۸ آذر، سالروز عملیات طریق‌ القدس

مقدمه

دو ماه پس از پیروزی در عملیات ثامن الائمه (ع)، عملیات طریق القدس در سال دوم جنگ (آذرماه سال ۱۳۶۰) با سرعت بسیار و بر پایه تحولات جدید و شور و هیجان ایجاد شده در كشور، به عنوان بزرگ‌ترین عملیات، در مقیاسی گسترده، طرح‌ریزی شد. سازماندهی نیروهای داوطلب با انگیزه دفاع از مرز و بوم کشور اسلامی در آستانه فرا رسیدن ماه محرم، یکی از برجسته‌ترین ویژگی این عملیات بود.
اهداف عملیات:
مهم‌ترین اهداف عملیات طریق القدس عبارت بودند از:
-آزادسازی شهر بستان و بیش از ۵۰ روستای منطقه؛
-نابودی نیروهای دشمن در منطقه با استعداد بیش از یك لشكر؛
-قطع ارتباط بین دو نیروی عمدة دشمن در مناطق عمومی اهواز و دزفول؛
-عبور از هور و نفوذ در خاك عراق.
شرح عملیات:
عمليات طريق‌القدس در ساعت ۳۰ دقيقه بامداد روز هشتم آذرماه ۱۳۶۰ آغاز گرديد. قبل از آغاز حمله، باران شدیدی شروع به باريدن كرد که به فال نيك گرفته شد زيرا رمل‌ها سفت، توان نگهباني و ديده‌باني و استفاده از گلوله‌هاي منور براي دشمن کم و از تشنگي نفرات در اثر طي مسير طولاني كاسته شد.
در جریان حمله نیز در شمال منطقة عملیاتی، نيروها به سرعت ضمن شکستن خطوط دشمن، همگی اهداف مورد نظر را تصرف کردند. اما، در جنوب كرخه، به دلیل برخورد با خطوط پدافندي مستحكم دشمن - هر چند در مناطقي موفق به شكستن خط شدند - پيشروي محدودي داشتند. بنابراین، براي تصرف آن منطقه به نيروهاي موفق در شمال منطقه مأموريت داده شد که شهر بستان را آزاد و منطقه را بين دو رود كرخه و سابله پاك‌سازي و پل‌هاي سابله را تصرف نمايند. سرانجام، در روز نهم آذرماه، حدود ساعت ۱۲ ظهر، شهر بستان تصرف و پاكسازي شد و تلاش دشمن برای تصرف مجدد مناطق آزاد شده خنثی گردید. در روز دهم آذر، رزمندگان اسلام ضمن تحکیم مواضع، پاتک‌های دشمن را دفع کردند و به شناسائی و پاکسازی منطقه بین دو رودخانه کرخه و سابله ادامه دادند. در روز یازدهم آذر نیز، چند پاتک دشمن خنثی گردید.
نتایج عملیات:
-آزاد سازی ۶۵۰ كیلومتر مربع از خاك میهن، شامل شهر بستان، حدود ۷۰ روستا، ۵ پاسگاه مرزی و نیز تنگه استراتژیك چزابه؛
-تجزیة قوای سپاه سوم عراق، كه با توانی بیش از ۶ لشكر بخش‌های خوزستان را تحت اشغال داشت؛
-موفقیت ابتكار عبور از منطقة رملی.
خسارات وارده به دشمن در این عملیات عبارت بود از: انهدام ۱۷۰ تانك،۱۵۰ نفربر،۲۵۰ خودرو، ۳۰ توپ ضد هوایی، ۱۲۰دستگاه مهندسی،۱۹ توپ صحرایی، ۱۳هواپیما،۴ بالگرد، كشته و زخمی شدن حدود ۸۵۰۰ نفر و به اسارت گرفتن ۵۴۶ نفر.
گروه ارتباطات آرشیوی به مناسبت ۸ آذر، سالروز آن عملیات افتخارآفرین، نمایشگاهی مجازی شامل ۱۷ عنوان با معرفی ۷ برگ سند و ۱۱ قطعه عکس آماده کرده است که در وبگاه سازمان تقدیم علاقه‌مندان می‌شود.
 

لزوم هوشياري نسبت به حركات دشمن در منطقة اروندرود و تجديدنظر در طرح هاي آتش و پدافندي منطقة آبادان

  • شماره : ۹۹۹-۳۹۷
  • تاریخ : ۱۳۶۰/۰۹/۲۰