بروجردی در آیین برگزیدگان دهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری؛

برای ارتقا علم باید از روش‌ها و سیستم‌های جدید استفاده کرد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۱۰/۱۰ - ۱۶:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۱۰/۱۱ - ۱۴:۴۰:۳۶
برای ارتقا علم باید از روش‌ها و سیستم‌های جدید استفاده کرد
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با اشاره به اینکه باید برای رسیدن به شیوه‌های آموزش و دستیابی به ارتقا علم از روش‌ها و سیستم‌های جدید استفاده کرد، گفت: کتابخانه ملی در این باره تلاش کرده با دولت همراهی کند زیرا اینجا خانه اصحاب فکر و اندیشه است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آیین تجلیل از برگزیدگان دهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی با حضور اشرف بروجردی- رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و منصورغلامی- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری صبح امروز (10 دی ماه) در تالار قلم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

بروجردی در ابتدای این مراسم با بیان اینکه تلاش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حمایت و ایجاد فرصت برای تمام طالبان علم است، اظهار داشت: دانش از گذشته تا امروز نجات دهنده بشر بوده و کشور ایران مهد دانشمندان است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با بیان اینکه بسیاری از علوم بشری امروز مرهون یافته‌ها و دانسته‌های دانشمندانی‌ست که در این کشور می‌زیستند، تاکید کرد: این امر ویژگی و خصیصه این سرزمین است که اصحاب دانش در سراسر جهان دانسته‌های خود را مرهون یافته‌های علمی دانشمندان در حوزه علوم پایه، طب و علوم انسانی  می‌دانند.

بروجردی دستیابی به حقیقت هستی و جهان را گمشده بشر از گذشته تا به امروز دانست و به کلامی از امیرالمؤمنین امام علی(ع) در باب اهمیت اشخاص و جایگاه آنان درعلم اشاره کرد و گفت: باید ارزش و اهمیت علم در جامعه بشری و برای نجات بشریت پاس داشته شود.

وی تصریح کرد: خوشبختانه امروز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری توانسته جایگاه علم و پژوهش را تثبیت کند برهمین اساس علم برای نجات بشر جایگاه واقعی خود را در این سرزمین پیدا می‌کند.

بروجردی افزود: باید برای رسیدن به شیوه‌های آموزش، شیوه تحقیق و حقیقت هستی و نیز دستیابی به ارتقا علم از روش‌ها و سیستم‌های جدید استفاده کرد و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این باره تلاش کرده با دولت همراه باشد چرا که اینجا خانه اصحاب فکر و اندیشه است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، یادآور شد: روزانه تعداد یک هزار و 600 دانشجوی طالب علم به کتابخانه ملی ایران مراجعه می‌کنند بنابراین ما موظف هستیم در حوزه پژوهش و تکریم اندیشه گام برداشته و زمینه‌هایی را برای بهره‌مندی از آن فراهم کنیم.

**وزیر علوم : گنجینه های مورد حفاظت در کتابخانه ملی سرمایه های ارزشمند بشری هستند

منصورغلامی گفت: سال‌های متمادی است که هفته پژوهش را در کشور برگزار می‌کنیم که بیشتر هدف آن اطلاع‌رسانی عمومی است تا علاقمندان جویای دستاوردهای تحقیقاتی، محل دستیابی به علاقمندی‌های خود را راحت‌تر بیابند و هم عموم مردم بدانند در کشوری که سابقه طولانی در کارهای تحقیقاتی و پژوهشی دارد، هنوز هم تحقیقات استمرار دارد.

وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: در دهه‌های اخیر بر عمق تحقیقات افزوده شده و دستاوردهای قابل عرضه، ارزشمند و افتخارآفرین به وجود آمده است. ما در دوره بعد از پیروزی انقلاب، در بازه زمانی 40 ساله، بخش اعظم فعالیت‌های علمی و آموزشی دوره جدیدمان را انجام دادیم.

غلامی تصریح کرد: در بخش پژوهش در مقایسه با شاخص‌های بین‌المللی و آنچه که ما امروز انجام می‌دهیم، این نتیجه حاصل شده که در سال 2019 ایرانِ در رتبه 16 دنیا قرار گرفته و این مهم در شرایط رقابت تنگاتنگ در توسعه علوم و تحقیقات به‌دست آمده و در این میدان با کشورهای صاحب‌نام دنیا رقابت کرده‌ایم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: توجهی که امروز به کاربردی‌کردن علوم می‌شود، هم از اولویت‌های مراکز علمی و تحقیقاتی و هم براساس نیازهای جامعه است. هم توجه مراکز علم و پژوهش و هم شرایط امروزه جامعه این نیاز خیلی جدی و قوی را ایجاد کرده است.

غلامی ادامه داد: در 10 سال اخیر این رویکرد با قوت پیگیری شده که در این راستا، بیش از 197 مرکز رشد در دانشگاه‌ها و مراکز علمی برای حمایت از ایده‌های جدید و صاحبان ایده و کمک به کاربردی‌کردن علم و تولید ثروت از دانش تشکیل شده است.

وی با اشاره به شکل گیری بیش از 42 پارک علم و فناوری در حوزه وزارت علوم گفت: کارکرد آن‌ها حمایت از صاحبان اندیشه و فناوری‌های نو و شرکت‌های دانش‌بنیان است. بیش از چهار هزار و 700 شرکت دانش‌بنیان در ذیل و یا مستقل از این پارک‌ها در حال فعالیت هستند که همه این مراکز علمی و پژوهشی به سمت کاربردی‌کردن و اثرگذاری حاصل تحقیقاتشان در زندگی مردم گرایش دارند.

غلامی تصریح کرد: در راستای عرضه دستاوردهای مراکز علمی و شرکت‌های دانش‌بنیان در سال‌های اخیر کارهای خوبی صورت گرفته و امسال شرایط بهتری نیز رخ داده است که در این راستا برخی از دستگاه‌های مجری در کشور تعداد زیادی از نیازهای علمی خود را عرضه کرده‌اند که موجب شکل‌گیری تفاهم و قرارداد شده است.

در شرایط امروز و تنگناها در ارتباط با دسترسی به امکانات و خدمات فنی و علمی، به سرعت و در سطح گسترده صاحبان علم و فناوری و جوانان تحصیل‌کرده‌ ما در حال رفع نیاز هستند که فرصت مغتنمی برای برآورده کردن انتظاری است که به‌حق از مجامع علمی بوده که چقدر از علم ما به سمت فراهم‌کردن آسایش در کشور خودمان کارکرد داشته است.

وی افزود: کتابخانه ملی که می‌شود از آن به‌عنوان حافظه علمی و تاریخی جامعه دانش‌پرور و دانش‌دوست کشور یاد کرد، جایگاه ویژه‌ای در تولید و کاربردی‌کردن علم دارد. مجموعه گرانقدری از اسناد که در این مرکز نگهداری می‌شود، سرمایه‌های ارزشمند بشری و ملی هستند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: پژوهش‌هایی که در حوزه شناخت و معرفی اسناد ملی، فرهنگی و علمی صورت می‌گیرد، در واقع نوعی کاوش در گنجینه‌هاست؛ گنج‌های نهفته‌ای که همگان توان کشف آن را ندارند. لذا تجلیل از تولیدکنندگان این گنج‌ها مهم است و انتشار و در دسترس گذاشتن و تبلیغ این گنجینه‌های ارزشمند هم یک وجه دیگر از خدمات‌رسانی و اَدای دِین نسبت به این منابع خواهد بود.

در ادامه سمیه توحیدلو- معاون پژوهش و منابع دیجیتال گفت: جشنواره ملی پژوهش و فناوری از سال89 در موضوعات مختلف برگزار می شود و دهمین دوره جشنواره با تغییر و تحولاتی در پنج موضوع برگزار شد.

توحیدلو تصریح کرد: حوزه های علم اطلاعات و دانش شناسی، علوم آرشیوی، مطالعات ایران شناسی، اسلام شناسی و نسخه پژوهی، تاریخ شفاهی و تحول دیجیتال در کتابخانه و مراکز آرشیوی موضوعات این دوره از جشنواره بودند.

وی با بیان اینکه امروز در این جشنواره از آثار برتر در قالب های کتاب، تصنیف یا تالیف، طرح پژوهشی خاتمه یافته، پایان نامه های کارشناسی ارشد، رساله دکتری خاتمه یافته تجلیل می شود.

وی با اشاره به تشکیل کمیته های علمی، اجرایی و ایده ها اضافه کرد: از بینآثار ارسالی 35 اثر مربوط به پایان نامه های کارشناسی ارشد، 72 اثر مربوط به کتاب های تالیفی، 16 اثر مربوط به طرح ملی و 14 اثر مربوط به طرح فناوری می شود.

**افتتاح خانه نوآوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

همچنین مظفر پاسدار شیرازی- معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی با بیان اینکه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، یک موسسه آموزشی، پژوهشی و خدماتی است، به فعالیت های خدماتی که این سازمان موظف است به پژوهشگران ارائه دهد اشاره کرد.

وی تصریح کرد: گردآوری، حفاظت، سازماندهی و اشاعه اطلاعات مربوط به آثار مکتوب و غیرمکتوب در ایران و یا متعلق به ایرانیان خارج از کشور، اتخاذ تدابیر و تصمیمات لازم برای صحت، سهولت و سرعت امر تحقیق و مطالعه در همه زمینه ها به منظور اعتلای فرهنگ ملی و گردآوری و حفظ و اطلاع رسانی اسناد ملی ایران از جمله این اقدامات است.

پاسدارشیرازی ادامه داد: هم اکنون نزدیک به 9.5 میلیون منبع کتابخانه ای، بیش از 2.5 میلیون منبع دیجیتال و بیش از 150 میلیون برگ سند آرشیوی در این سازمان نگهداری می شود.

وی با تاکید بر ضرورت رسیدگی به مطالبات فرهیختگان و پژوهشگران اضافه کرد: تاکنون فقط 65 درصد کتب 26سال اخیر فراهم آوری شده است و از این بین 11 درصد منابع دیجیتال شده و 270میلیون برگ سند پیش آرشیوی در مخازن موجود است.

پاسدار شیرازی از پیشبرد طرح ها و پروژه های این سازمان خبر داد و گفت: هم اکنون سامانه سامان، سامانه حمد، پنجره واحد نشر و خدمات آرشیو جدید در حال انجام است.

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی از افتتاح خانه نوآوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ایام دهه مبارک فجر خبر داد.

** قدم نخست برای توسعه کشور پژوهش است

همچنین حجت الاسلام محمد ذبیحی-رییس سازمان سمت قدم نخست برای توسعه کشور را پژوهش عنوان کرد و گفت: ستون فقرات پژوهش آزاد اندیشی است، باید اجازه دهیم قلم ها محدود نباشد.

وی با بیان اینکه انجام پژوهش ملزومات خاص خود را دارد افزود: امروز نجات کشور در پیشرفت و توسعه است و این امر در گرو دانایی و توانایی است و دانایی در گرو پژوهش است.

حجت الاسلام ذبیحی تاکید کرد: پژوهشگران پیش از هرچیزی لازم است اخلاق پژوهشی داشته باشند زیرا می خواهند گره ای را باز کنند اما با بداخلاقی و کم لطفی مجهولی را به مجهول دیگر اضافه می کنند.

در پایان این آیین، اسامی برگزیدگان هر بخش از دهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی به شرح زیر معرفی شد؛

طی این مراسم، در بخش رساله دکترا، بهروز رسولی، با رساله‌ای تحت عنوان "مدل کسب و کار برای فراهم‌آوری منابع اطلاعاتی دیجیتال: مطالعه موردی پایگاه پایان‌نامه‌ها و رساله‌های الکترونیکی"، به راهنمایی مهدی علیپور حافظی و مشاوره سام سلیمانی، شایسته تقدیر شد.

دربخش پایان‌نامه مقطع کارشناسی ارشد بنابر نظر داوران، هیچ اثری برگزیده و شایسته تقدیر نشد.

در زمینه طرح‌های پژوهشی بنابر نظر داوران این جشنواره، هیچ طرح پژوهشی به عنوان برگزیده شناخته نشد.

در بخش کتاب‌های تألیفی و تصنیفی از کتاب "سرعنوان‌های موضوعی فارسی" که به همت استادان کامران فانی و فیروزان زهادی و همکاری نرگس عزیزیان تدوین شده است، تقدیر شد.

در بخش تاریخ شفاهی بنابر نظر داوران، هیچ اثری برگزیده و شایسته تقدیر نشد.

درحوزه علوم آرشیوی، جایزه اثر شایسته تقدیر به غلامرضا علاماتی به خاطر تألیف کتاب "الگوهای ساماندهی و اسناد و مدارک دفاع مقدس" اهدا شد.

در بخش ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی بنابر دیدگاه داوران اثر برگزیده ای انتخاب نشد.

در بخش ایده‌های برتر، زهرا بتولی برای "ایده خودآموز بازی‌وار شده سواد اطلاعات ویژه دانشجویان" برگزیده شناخته شد.

در میان پژوهشگران برتر درون سازمانی نیز اعظم نجفقلی‌نژاد به عنوان پژوهشگر برتر عضو هیأت علمی و فرهاد برادر شاد به عنوان کارشناس برتر پژوهشگر سازمان اسناد و کتابخانه ملی شناخته شدند.

جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی، همه ساله در حوزه‌های تخصصی علم اطلاعات و دانش‌شناسی، مطالعات اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی، علوم آرشیوی و فناوری اطلاعات به همت اداره کل پژوهش و آموزش سازمان برگزار می‌شود.

انتهای مطلب/