6 فروردين سال 1331ش. سالروز درگذشت دكتر قاسم غني

مقدمه

قاسم غنی پزشک، ادیب، مترجم و نویسندة ایرانی در 1272ش. در سبزوار دیده به جهان گشود، او فرزند میرزاسید عبدالغنی‏خان بود و تحصیلات ابتدائی خویش را در مکتب‏خانه آموخت. آن‌گاه به منظور ادامة تحصیل در مدرسة دارالفنون، راهی تهران شد. وی، در این دوران یادگیری زبان فرانسه را نیز در کنار تحصیلات خود دنبال کرد.

دكتر قاسم غني، پس از گرفتن دیپلم برای ادامة تحصیل به لبنان رفت و در مدرسة سن‏ژوزف به فراگیری علم طب مشغول شد. وی، همچنین زبان انگلیسی و عربی را فراگرفت و پس از پایان دورة پزشکی در 27 سالگی به ایران بازگشت و در سبزوار به درمان مردم مشغول شد، سپس به مشهد رفت و در آنجا نيز به طبابت پرداخت.

استاد غنی، در دورة‏ دهم مجلس شوراي ملي به نمایندگی مردم مشهد انتخاب و هم‌زمان به عنوان استاد در دانشکدة‏ پزشکی مشغول به تدریس شد. او پس از آن سه دورة دیگر هم به عنوان نماینده در مجلس شورای ملی انتخاب گرديد.

دكتر قاسم غنی، دارای مقام علمی و ادبی والایی بود و آثار با ارزش و پرباری همچون ترجمة کتاب «عصیان فرشتگان» نوشته «تائیس» و کتاب «بریان‏پزي‌ ملک‏سیا» اثر «آناتول فرانس» را در کارنامة فعالیت‌های ادبی خویش به ثبت رساند. او همچنین با بسیاری از مشاهیر ایرانی و بین‌المللی از جمله: آلبرت اینشتین دوست و آشنا بود. دكتر غنی تنقیح، تصحیح و چاپ دیوان حافظ را با همکاری علامه محمد قزوینی به سرانجام رساند، این دیوان از منابع معتبر و مستند اشعار حافظ به شمار می‏رود.

یادداشت‌های وی، یکی از کارهای برجسته و ماندگار قاسم غنی است که نکته های جالب و باارزشی دارد، آخرین اثر وی کتاب «بحثی در تصوف» است که در واقع ادامة حافظ‌نامة اوست.

سرانجام، دكتر قاسم غني در سن 59 سالگی در 6م. فروردين سال 1331 بدرود حيات گفت. گروه ارتباطات آرشيوي نيز به مناسبت سالروز درگذشت ايشان، نمايشگاهي مجازي با معرفي 8 عنوان و 18 برگ سند را در وبگاه سازمان به پژوهشگران و علاقمندان سند تقديم مي‌كند.

ارسال تعدادي كتاب براي آقاي قاسم غني

  • شماره : ۱۹۹۸-۲۹۷
  • تاریخ : ۱۳۱۶