آثار آماده انتشار/ چاپ کتاب مصاحبه تاریخ شفاهی با احمد صدرحاج سید جوادی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۱۲/۱۳ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۱:۹:۱۹
آثار آماده انتشار/ چاپ کتاب مصاحبه تاریخ شفاهی با احمد صدرحاج سید جوادی
کتاب مصاحبه تاریخ شفاهی با احمد صدر حاج سید جوادی، به زودی توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتشر و روابنه بازار نشر می‌شود.
کتاب مصاحبه تاریخ شفاهی با احمد صدر حاج سید جوادی، به زودی توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتشر و روابنه بازار نشر می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، تاریخ انقلاب اسلامي ايران رويدادها و خاطرات تلخ و شيرين بسياري در خود دارد. دست‌یابی و بررسی و تحلیل این رویدادها جز با ثبت و ضبط دقیق و علمی‌آن‌ها از سوی مورخان و نویسندگان ممکن نیست. بسیاری از حوادث و رویدادها از 28 مرداد ماه 1332 که يادآور کودتاي ننگين آمریکایی- انگلیسی علیه نهضت ملي شدن صنعت نفت است تا 22 بهمن ماه 1357، که پيروزي انقلاب اسلامي در ذهن ملت ايران نقش بسته است در آثار و نوشته‌های مورخان و نویسندگان تاریخ معاصر ایران آمده است اما با این وجود همچنان نکات تاریخی مبهم و ناگشوده‌‌ای وجود دارد که نیازمند بررسی و تحلیل بیشتر است.

از آنجایی که منابع مکتوب به تنهایی قادر به بیان برخی ابهامات تاریخی و ناگفته‌ها نیست، مورخ و تحلیل‌گر امروزی با علم به ‌اینکه از خاطرات و تاریخ شفاهی اشخاصی که در جریانات سیاسی و حوادث مختلف حضور داشته و یا احیاناً در وقایع مؤثر بوده‌اند، می‌توان به نکات قابل توجهی دست یافت و به درک جامع و دقیقی از گذشته رسید، تلاش می‌کند تا به ‌این مهم دست پیدا کند.

کتاب «عدالت و سیاست» برآمده از نه جلسه مصاحبه در سال‌های 1385 و 1386 با احمد صدر حاج سید جوادی است. با توجه به عمر طولانی و داشتن مشاغل دولتی و آشنایی نزدیک با بسیاری از شخصیت‌های سیاسی و انقلابی و حضور در دو جریان نهضت مقاومت ملی و نهضت آزادی و ارتباط با دیگر جریانات سیاسی مذهبی مخالف رژیم پهلوی، خاطرات او را برای شناخت بهتر تاریخ انقلاب اسلامی ‌بسیار ارزشمند کرده است. حاج سید جوادی سرانجام پس از 96 سال زندگی، صبح روز یکشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۲ در بیمارستان آبان تهران درگذشت.

شروع فعالیت سیاسی او از هنگام ورودش به تهران و آشنایی‌اش با آیت الله سید رضا زنجانی و در دوران نخست‌وزیری محمد مصدق بود. پس از کودتای ۲۸ مرداد 1332 و سقوط دولت ملی مصدق و تشکیل نهضت مقاومت ملی ایران به رهبری سید رضا زنجانی به آن نهضت پیوست و به فعالیت مبارزاتی از قبیل حضور در اجتماعات و تظاهرات و اعتصابات و همکاری در نشر راه مصدق و تهیه متن‌های سیاسی با کمک برادرش علی اصغر سید جوادی پرداخت.

در اوایل سال 1340 با تشکیل کنگره جبهه ملی دوم و اختلاف نظر میان اعضا آن، برخی از چهره‌های ملی و مذهبی از جمله آیت الله سید محمود طالقانی و مهندس مهدی بازرگان و یدالله سحابی از کنگره جبهه ملی ایران کناره گیری کردند و علاوه بر فعالیت ملی- میهنی ، ملاحظات جنبه‌های مذهبی را مطرح و تشکیل جمعیت جدیدی با نام نهضت آزادی ایران را ضروری و لازم دانستند. حاج سید جوادی نیز از ابتدای تشکیل نهضت آزادی ایران ، با دیگر دوستان هم عقیده در جلسات آن شرکت مستمر داشته و حتی جلسه دوم نهضت آزادی در منزل او برگزار گردید. اگر چه او خود جزء مؤسسین نهضت محسوب می‌شد اما به لحاظ رعایت مسائل شغلی، عضویت رسمی در نهضت آزادی نداشت.

این کتاب به کوشش قربانعلی کناررودی تدوین شده و قرار است به زودی توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، منتشر می‌شود.