عطا احمدی نویسنده عنوان کرد:

کتاب «مقدمه ای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» اثری راهگشا برای تدوین دانشنامه تخصصی حوزه اسناد و آرشیو


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۳/۳ - ۱۲:۴۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۳/۴ - ۱۰:۰:۴۶
کتاب «مقدمه ای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» اثری راهگشا برای تدوین دانشنامه تخصصی حوزه اسناد و آرشیو
مولف کتاب «مقدمه ای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» گفت: موضوعات اصلی و پیرامونی این کتاب حوزه‌های سندشناسی و آرشیو را دربر می گیرد و اثری جامع برای تدوین دانشنامه تخصصی حوزه اسناد و آرشیو است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، عطا احمدی مولف کتاب «مقدمه ای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» که به تازگی از سوی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتشر شده است، با بیان این مطلب گفت: در طول نیم قرن گذشته در کشور، با محوریت سازمان اسناد ملی، اقدامات  قابل توجهی در حوزه تخصصی اسناد و آرشیو انجام گرفته است. اما جای دو منبع مرجع آرشیوی در بین سندپژوهان و علاقه‌مندان این حوزه، همچنان خالی است که یکی «ترمینولوژی اسناد و آرشیو» و دیگری « تزاروس آرشیو ملی ایران» است.

وی افزود: خبر برگزاری جلسات شورای سیاست‌گذاری و برنامه ریزی تدوین دانش‌نامه اسناد و آرشیو که در دی ماه سال 1393 در سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اعلام شد، برای بنده خوشحال کننده بود که البته بعدا با محدود شدن گستره موضوعات، عنوان آن به «دانش‌نامه اسناد» و سپس به «دانش‌نامه سندشناسی» تغییر پیدا کرد.

احمدی ادامه داد: این خبر مرا بر آن داشت که حَسب وظیفه ای که در خود احساس می‌کردم و نیز با تاکیدی که تنی چند از دوستان اسنادی داشتند؛ شرحی در این خصوص بنویسم و آن را برای چاپ آماده کنم. ابتدا تصمیم گرفتم که پیشنهادات و نظرات خود را در قالب مقاله ای تنظیم کنم. بر این اساس از همان روزهای نخست اعلام خبر، دست به قلم شدم و در نهایت در روزهای پایانی سال 93، مقاله را در 30 صفحه تنظیم و برای چاپ آماده کردم که قرار شد به دلیل طولانی بودن حجم مقاله، در دو یا 3 شماره از فصل‌نامه «گنجینه اسناد» به چاپ برسد.

مولف کتاب «مقدمه ای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» اظهار داشت: در ادامه متوجه شدم که مجموع نظرات و پیشنهادهایی را که در ذهن دارم در قالب یک مقاله – حتی مقاله طولانی-  نمی گنجد و به عبارت دیگر، محتوای آن مقاله، مرا راضی و قانع نمی‌کند. بنابراین تصمیم گرفتم که محتوای مقاله را گسترش دهم و آن را در قالب کتابی، عرضه و ارائه دهم.

وی تصریح کرد: همه پیشنهادات و نظرات خود را درباره مسائل ریز و درشت این دانش‌نامه تجمیع کردم و از یادداشت‌های شخصی سال‌های گذشته را نیز مورد استفاده قرار دادم و در نهایت آن را در قالب کتابی با عنوان «مقدمه ای بر طرح تدوین دانش‌نامه اسناد و آرشیو» تنظیم کردم وسرانجام نسخه فیزیکی اثر و نیز فایل کتاب را همراه با یادداشتی، در مرداد ماه سال 94 به منظور طرح در شورای انتشارات سازمان، برای اداره کل پژوهش و آموزش ِ سازمان فرستاده شد اما چاپ آن 6 سال به طول انجامید تا اینکه سرانجام با همت مدیریت جدید انتشارات سازمان در اردیبهشت ماه سال‌جاری چاپ و روانه بازار نشر شد. 

مولف کتاب «مقدمه ای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» اضافه کرد: گذشته از آن، توجه و عنایت جدی به مجموعه مداخل اصلی و ارجاعی پیشنهادی در این کتاب برای هر دو حوزه اسناد و آرشیو که بر پایه ساختار ِارائه شده کتاب، گردهم آمده اند، بی شک، وسعت دید بیشتری به افراد دست اندر کار تدوین دانش‌نامه یا دانش‌نامه‌های تخصصیِ این حوزه خواهد بخشید.

به گفته احمدی، شمار قابل توجهی از پانویس‌هایی که در عمده صفحات کتاب به چشم می‌خورد، حاوی ظرایف و نکات تخصصی است که شایسته است نویسندگان مقالات دانش‌نامه، حسب مورد آنها را مد نظر قرار دهند.

پایان خبر//