اشرف بروجردی مطرح کرد: ایجاد شبکه کتابخانه‌های بزرگ کشور تا پایان سال 98


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۸/۲۶ - ۱۵:۵۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۸/۲۶ - ۱۶:۲۸:۱۴
اشرف بروجردی مطرح کرد: ایجاد شبکه کتابخانه‌های بزرگ کشور تا پایان سال 98
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از ایجاد شبکه ارتباطی بین کتابخانه‌های بزرگ کشور با محوریت کتابخانه ملی تا پایان سال 98 خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی در مراسم رونمایی سامانه‌های کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) با اشاره به هفته کتاب و کتابخوانی اظهارکرد: این هفته نوعی یادآوری به ما است مبنی بر اینکه این نوشته‌های که به رشته تحریر درآمده است را ما وظیفه داریم ‍پاس بداریم، همچنین از امکانات و آخرین تکنولوژی برای توسعه آنها بهره بگیریم.

وی درباره سامانه‌های کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) نیز عنوان کرد: اینگونه سامانه‌ها - ما را به دنیای جدید وارد و آشنا می‌کند و دستاوردهای علمی هستند که باید از آنها استفاده کنیم.

بروجردی ادامه داد: این دستاوردهای در فاز نخست برای دانشجویان است تا بهره لازم علمی را از این منابع و دانش مکتوب کسب کنند تا تراوش علمی بیشتری نیز حاصل کنند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به نتایج مطالعه ای که در پژوهشگاه فرهنگ و هنر صورت پذیرفته است، پرداخت و افزود: در این مطالعه آورده شده است که 20 درصد میزان مطالعه کسانی که اهل مطالعه هستند، از طریق منابع غیرکتابی ازجمله سامانه‌ها است و این آمار نشان می‌دهد جامعه اهل مطالعه به سمت و سوی این سامانه سوق پیدا کرده اند که این مسئله وظیفه کتابخانه‌ها را سنگین تر می‌کند.

بروجردی ادامه داد: بنابراین کتابخانه‌ها در همگام شدن با پیشرفت و تکنولوژی چنین سامانه‌هایی در عرصه کتاب و کتابداری نباید دچار عقب ماندگی شوند.

وی با اشاره به نسل دهه شصتی‌ها (افرادی که با انگشت خود به جستجوی اطلاعات اقدام می‌کنند) تصریح کرد: این افراد به عنوان نسل امروز- خواهان اطلاعات سریع هستند که باید مدیران و سیاستگذاران مراکز علمی برای آنها در زمینه تسهیل گری اقدام کنند تا دانشجو و اساتید که اتفاقاً سهم تولید این دانش‌ها را نیز برعهده دارند بتوانند این فرصت‌ها را برای دیگران نیز فراهم کنند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه به بحث ایجاد شبکه واحد کتابخانه‌های بزرگ کشور پرداخت و افزود: این مبحث، مقوله ای است که مدتهاست کتابخانه ملی در دستور کار خود قرار داده است و تا پایان امسال شبکه کتابخانه‌های بزرگ کشور به یکدیگر وصل و ارتباط بین آنها برقرار می‌شوند.

بروجردی تصریح کرد: البته ایجاد شبکه ارتباطی کتابخانه‌های بزرگ کشور به مقدمه ای نیاز دارد و مقدمه آن - دیجیتال کردن منابع است که ما این مقوله را از سنوات قبل آغاز کردیم و در قالب (حافظه ملی ایرانیان) به بهره برداری می‌رسد که تاکنون 200 هزار پایان نامه و اکثر 40 هزار منابع خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز به صورت دیجیتال درآمده است.

وی همچنین به مقوله ارجاع کم پژوهشگران به اسناد برای کارهای تحقیقاتی نیز گریزی زد و گفت: شاید آمار دقیقی در این زمینه نداشته باشیم ولی از روی ارجاع کم پژوهشگران به سامانه "سامان" سازمان اسناد و کتابخانه ملی می‌توان به چنین نتیجه‌ای دست یافت، سامانه "سامان" مربوط به اسناد کشور است که راه اندازی شده است.

بروجردی همچنین درباره اقدام دانشگاه الزهرا برای ایجاد مرکز اسناد با یادآوری قانون مبنی بر اینکه در زمینه جمع آوری اسناد، این مقوله برعهده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است، گفت: به احتمال زیاد اسناد بسیاری که بخواهید به دنبال آن بروید در سازمان اسناد و کتابخانه ملی وجود داشته باشد، از طرفی نیز تاسیس مرکز اسناد کاری بسیار پیچیده است و دانشگاه الزهرا می‌تواند در قالب تفاهم نامه ای که با سازمان اسناد و کتابخانه ملی منعقد می‌کند با دیجیتال سازی اسناد خود در قالب سامانه "سامان" همکاری کند.

کتابخانه دانشگاهی به‌مثابه قلب تپنده دانشگاه محسوب می‌شود

همچنین در این مراسم، ملانظری - رییس دانشگاه الزهرا (س) درباره جایگاه کتابخانه‌های دانشگاهی بیان کرد: کتابخانه دانشگاهی به‌مثابه قلب تپنده دانشگاه محسوب می‌شود؛ بنابراین تامین منابع مناسب تاثیر زیادی در افزایش ارتقاء کتابخانه دارد.

رییس دانشگاه الزهرا (س) افزود: باید همگام با تحولات حوزه فناوری، خدمات کتابخانه‌ها را افزایش دهیم؛ بنابراین هماهنگ شدن با تحولات با توجه به پیشرفت سریع تغییرات و همچنین افزایش اطلاعات، ضروری است.

وی با تاکید بر اهمیت اطلاعات به‌عنوان مهمترین منابع مطالعاتی افزود: امروز دسترسی به منابع اطلاعاتی از سطح کتابخانه‌ای فراتر رفته است.

ملانظری با اشاره به تلاش مسئولان دانشگاه الزهرا برای ایجاد دسترسی دانشجویان با منابع به‌روز گفت: امروز با انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ارتباط متقابل در زمینه همکاری‌های مشترک و دسترسی به‌ منابع فراهم خواهد شد.

همچنین یکی از برنامه‌های مراسم رونمایی سامانه‌های کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) برگزاری نشستی با عنوان جایگاه کتابخانه‌های دانشگاهی در ایران بود که با حضور فریبرز خسروی - معاون کتابخانه ملی، محمد حسین واقف زاده و دکتر رضایی شریف آبادی برگزار شد.

در خاتمه مراسم رونمایی سامانه‌های کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) با تقدیر از کتابداران این دانشگاه با حضور اشرف بروجردی - تفاهم نامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و دانشگاه الزهرا (س) نیز به امضای روسای این دو نهاد منعقد شد.

پایان مطلب/