به مناسبت 12 آذر روز جهانی افراد دارای معلولیت

ضرورت توجه ویژه به معلولیت توسط مسئولین دوچندان شده است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۹/۱۲ - ۱۵:۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۹/۱۲ - ۱۹:۴۸:۵۹
ضرورت توجه ویژه به معلولیت توسط مسئولین دوچندان شده است
با توجه به سهم بالای متغیرهای اجتماعی و فرهنگی در نوع نگاه به معلولیت و ضرورت توجه جدی و ویژه به این افراد در بستر جامعه نقش کارگزاران، سیاستگذاران و مسئولین دولتی برای ترسیم دنیای بهتر این افراد، نسبت به گذشته دو چندان شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، هانیه گرائیلی – مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و اموربین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همزمان با فرا رسیدن روز جهانی معلولان در یادداشتی این روز را گرامی داشت.

گذار تعریف معلولیت از مقوله‏ای صرفاً جسمی یا روانی به امری اجتماعی و البته فرهنگی ما را با مقوله‏ای چندوجهی روبه ‏رو می ‏سازد، رویکردی که توجه به فرهنگ و متغیرهای مربوط به آن در نوع پرداختن به این حوزه و افراد دارای معلولیت را برجسته می‏ کند.

از سوی دیگر، جهت داشتن جامعههایمبتنی بر الگوی حکمرانی خوب اصولاً باید تمامی اقشار آن و به ویژه اقشار آسیب پذیر مورد توجه قرار گرفته و بسترهای لازم برای بروز استعدادها و توانایی ‏های آن‏ها و شناخته شدن و تأمین نیازهایشان فراهم آید.

به همین سبب در این نگاه، فراهم سازی بهینه شرایط زیست و تضمین دسترسی به فرصت ‏ها و امکان ‏های موجود در جامعه برای افراد دارای معلولیت مورد تأکید و توجه جدی قرار می‏ گیرد.

 از این‏رو، با توجه به سهم بالای متغیرهای اجتماعی و فرهنگی در نوع نگاه به معلولیت از یک‏سو و ضرورت توجه جدی و ویژه به این افراد در بستر جامعه برای نیل به شاخصه ‏های توسعه پایدار از سوی دیگر، طبیعتاً نقش کارگزاران، سیاستگذاران و مسئولین حوزه‏ های اجتماعی و فرهنگی و نیز سازمان‏های دولتی و تشکل ‏های مردم نهاد برای ترسیم دنیایی بهتر برای افراد دارای معلولیت نسبت به گذشته دو چندان شده است؛ تا جامعه ‏ای متناسب و زیست پذیر برای تمامی اقشار جامعه و نه صرفاً درصد کمی که دارای هیچ مشکلی نیستند، فراهم گردد.

نیل به چنین رویکرد و عملیاتی کردن آن مستلزم حضور همه جانبه و نقش آفرینی تمامی دستگاه ‏ها، نهادها، سازمان ‏ها و تشکل ‏ها و حتی مردم متناسب با حوزه‏ های مأموریتی آن‏ها در این راه است.

سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز به عنوان یک قطب فرهنگی مهم با کاربست این رویکرد تلاش دارد تا در راه ایجاد فرصت ‏های برابر و دسترس پذیری‏ های عادلانه میان اقشار مختلف معلولین و سایر اقشار جامعه حرکت نموده و در موازات وجود تمامی محدودیت ‏ها و مسائل، به‏ شکلی روزافزون برای استفاده هر چه بهتر از فرصت‏ ها و امکان ‏های موجود گام بردارد.

3 دسامبر (12 آذر) هر سال، بهانه ‏ای است برای بازبینی آنچه که برای این قشر و حضور فعال آن‏ها در همه ساحت‏ های زندگی مانند سایر اقشار باید به کار بسته می‏شد؛ و بازنمایی آنچه که در این راه انجام شده؛ و البته ترسیم اقدامات و راهبردهایی که باید در آینده به کار بندیم.

امیدوارم که سازمان اسناد و کتابخانه ملی روزبه ‏روز در زمینه بهبود دسترس پذیری ‏ها، آگاهی افزایی در جامعه، فرهنگ سازی و ایجاد فرصت‏ های برابر البته در حوزه‏ های مأموریتی خود برای این قشر گام‏ های مؤثرتری برداشته و بدون تردید در این راه از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم بود.

 همچنین، امیدوارم تمامی سازمان ‏ها، نهادها، تشکل‏ ها و آحاد جامعه نیز متناسب با وظایف، فرصت ‏های خود جهت احیای حقوق این افراد و تبدیل شدن آن‏ها به شهروندانی فعال تا 12 آذری دیگر نسبت به سال گذشته، گام‏ های مؤثرتری بردارند و در آذرماه سال بعد، تصویر بهتری از بهبود شرایط افراد دارای معلولیت در زمینه‏ های مختلف پیش‏روی همه ما قرار گیرد.

چراکه بهبود شرایط و تضمین حقوق اجتماعی این افراد و در نتیجه نقش آفرینی آن‏ها در حیات اجتماعی می ‏تواند جامعه ‏ای بهتر، بالنده ‏تر و در راه توسعه پایدار را پیش‏روی همه ما قرار دهد.

انتهای مطلب/