اولویت عضویت در کتابخانه ملی با پژوهشگران است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۱/۲۶ - ۱۹:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۶:۱۰:۱۳
اولویت عضویت در کتابخانه ملی با پژوهشگران است
دكتر اسحق صلاحي در اولين نشست خبري خود در سال 92 از تبديل كتابخانه ملي به مركز دانش و پژوهش كشور ياد كرد و افزود: كتابخانه ملي بايد بدل به مكان مناسبي براي پژوهشگران شود.
دكتر اسحق صلاحي در اولين نشست خبري خود در سال 92 از تبديل كتابخانه ملي به مركز دانش و پژوهش كشور ياد كرد و افزود: كتابخانه ملي بايد بدل به مكان مناسبي براي پژوهشگران شود.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، دكتر صلاحي در ابتداي سخنان خود ضمن تسليت ايام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) و تبريك سال جديد به خبرنگاران بيان داشت: در سال 1391 آنچه كه از خبرنگاران انتظار مي رفت انجام شد و دستاوردهاي سازمان نيز منعكس شد. اميدوارم فعاليت هاي خبرنگاران در سال 1392 نيز همانند سال گذشته مطلوب و بازتاب دهنده واقعيات سازمان اسناد و كتابخانه ملي باشد.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي در ادامه به ارائه گزارشي از پيشرفت هاي سازماني در سال 91 پرداخت و برخي از فعاليت هاي مصوب سال جاري را نيز تشريح كرد.
توقع داريم اعضاي يونسكو برخورد سياسي با آثار فرهنگي نكنند
دكتر صلاحي با ارائه گزارشي از فعاليت هاي بخش بين الملل سازمان اسناد و كتابخانه ملي بيان داشت: در حوزه بين الملل خوشبختانه حضوري فعال داشتيم و در ايفلا، ايكا و سواربيكا كه مجامعي بين المللي در حوزه هاي كتاب و سند هستند، تمام حق عضويت را پرداخته و حضوري پربار داشتيم. همچنين سال گذشته اولين حضورمان را به صورت بين المللي در نمايشگاه بين المللي قرآن كريم داشتيم و در آن آثار قرآني كهن و ارزشمندي را ارائه كرديم. همچنين در عرصه حافظه جهاني به عنوان مسئول كميته ملي حافظه جهاني 6 اثر را ثبت كرديم كه در مجموع 30 اثر را در كميته ملي حافظه جهاني به ثبت رسانديم و البته 5 اثر نيز در حافظه جهاني يونسكو به ثبت رسانديم  و دو اثر ارزشمند ذخيره خوارزمشاهي به عنوان اولين كتاب طب به زبان فارسي و مجموعه نقشه هاي تاريخي ايران را نيز در سال 2012 ارسال كرديم، اميدواريم هر چه سريع تر ثبت شوند و دچار مسائل و موانع سياسي نشوند و از اعضاي يونسكو هم توقع داريم با آثار فرهنگي، برخورد سياسي نكنند.
كتابخانه ملي به عنوان مركز علم ايران شناخته شده است
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي در ادامه صحبت هاي خود از هماهنگي با ساير نهادها براي ارسال منابع اطلاعاتي و علمي خود به اين سازمان خبر داد و اضافه كرد: در سال گذشته مجوز مهمي از شوراي عالي انقلاب فرهنگي مبني بر ايجاد نمايشگاه دائمي فرهنگ و تمدن در ساختمان 30 تير گرفتيم و كار آن را نيز آغاز كرديم. همچنين طي مصوبه اي به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، شوراي عالي انقلاب فرهنگي موظف كرده كه هر كتابي كه چاپ مي شود و مجوز نشر مي گيرد، لوح ديجيتال آن براي كتابخانه ملي نيز ارسال شود. تمام منابع غيركتابي نيز قرار است طبق قانون واسپاري به كتابخانه ملي انتقال يابد كه اين منابع شامل عكس، نقشه، پوستر، تمبر و از اين دست مواد اطلاعاتي است. از طرفي طي تفاهم نامه هايي كه با وزارت بهداشت، علوم، دانشگاه آزاد و حوزه هاي علميه داشتيم، قرار است با هدف يكدست كردن كارهاي پژوهشي و پرهيز از تكرار كارهاي پژوهشي، يك نسخه از هر پايان نامه را براي كتابخانه ملي ارسال كنند و در اينجا لازم مي دانم كه به توافق با پژوهشگاه مدارك علمي اشاره كنم كه بر طبق آن همه پايان نامه ها و رساله هاي آن كه بيش از 200 هزار جلد است، در سال 92 به كتابخانه ملي منتقل مي شود. در زمينه نسخ خطي هم طبق مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي يك نسخه اسكن شده همه مراكز فرهنگي مي بايست به كتابخانه ملي منتقل شوند و از سويي كتابخانه ملي از طرف يونسكو به عنوان رياست مركز نسخ خطي منطقه نيز انتخاب شده است. تمام اين پيشرفت ها در دو سال اخير حاصل شده و پيشرفت سال هاي اخير در اين سازمان بي نظير بوده است.
كتابخانه ملي محلي براي مطالعه كنكور نيست
دكتر صلاحي در پاسخ به سوأل يكي از خبرنگاران و زمينه شرايط جديد عضويت در كتابخانه ملي نيز اظهار داشت: در سال 1392 قرار بر اين است كه فقط دانشجويان كارشناسي ارشد به بالا مجوز و كارت عضويت كتابخانه ملي را دريافت كنند و البته ممكن است حتي در آينده و بنا به صلاحديد، فقط به فارغ التحصيلان دوره فوق ليسانس و بالاتر اجازه ورود به كتابخانه ملي و عضويت داده شود. وي همچنين يادآور شد: فلسفه وجودي كتابخانه ملي پژوهش و تحقيق است و هدف ما ايجاد محل مناسبي براي پژوهشگران است، بنابراين حضور افرادي كه صرفًا بخواهند براي شب امتحان و كنكور مطالعه كنند ما را از اهدافمان دور مي كند. بنابراين اولويت عضويت در كتابخانه ملي با پژوهشگران است.
روند ديجيتال سازي در سازمان رو به تسريع است
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي در زمينه ديجيتال سازي منابع كتابخانه ملي و دسترس پذيري آن از سايت كتابخانه تصريح كرد: تا سال 1385، فقط 8 هزار نسخه خطي اطلاع رساني شده بود و اكنون 36 هزار جلد كتاب خطي از 36 هزار جلد موجود فهرست نويسي و اسكن شده است و از طريق سايت اطلاع رساني مي شود. همچنين در مجموع تا پايان سال 1391 ، 16 ميليون صفحه ديجيتال شده است. در زمينه پايان نامه نيز در سال 91 ، يك ميليون و 320 هزار صفحه اسكن شده است كه بنا بر قانون كپي رايت اطلاع رساني آن فقط در كتابخانه ملي انجام مي شود. همچنين ذكر اين آمار جالب است كه تا قبل از سال 1391 فقط 58 كتاب كودك در سايت اسكن شده بود كه در سال نودو يك، 6 هزار و 406 جلد و تا پايان سال 92 قرار است 30 هزار جلد كتاب كودكان به زبان فارسي در سايت قرار گيرد كه البته اين كار مورد استقبال بسيار كودكان فارسي زبان در همه جاي دنيا و والدين انها شده است.
دكتر صلاحي در پايان اولين نشست خبري خود از سفر به ازبكستان براي گسترش مبادلات فرهنگي و ساماندهي نسخه هاي خطي فارسي در هفته آتي خبر داد و همچنين اعلام كرد كه كتابخانه ملي طي روزهاي 7 تا 9 ارديبهشت ميزبان رئيس كتابخانه ملي فيليپين خواهد بود.