26 آذر، سالروز تهیه طرح تشکیل مدرسه عالی دندانسازی

مقدمه

نمایشگاه مجازی به مناسبت 26 آذر، سالروز تهیه طرح تشکیل مدرسه عالی دندانسازی
تا زمان تأسیس دارالفنون، طب سنتی در کشور حاکم بود و درمان بیماری های دهان و دندان نیز تابعی از این طب بود. سلمانی ها، دلاک های حمام، زرگرها و عطارها با استفاده از روش های گوناگون و ابزار ابتدایی برای درمان اقدام می کردند. آنان دندان می کشیدند، روکش می گذاشتند و دندان مصنوعی می ساختند و با استفاده از گیاهان درد را تسکین می دادند.
اما تأسیس دارالفنون، آغازگر ورود ایران به دانش طب مدرن بود. استادان اروپایی به همراه پزشکان خارجی دربار، زمینه را برای گسترش پزشکی جدید در کشور فراهم ساختند و در ادامه قوانین مجلس شورای ملی چارچوب‌های آن را ایجاد کرد. قانون طبابت که در سال 1290ش. تصویب شد، پرداختن به حرفه های طبابت، دواسازی و دندانسازی را منوط به داشتن اجازه نامه رسمی از وزارت معارف کرد. 
در این سال ها  تنها دندانپزشکان تهران برای شاه و صدراعظم های او کار می کردند. بعدها با بازگشت دکتر «سیاح» از اروپا و همکاری دندانپزشکان خارجی بستر ایجاد دوره آکادمیک دندانسازی در ایران فراهم شد. با پیشنهاد آنان و موافقت دربار دستور تأسیس مدرسه دندانسازی در زیرمجموعه مدرسه طب به وزیر معارف داده شد و مدرسه دندانسازی در سال 1309ش. تأسیس گردید و همراه با مدرسه طب و دواسازی به محل جدید خود در پارک اتابک منتقل گردید. 
دکتر «ملچارسکی» با معاونت دکتر«سیاح» مدرسه را اداره می کرد. در ابتدا داشتن سیکل شرط ورود به مدرسه و طی دوره سه ساله برای فارغ التحصیلی بود. در سال 1313ش. و با تبدیل مدرسه به مدرسه عالی دندانسازی به شورای عالی معارف اساسنامه جدیدی برای تصویب پیشنهاد شد که در آن شرط ورود به مدرسه منوط به داشتن تصدیق دوره اول متوسطه و دوره آن 5 ساله شده بود. سه سال اول شاگردان مدرسه که باز هم زیرنظر مدرسه طب قرار می گرفت  معادل دوره دوم متوسطه بود و در دو سال آخر آن تحصیلات عالی دندانسازی درس داده میشد.
با تأسیس دانشگاه تهران، مدرسة طب و شعب آن به دانشگاه منتقل و داشتن دیپلم کامل متوسطه، شرط ورود اعلام شد. بر اساس تصویب شورای عالی دانشگاه، واژة دندانپزشک جایگزین طبیب دندانساز و دندانساز به مکانسین دندان اطلاق و گواهینامه¬های رسمی و پروانة اشتغال با این عنوان صادر گردید. در سال 1335 ش. دندانپزشکی از دانشکدة پزشکی مجزا و خود با نام دانشکدة دندانپزشکی مستقل شد. 
مدرسه دندانسازی همانند سایر مدارس رشته ای در کشور، سرآغاز تخصص‌گرایی در آموزش آکادمیک در ایران بود.
 اداره کل خدمات آرشیوی (اداره ارتباطات آرشیوی)  به‌مناسبت 26 آذر، سالروز تهیه طرح تشکیل مدرسه عالی دندانسازی، نمایشگاهی مجازی در این خصوص، شامل 14 عنوان و با معرفی  20 برگ  سند را  آماده‌سازی و در وبگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تقدیم علاقه مندان کرده است.

 

نظامنامه شورای مدرسه طب و دواسازی و دندانسازی

  • شماره : ۳۵۸۸۲-۲۹۷
  • تاریخ : ۱۳۱۲/۱۱/۰۷