شرح آداب احترام به امام رضا (ع) در سفرنامه سیاح آلمانی در عصر صفوی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۴/۱ - ۹:۴۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۵:۹:۳۴
شرح آداب احترام به امام رضا (ع) در سفرنامه سیاح آلمانی در عصر صفوی
«انگلبرت کمپفر» پزشک و طبیعی‌دان اهل آلمان که در زمان شاه سلیمان صفوی به ایران آمده بود، در نگارش سفرنامه خود به معجزه های امام رضا (ع)، با شفای بیماران و آداب احترام به هشتمین امام شیعیان با نقاره زنی اشاره کرده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ایرج عنایتی زاده رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این مطلب گفت: تعداد 400 عنوان سفرنامه در بخش ایرانشناسی کتابخانه ملی وجود دارد و معتقدم  کتابخانه ملی ایران گنجینه ای از ناب ترین سفرنامه های افراد شاخص را در خود جای داده است. 
وی ادامه داد: در برخی از سفرنامه به مناسبت های مذهبی، مناسک، آیین، ‌آداب و رسوم و مکان های زیارتی اشاره شده است و  «انگلبرت کمپفر» پزشک و طبیعی‌دان اهل آلمان در نگارش سفرنامه خود بیش از سایر سیاحان به شرح معجزات امام رضا (ع) و شفای بیماران از سوی این امام بزرگوار پرداخته است. 
عنایتی زاده اظهار داشت: کمپر در سفرنامه خود زیارت امام رضا (ع) را از مهمترین آداب مذهبی در ایران برشمرده است و تاکید کرده که نام امام رضا (ع) بر زبان بیماران است و با توسل به او شفا خواهند یافت. او همچنین اشاره کرده هنگامی که فردی شفای خود را باز می یابد توسط خادمان امام رضا (ع) به نشان اجلال و اکرام شفا دهنده با طبل و نقاره در کوچه های مشهد مشایعت می شد. 
وی افزود: از زمانی که مطالعات ایرانشناسی در قرن 17 و 18 میلادی در غرب پدیدار شد، آثاری در قالب سفرنامه توسط جهانگردانی که به ایران آمده بودند نوشته شد و امروز جزو منابع خوب ایرانشناسی به شمار می آیند. اکنون 75 هزار نسخه کتاب در حوزه ایرانشناسی و اسلام شناسی کتابخانه ملی ایران موجود است که پژوهشگران و علاقمندان داخلی و خارجی می توانند از آنها بهره ببرند.
رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: سفرنامه ها حاوی اطلاعات جامع و کاملی از فرهنگ ایرانیان است که در بخش هایی از این سفرنامه ها درباره مناسبت های مذهبی، مناسک، آیین و  ‌آداب و رسوم ها در مناطق مختلف کشور نوشته شده است.