دریافت نشان تعالی منابع انسانی در جایزه استاندارد 34000 توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۹/۱۹ - ۱۰:۴۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۹/۱۹ - ۱۰:۴۲:۶
دریافت نشان تعالی منابع انسانی در جایزه استاندارد 34000 توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
آیین اختتامیه دومین جایزه 34000 مدیریت منابع انسانی، چهارشنبه 14 آذر، همزمان با سومین کنفرانس مدیریت منابع انسانی در دانشگاه تهران، برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در این مراسم که با حضور جمع کثیری از مدیران و استادان حوزه مدیریت منابع انسانی کشور برگزار شد، به برترین شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی جوایزی به تناسب سطح بلوغ مدیریت منابع انسانی اهدا شد. مظفر پاسدار شیرازی، معاون توسعه مدیریت و منابع ، بابک زنده دل نوبری مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت و محمدباقر شیخی، مدیرکل توسعه منابع انسانی به همراه تعدادی از کارشناسان دفتر برنامه ریزی و نظارت و اداره کل توسعه منابع انسانی به عنوان نمایندگان سازمان در این مراسم حضور داشتند.

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز که برای نخستین بار به صورت داوطلبانه خود را در این زمینه مورد ارزیابی قرار داده بود، موفق شد نشان برنزین تعالی منابع انسانی را از دستان جمشید انصاری، معاون محترم رییس جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور دریافت کند.

بابک زنده دل نوبری پیش از دریافت این جایزه، در سخنانی ضمن معرفی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و ماموریت های ملی آن، نسبت به لزوم حمایت بیشتر دولت از آن دسته از دستگاه های اجرایی که به صورت داوطلبانه در مسیر تعالی و بهبود قدم می نهند، مطالبی را بیان نمود. وی با اشاره به برخی از اقداماتی که از سال 1396 در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مسیر تحول اداری انجام شده یا در دست انجام است، پیاده سازی نظام مدیریت عملکرد و همچنین بازمهندسی فرایندهای سازمان را به عنوان برخی از مهم ترین دستاوردهای این سازمان در زمینه توسعه کارایی، اثربخشی و بهبود بهره وری برشمرد و آمادگی سازمان را برای به اشتراک گذاشتن و ارائه تجربیات و درس آموخته های ارتقای بهره وری با دیگر دستگاه های دولتی و اجرایی در سطح ملی اعلام نمود.

شایان ذکر است که تقسیم بندی امتیازات در استاندارد 34000 مدیریت منابع انسانی، به گونه ای است که 20000 امتیاز آن به سطوح بلوغ فرایندی و 14000 امتیاز آن نیز به بررسی نتایج و نگرش های کارکنان درخصوص متغیرهای بنیادین منابع انسانی همچون، «رضایت شغلی»، «تعهد سازمانی»، «ماندگاری و عدم تمایل به ترک خدمت»، «سلامت و بهداشت روانشناختی»، «اعتیاد به کار» و... تعلق دارد.