آثار اماده انتشار/ بررسی روش‌ها و فرایند ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 1643


تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۱۲/۲۳ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۱:۹:۲
آثار اماده انتشار/ بررسی روش‌ها و فرایند ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 1643
کتاب «بررسی روش‌ها و فرايند ارزيابي تاثير كتابخانه‌ها» بر اساس استاندارد 1643 توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتشر می‌شود.
کتاب «بررسی روش‌ها و فرايند ارزيابي تاثير كتابخانه‌ها» بر اساس استاندارد 1643 توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتشر می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، كتاب حاضر ترجمه استاندارد ایزو 16439 با عنوان «روش‌ها و فرایندهاي ارزيابي تأثير كتابخانه‌ها» است و چهارمين كتاب در زمينه استاندارد‌هاي كتابخانه‌اي است که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر کرده است. این استاندارد برای سنجش و اندازه‌گیری عملکرد کتابخانه‌ها در قالب عباراتی نظیر کارآیی، اثربخشی، توانمندسازی است که این مسأله قابلیت پاسخ‌گویی را در چارچوب اصول و مفاهیم مدیریتی برای تحقق اهداف و وظایف سازمانی و قالب برنامه‌های اجرایی افزایش می‌دهد. همچنين رهنمود‌هايي دربارة روش‌هاي ارزيابي تأثير و سودمندي كتابخانه‌ها را به جامعة كتابداري ارائه مي‌دهد.
ارزيابي روش‌ها و فرايندهاي خدمات کتابخانه‌ای مي‌تواند در درجه اول بر عملكرد خود سازمان و به‌دنبال آن بر عملكرد ساير كتابخانه‌ها و در نهايت بر عملكرد كل كشور تأثير مثبتي داشته باشد. از طرفي، تلاش در تشخيص تأثير كتابخانه‌ها بر افراد، گروه‌ها و جامعه بسيار پيچيده بوده و مستلزم فرايندهايي بيش از گرد‌آوري دروندادها و بروندادها يا اندازه‌گيري كيفيت عملكرد كتابخانه است. روش‌هاي توصيف‌شده در اين استاندارد، در بردارندۀ تمامي روش‌ها يا شيوه‌هاي ممكن ارزيابي نيست، بلكه روش‌هايي را معرفي مي‌كند كه بيشتر مورد استفاده قرار گرفته و اثربخشي آنها براي ارزيابي تأثير كتابخانه ثابت شده است.
هدف اين استاندارد رد يا تائيد روش‌هايي نيست كه در متن مشخص شده‌اند، هدف مشخص‌كردن شرايطي براي ارزيابي تأثير كتابخانه‌ها و تعيين روش‌هايي براي ارزيابي برنامه‌ريزي راهبردي و مديريت كيفيت داخلي كتابخانه‌ها و تسهيل مقايسه تأثير كتابخانه‌ها در طول زمان و بين انواع كتابخانه‌ها با مأموريت‌های مشابه و همچنين ارتقاء نقش و سودمندي كتابخانه‌ها در يادگيري و پژوهش، آموزش و فرهنگ، زندگي اجتماعي و اقتصادي است.
اميد است این کتاب راهگشاي مناسبي براي كليه دست‌اندركاران حوزه كتابداري بوده و با يكپارچه‌سازي فرايندهاي كاري در آينده نزديك، به ارائه خدمات شايسته و يكدست در تمام كتابخانه‌ها و مراكز اطلاع‌رساني كمك كنند. کتاب را مينا كرمي و زهرا ضرغامي زیر نظر دكتر فريبرز خسروي آماده چاپ کرده‌اند.