30 مرداد، روز جهانی مسجد

مقدمه

مسجدها به عنوان مهم‌ترین پایگاه‌های سیاسی و اجتماعی در میان مسلمانان، از صدر اسلام تاکنون و از زمانی که سنگ بنای نخستین مسجد توسط نبی مکرم اسلام (ص) بنا نهاده شد، از جایگاهی مهم در جوامع اسلامی برخوردارند.
   نطفه شکل‌گیری بسیاری از حوادث مهم سیاسی و اجتماعی در درون مساجد بسته شده است. این مکان مقدس از آن جهت که عنصر مهم عبادت را در کنار سایر ارکان مربوط به زندگی آدمی داراست، همواره قادر بوده تا با قدرتی چشمگیر و قابل توجه بر اذهان مردم اثر گذاشته و در همسو ساختن آنان با یکدیگر برای هدفی یکسان و مشترک موثر باشد.
   همزمان با ورود اسلام به ایران، ساخت مسجد در این سرزمین نیز آغاز گردید. در این میان، شهر اصفهان به عنوان پایتخت حکومت‌های سلجوقی و صفویه با مساجد تاریخی و باشکوهش همچون، مسجد جامع، امام، شیخ لطف ‌الله، حکیم، شعیا، جارچی، لنبان، قطبیه، خیاط‌ها، سید، دشتی و... از جایگاهی ویژه برخوردار است. از میان بناهای یاد شده، مسجد امام و شیخ لطف ‌الله در نوع خود بی‌نظیر و دارای شهرت جهانی هستند. مسجد شیخ لطف ‌الله شاهکاری از معماری و کاشی‌کاری قرن یازدهم هجری است که توسط استاد محمدرضا اصفهانی از معماران نامدار دوره شاه عباس اول صفوی ساخته شده ‌است. مسجد امام نیز از شاهکارهای معماری، کاشی‌کاری و نجاری در قرن یازدهم و نمایانگر اوج هزار سال مسجدسازی در ایران است. سنت‌های شکل‌دهی، آرمان‌ها، شعایر و مفاهیم دینی، نقشه که از انواع قدیمی‌تر و ساده‌تر به‌آرامی کمال یافته، عناصر بزرگ ساختمانی و تزیینات همه در این مسجد، با عظمت و شکوهی که آن را در شمار بزرگ‌ترین بناهای جهان قرار داده، تحقق و یگانگی یافته است. بنای مسجد امام در سومین‌ مرحله‌ از اجرای طرح‌ میدان‌ نقش‌جهان‌ به‌ فرمان شاه‌ عباس اول ‌آغاز گردیده‌، و در دوره شاه‌صفی‌ به‌ پایان‌ رسیده‌ است‌.
   اداره‌کل خدمات آرشیوی(گروه ارتباطات آرشیوی) به مناسبت30 مردادماه، روز جهانی مسجد، نمایشگاهی مجازی با عنوان اسنادی از مسجدهای اصفهان، شامل 13 عنوان با معرفی 16 برگ سند را آماده‌‌سازی و در وبگاه سازمان تقدیم به علاقه‌مندان نموده است. 

گزارش پیشکار مالیه اصفهان به وزیر مالیه، مبنی برآغاز تعمیر مسجد شیخ لطف ‌الله و درخواست اعزام استاد جعفر معمار و گرفتن تدابیر لازم در این خصوص

  • شماره : ۱- ۶۱۳۷-۲۴۰
  • تاریخ : ۱۳۰۷/۰۳/۰۳