پیام اختصاصی رئیس (ایکوم) به مناسبت روز و هفته جهانی موزه و میراث فرهنگی

محیط طباطبایی: سازمان اسناد و کتابخانه ملی در قبال کتابخانه‌های کشور جایگاه مادری دارد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۲/۳۱ - ۱۰:۵۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۲/۳۱ - ۱۴:۲۴:۴۳
محیط طباطبایی: سازمان اسناد و کتابخانه ملی در قبال کتابخانه‌های کشور جایگاه مادری دارد
میرسید احمد محیط طباطبایی - رئیس کمیته ملی موزه‌های ایران در پیامی نسبت به نقش مادری و وظایف موزه ای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در قبال کتابخانه‌های کشور تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در پیام اختصاصی رئیس (ایکوم) ایران برای کارکنان این سازمان که متن آن به شرح ذیل است، آمده است:

روز موزه همچون سایر روزها است برای اینکه از ابعاد مختلف به این موضوع توجه شود و زمانی است برای ارزیابی آنچه اتفاق افتاده و آینده ای که در پ‍یش است، مانند هر یادمان و یاد روز تولدی.

وقتی به مفهوم کتابخانه نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که از قدیمی ترین انواع موزه در شکل کلاسیک آن در جهان به شمار می‌رود، یعنی مکانی که ماحصل اندیشه و تفکر انسان را درشکل مادی و معنوی، در قالب کتاب جمع آوری، محافظت و معرفی می‌کند و در اختیار مخاطب قرار می‌دهد، پس کتابخانه در هر شکلی موزه است.

حال کتابخانه ملی که در کنار اسناد تاریخی و آرشیو ملی قرار گرفته است، مجموعه ای از هویت و گذشته یک فرهنگ را بیان می‌کند.

کتابخانه ملی خوشبختانه در طی دو سه سال گذشته به مجموعه موزه‌های ایکوم پیوسته و فعالیت خود را در این زمینه دنبال کرده است.

باید اشاره کنیم که کتابخانه‌های بزرگ در ایران مانند کتابخانه مجلس و کتابخانه ملی، برخی از کتابها و نفایس تاریخی و هنری خود را در شکل نمایشگاه دائمی به نام موزه شکل داده و به مرحله عمل درآوردند.

اما واقعیت این است که همه کتابخانه موزه است و تمام فعالیت‌هایشان در زمینه رویدادهای فرهنگی، بزرگداشت، نکوداشت و هر امری که انجام می‌دهند یک رفتار موزه‌ای است.

این نکته مهم است که کتابخانه ملی به عنوان نهاد ملی کتاب و حفاظت از اندیشه ایرانی و جهانی در کشورمان، باید نقش مادری و توسعه و گسترش و حمایت نسبت به همه نهادهای کتابخانه ای در کشور که در شکل موزه ای فعالیت می‌کنند را ایفا کند.

حال تطبیق شعاری امسال با نقش کتابخانه ملی در همین است که کتابخانه ملی در این زمینه‌ها فعالیت داشته و امیدواریم بیشتر شود تا امکان برابر برای همه مخاطبین فراهم شود و مخاطبین از گروه‌های مختلف از جمله ناشنوا، نابینا، تنوع فرهنگی، نژادی، جنسیتی، علمی و ... بتوانند از کتابخانه ملی استفاده  کنند.

امسال ما با یک بحران همه گیری بیماری مواجه هستیم، امیدوارم این بحران به یک فرصت تبدیل شود تا بخش فضای مجازی و غیرحضوری در تمام زمینه‌ها گسترده شود و در این زمینه سالی با موفقیت و نتایج پُربار را برای همگان از جمله کتابخانه ملی و خانواده همکاران آن آرزومندم.

پایان مطلب//