نخستین نشست «سندپژوهی از منظری دیگر» برگزار شد؛
تحلیل اسنادی کتیبههای مسجد شیخ لطفالله
تاریخ انتشار: ۱۴۰۴/۲/۱۶ - ۲۲:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۴/۲/۱۶ - ۲۲:۴۷:۷
به گزارش روابطعمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نخستین نشست از سلسلهنشستهای «سندپژوهی از منظری دیگر» با عنوان «کتیبه به مثابه اسناد» روز شنبه ۱۳ اردیبهشتماه ۱۴۰۴، همزمان با هفته اسناد ملی و میراث مکتوب، در محل مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکزی کشور (اصفهان) برگزار شد.
در این نشست که با حضور جمعی از پژوهشگران هنر اسلامی، اسنادپژوهان، اساتید دانشگاه و علاقهمندان برگزار شد، شهاب شهیدانی (استاد دانشگاه و پژوهشگر هنر و تاریخ خوشنویسی) به تحلیل و بررسی خوشنویسیهای استاد علیرضا عباسی در مسجد شیخ لطفالله پرداخت.
شهیدانی با تأکید بر اهمیت کتیبههای خوشنویسی به عنوان منابع اسنادی ارزشمند، این آثار را تجلیگاه پیوند هنر، سیاست و دین در تاریخ ایران اسلامی دانست. وی خاطرنشان کرد: کتیبههای دوره صفوی، بهویژه آثار علیرضا عباسی، تنها جلوههای تزئینی نیستند، بلکه حامل پیامهای فرهنگی، اعتقادی و اجتماعی عصر خود بودهاند.
از دیگر محورهای مطرحشده در این نشست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• کتیبهها به عنوان اسناد زنده تاریخی: تحلیل مضامین آیات، احادیث و اشعار عرفانی موجود در کتیبههای مسجد شیخ لطفالله و بازتاب گفتمان فرهنگی قرن یازدهم هجری.
• تحلیل سبکشناسی رضا عباسی: واکاوی ویژگیهای خوشنویسی رضا عباسی در کتیبههای مسجد شیخ لطف الله، ازجمله ترکیب هنرمندانه خط ثلث و نسخ، نظم هندسی و هماهنگی با معماری گنبدخانه، همراه با بهرهگیری هنرمندانه از رنگهای لاجوردی و طلایی در کاشیکاری.
• بعد اسنادی کتیبهها: تبیین جایگاه کتیبهها بهمثابه اسناد همکاری میان هنرمندان دوره صفوی و بازنمایی هویت مذهبی و سیاسی دوره شاه عباس اول
• چالشهای حفاظت و ثبت کتیبهها: لزوم مرمت اصولی در برابر آسیبهای محیطی و انسانی و تأکید بر دیجیتالسازی دقیق این آثار برای حفظ آنها در حافظه تاریخی ملی و جهانی
شایان ذکر است سلسله نشستهای «سندپژوهی از منظری دیگر» تا روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکزی کشور (اصفهان)، واقع در ملکشهر، خیابان بهارستان غربی، جنب ایستگاه مترو گلستان ادامه خواهد داشت. حضور برای عموم اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و علاقهمندان آزاد است.
— 20 نمایش تعداد رکورد ها در صفحه