مولف کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» مطرح کرد:

پژوهش در حوزه تاریخ اقتصاد به دلیل دشواری در خوانش اسناد مالی مغفول مانده است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۴/۱۳ - ۱۲:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۴:۵۶:۴۶
پژوهش در حوزه تاریخ اقتصاد به دلیل دشواری در خوانش اسناد مالی مغفول مانده است
مولف کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» معتقد است این اثر پژوهشی در جهت پیشبرد پژوهش‌ها و تحقیقات به مورخان و محققان حوزه سند شناسی، تاریخ اقتصادی و پژوهشگران عهدی صفوی یاری رسان است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، الهه محبوب فریمانی مولف کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» با بیان این مطلب گفت: یکی از انگیزه‌های تالیف این اثر علاقه مندی من به حوزه اسناد به ویژه اسناد دوره صفوی بوده است، از سوی دیگر در حوزه پژوهش در حوزه اسناد مالی ضعیف عمل شده است و پژوهشگران به دلیل دشواری در خوانش اسناد مالی، کمتر سراغ این دسته از اسناد می روند 
وی ادامه داد: دفاتر توجیهات دوره صفوی درحال حاضر در مرکز اسناد آستان قدس موجود است و اسناد مربوط به بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در موزه ملی است که هنوز فهرست جامعی از دفاتر مالی آن استخراج نشده است. بنابراین معرفی این دسته از اسناد برای جامعه محققان ضرورت دارد تا بتوانند امور تحقیقاتی و پژوهشی خود را با استناد به اسناد انجام دهند.
این پژوهشگر تاکید کرد: مطالعه کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» را به مورخان و محققان حوزه سند شناسی، تاریخ اقتصادی و پژوهشگران عهدی صفوی پیشنهاد می کنم.
وی یادآور شد: این اثر، دفاتر توجیهات استان قدس در عصر صفوی را مورد بررسی قرار داده است. با این بررسی متوجه می شویم که نظام درآمد و هزینه موقوفات استان قدس از نظم واحدی پیروی می کرد و کوچکترین هزینه ها در دفاتر ثبت می شد.
محبوب فریمانی اضافه کرد: از سوی دیگر چون این نظام بخشی از نظام دیوانی صفوی با دست کم الگویی از نظام دیوانی صفوی است و اینکه اسنادی از دیوان صفوی تا کنون به دست نیامده است اسناد مزبور به نوعی نظام مالی عصر صفوی را حداقل در پرداخت ها نشان می دهد. و البته مبین این قضایا است که دیوان صفوی در حوزه اسناد مالی بسیار متنوع و با نظم خاصی اداره می شده است.
وی گفت: این کتاب می تواند زمینه تحقیق برای سایر اسناد مالی از جمله دفاتر اوارجه و روزنامچه و غیره را نه تنها در عصر صفوی بلکه در دوره افشار و قاجار  نیز فراهم کند.
مولف کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» خاطرنشان کرد: جزئیات اطلاعات در اسناد می تواند نظام بودجه بندی هر دوره را مشخص کند و در سطح بالاتر چالش های اقتصادی هر عصر را بیان کند.
پایان خبر/