانشگاه تهران ابلاغ و عملیات ساختمانی بیمارستان جدید فارابی شروع شد. این ساختمان با مساحت 23 هزار متر مربع زیربنا در سال1366 افتتاح و به تشکیلات قدیم افزوده شد.
بیمارستان فارابی در طول سال‌ها فعالیت، منشاء خدمات و دستاوردهای بزرگی بوده و اولین­های چشم­پزشکی کشور و برخی از ابداعات و اختراعات جهانی در زمینة جراحی چشم در آن صورت گرفته است.
اداره‌کل خدمات آرشیوی (گروه ارتباطات آرشیوی) به مناسبت دوم آذر، سالروز افتتاح ساختمان کرسی چشم­پزشکی بیمارستان فارابی، گزیده­ای از اسناد مرتبط با آن بیمارستان را در 12 عنوان و 12 برگ سند آماده‌سازی و در وبگاه سازمان به نمایش گذاشته است.

گزارش روزانه از وضعیت بخش گوش، گلو و بینی بیمارستان فارابی

  • شماره : ۱۸۰-۲۷۰
  • تاریخ : ۱۳۴۵/۰۵/۰۴