معاون کتابخانه ملی ایران در هفته پژوهش مطرح کرد:

دست یابی به موفقیت در برنامه های راهبردی نیاز به درک اهمیت پژوهش دارد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۹/۲۳ - ۱۵:۱۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۳۳:۵۴
دست یابی به موفقیت در برنامه های راهبردی نیاز به درک اهمیت پژوهش دارد
معاون کتابخانه ملی ایران معتقد است برنامه ریزان و تصمیم گیران در جامعه و نهادهای مختلف باید تحقیق و پژوهش را در انجام امور مختلف، به منظور عملیاتی کردن برنامه های راهبردی در دستور کار خود قرار دهند. در این زمینه پایان نامه و رساله های دکتری بسیاری وجود دارد که به ندرت به عمل نزدیک شده اند.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فریبرز خسروی معاون کتابخانه ملی ایران به مناسبت هفته پژوهش و در راستای برگزاری یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: متاسفانه در محیطی زندگی می‌کنیم که در سطح خرد و کلان جامعه نیاز به ‍پژوهش احساس نمی‌شود و کاربرد آن خیلی جدی نیست.
وی توضیح داد: از یک سو در حوزه‌های عمومی و خصوصی مشکلات و کاستی‌های بسیاری وجود دارد که برای بهبود زندگی نیازمند نوآوری و ابداع است و از سوی دیگر جامعه دانشگاهی و پژوهشی برای حل معضلات و مشکلات باید راه حل ارائه دهند و دست به نوآوری بزنند. اما این سئوال پیش می‌آید تا چه اندازه پژوهش‌های ما راهگشا و برطرف کننده کاستی‌ها است و به چه میزان نوآوری و ابداعات در آنها وجود دارد؟ تا بتواند مسائل و مشکلات جامعه را برطرف کند.
معاون کتابخانه ملی ایران افزود: متاسفانه در جامعه ما این مسئله بسیار کم رونق و کم سو است، در برخی از حوزه‌ها که پژوهش‌های انجام شده به عمل به‌کار گرفته شده، پیشرفت‌ در کار وجود داشته است. به عنوان مثال به واسطه تحقیق و پژوهش موثر در حوزه پزشکی، نتایج بهتری به دست آمده است و یا در پژوهش‌های مربوط به حوزه نانو و یا نظامی موفقیت بیشتری وجود دارد. 
خسروی تصریح کرد: جامعه کتابداری و اطلاع رسانی نیز از این کاستی دور نیست و معمولا گزارش‌های پژوهشی مانند بسیاری از رشته‌های علوم انسانی در قفسه‌ها خاک می‌خورد و کمتر پژوهشی اجرایی می‌شود یا در اجرا تاثیر می‌گذارد. 
وی با اشاره به برگزاری یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: هدف از برگزاری جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در یک دهه گذشته، برجسته کردن و تشویق به پژوهش‌های کاربردی بوده است. 
خسروی ادامه داد: همانند هدفی که انجمن کتابداری نیز در برگزاری کنگره سالانه خود دنبال می‌کند. در این جشنواره پژوهش‌هایی مورد توجه است که کاربرد داشته و راهگشا باشند. به نظرمن به رویدادهای پژوهشی و فرهنگی مانند هفته پژوهش و یا هفته کتاب باید نگاه ترویجی داشت. 
وی ادامه داد: میزان اهمیت جوامع به مقوله کتابخوانی و یا پژوهش متفاوت است. نگاه و عملکرد کشورهای توسعه یافته به این مقوله به شکل دیگری است و معتقدم در جوامعی که مطالعه کردن کار روزانه است نیازی به برگزاری مناسبت های فرهنگی مانند هفته کتاب و یا پژوهش ندارند. زیرا این مهم از کودکی به شکل بنیادی انجام شده است. 
خسروی ادامه داد: در جامعه ما اقبال به تحقیق هنوز جدی نیست. به قول مولوی « آب کم جو تشنگی آور بدست - تا بجوشد آب از بالا و پست» باید بپذیریم که برای جلوگیری از خطا و رفتن راه درست، نیاز به پژوهش داریم. اگر چنین اعتقادی شکل بگیرد حاصل پژوهش هم پربار و هم متقاضی خواهد داشت. 
وی خاطر نشان کرد: برنامه ریزان و تصمیم گیران در جامعه و نهادهای مختلف باید تحقیق و پژوهش را در انجام امور مختلف، به منظور عملیاتی کردن برنامه های راهبردی در دستور کار خود قرار دهند. در این زمینه پایان نامه و رساله های دکتری بسیاری وجود دارد که به ندرت به عمل نزدیک شده اند.
خسروی تاکید کرد: همچنین گروه‌های پژوهشگر باید بدانند پژوهش کاری روش‌مند، جدی و متعهدانه است، اگر چنین نباشد کالایی تقلبی خواهد بود که سرقت علمی، سهل اندیشی و عددسازی ایجاد می شود و مسلما چنین دستاوردی نه تنها راهگشا نخواهد بود و از خطایی هم جلوگیری نخواهد کرد بلکه خود به معضل جدیدی مبدل خواهد شد و باعث خطاها و لغزش‌های جدید خواهد شد.
پایان مطلب//