فرا رسیدن دهه مبارک فجر، تصاویری از پیوستن ارتش به انقلاب اسلامی

مقدمه

به یقین نقطة شروع انقلاب اسلامی را می‌بایست نطق­های آتشین حضرت امام خمینی (ره) علیه خیانت­های رژیم پهلوی در مسجد اعظم قم دانست که به مرور زمان به سایر نقاط کشور و نیز نهادها و حوزه­ها تسری یافت.

 انقلاب اسلامی سر انجام با رهبری و مجاهدت‌های شبانه‌روزی امام(ره) و همراهی و تبعیت قشرهای مختلف از ایشان در سال 1357 با ندای «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» به ثمر نشست و ملت ایران با مشارکت در تعیین سرنوشت خویش، نقطة عطفی را در تاریخ به وجود آوردند.

 یکی از مهمترین گروه­هایی که در این قیام اسلامی، سیاست همراهی و همگامی با آحاد ملت و مقابله با رژیم فاسد پهلوی را در پیش گرفت، نهاد ارتش بود. این در حالی است سلطنت پهلوی که ظهور و تداوم خود را مدیون دو کودتای نظامی اسفندماه 1299و 28 مرداد1332ش. می‌دانست، ارتش و سایر نیروهای مسلح را مهمترین تکیه­گاه خود تلقی می­کرد. محمدرضاشاه بیشتر وقت خود را صرف امور مربوط به ارتش و نیروهای مسلح و سازمان­های مخفی پلیس و سرکوب­گر می­کرد و امور جزئی و کلی آنها از ترفیع و عزل افسران گرفته تا بودجه و خرید اسلحه و مهمات را زیر نظر داشت. اغلب مشاورین نزدیک شاه، سران ارتش بودند. شاه فکر می­کرد با داشتن ارتشی مجهز و مطیع می­تواند سلطنت پهلوی را در روزهای بحرانی از خطر سقوط نجات دهد.

از زمان ورود امام خمینی (ره) به تهران در 12 تا 22 بهمن 57، موضوع محوری و تعیین کننده میان انقلاب و رهبری آن با رژیم و امریکا، مساله ارتش بود. امام برای جلوگیری از هرگونه خشونت و همچنین درک این مسئله که بخش وسیعی از پرسنل ارتش از درگیری با مردم ابا دارند، به دعوت نیروهای مسلح برای پیوستن به مردم پرداختند.

اقدام امام خمینی(ره) در تشکیل دولت موقت، ارتش را روز به روز بیشتر از صحنه خارج کرد. رژه همافران و درجه‌داران نیروی هوایی در مدرسه رفاه، در حضور امام به روز 19 بهمن، حرکت نمادینی بود از پیوستن ارتش به انقلاب، سرانجام هنگامی که در اواخر شب 20 بهمن، همافران در پایگاه دوشان‌تپه، مورد هجوم تیپ جاویدان از لشکر گارد شاهنشاهی قرار گرفتند، برخورد میان آن‌ها و پیوستن و یاری مردم به همافران سرآغاز یک سلسله رویاروئی‌های نظامی میان انقلابیون با نظامیان شد که به گونه‌ای برق آسا، در کمتر از 48 ساعت با تصرف پادگان‌ها، کلانتری‌ها و. . . به نفع انقلاب به پایان رسید و فرماندهان ارتش که همچون پادشاه بی تاج و تخت بر پادگان‌های تهی از سرباز ریاست می‌کردند باوجود کوشش‌های ژنرال «هایزر» فرستاده امریکا به ایران، ناچار به اظهار وفاداری و پیوستن به انقلاب شدند.

اداره‌کل خدمات آرشیوی (اداره ارتباطات آرشیوی )، به‌مناسبت فرا رسیدن دهه مبارک فجر، نمایشگاهی مجازی با عنوان «تصاویری از پیوستن ارتش به انقلاب اسلامی» دربرگیرنده 21 عنوان، 21 قطعه عکس، آماده‌سازی و بر روی وبگاه سازمان به نمایش گذاشته است.

 

 

همبستگی مردم و ارتش، در روزهای پيروزی انقلاب اسلامی

  • شماره : ۲- ۳۳۰۴۳-۲۵
  • تاریخ : ۱۳۵۷ش.