روحانیون به دلیل آشنایی با ماهیت انقلاب سفید شاه، با آن مخالفت می کردند


تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۱۰/۱۸ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۶:۳۲:۲۹
روحانیون به دلیل آشنایی با ماهیت انقلاب سفید شاه، با آن مخالفت می کردند
دكتر جواد منصوري، استاد تاريخ معاصر، طي نشستي در كتابخانه ملي، شناخت بنيان هاي تفكر رژيم شاه و آشنايي با اهداف ضد ديني انقلاب سفيد شاه را دليل مخالفت روحانيون با آن دانست.
دكتر جواد منصوري، استاد تاريخ معاصر، طي نشستي در كتابخانه ملي، شناخت بنيان هاي تفكر رژيم شاه و آشنايي با اهداف ضد ديني انقلاب سفيد شاه را دليل مخالفت روحانيون با آن دانست.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، چهارمين نشست از مجموعه نشست هاي "پنجاهمين سال آغاز نهضت امام خميني(ره)" با عنوان "بررسي علل مخالفت روحانيون با انقلاب سفيد" با سخنراني "دكتر جواد منصوري" در مركز همايش هاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي، برگزار شد.
دكتر منصوري، در ابتداي سخنان خود ضمن مطرح كردن دو سوأل كليدي، ريشه هاي مخالفت مردم و روحانيون را با انقلاب سفيد شاه تحليل كرد. سوأل اول اين پژوهشگر تاريخ معاصر در زمينه چرايي بررسي يك موضوع مرتبط با 5 دهه قبل مطرح شد و سوأل دوم نيز به چرايي پرداختن به اين موضوع اختصاص داشت. در پاسخ به سوألات مطرح شده، دكتر منصوري با بررسي موردي برخي از اصول ششگانه انقلاب سفيد منجمله طرح "سپاه دانش" گفت: علي الظاهر يكي از بهترين طرح هاي شاه در زماني كه كشور داراي 85 درصد بي سواد بود، همين طرح بود. اما بياييد با هم اين طرح را بررسي كنيم و ببينيم كه چه اهدافي در پشت پرده آن وجود داشت.
دكتر منصوري ادامه داد: در سال 1341 شاه با اعلام اينكه مي خواهد در كنار آمريكا و سياست هاي نظام سرمايه داري باشد، وابستگي خود را علنا به آنها نشان داد. اين مسئله منتج به اين نكته ظريف شد كه با سواد كردن مردم با آن شيوه اي كه آنها مي خواهند لازمه همراهي ايران با سياست هاي آمريكا است.
در ادامه دكتر منصوري با طرح سوألاتي نظير اينكه آيا سپاه دانش در صدد باسواد كردن واقعي مردم بود و يا اينكه اهداف پشت پرده آن چه بود، توضيح داد: اهدافي كه پشت پرده اين طرح بود عبارت بودند از 1- اسلام زدايي از جامعه ايران؛2- نفوذ فرهنگ و ارزش هاي آمريكايي در ايران و 3- استقرار نظام سرمايه داري در كشور. بنابراين بالا رفتن توليد كه لازمه گردش سود سرمايه داري و بهره كشي از مردم و نيروهاي متخصص ارزان قيمت است، نيازمند افراد باسواد بود. از طرفي محتواي كتاب هاي درسي نيز جز غربي كردن انديشه هاي مردم كشور چيز ديگري دربر نداشت و در واقع بيش از اينكه دغدغه دين و حقوق مردم را داشته باشد دغدغه سرمايه داري را داشت. بنابراين روحانيون، مراجع و بزرگان اين مسائل را متوجه مي شدند و لذا وقتي شاه اعلام مي كرد كه يكي از اصول ما در انقلاب سفيد باسواد كردن مردم است كسي باور نمي كرد.
دكتر منصوري همچنين در پايان ماهيت سلطنت پهلوي، اهداف پشت پرده برنامه ها و در نهايت عملكرد و كارنامه رژيم پهلوي را به عنوان عمده دلايل مخالفت روحانيون با برنامه هاي شاه دانست.
گفتني است در پايان اين نشست تحليلي، دكتر منصوري به سوألات حضار نيز پاسخ داد.
خاطرنشان مي شود سلسله نشست هاي نهضت حضرت امام خميني (ره)، با هدف كالبدشكافي جريان ها و ريشه هاي شكل گيري اين نهضت و با همت بخش اسلام شناسي و ايرانشناسي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران برگزار مي شود.