معرفی، بررسی و رونمایی از نشریه آنالیتیکا ایرانیکا


تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۸/۲۳ - ۵:۴۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۸/۲۳ - ۵:۵۳:۲۳
معرفی، بررسی و رونمایی از نشریه آنالیتیکا ایرانیکا
سخنرانان نشست : محمود دلفانی ، غلام رضا عزیزی ، علی محمد طرفداری / شهریور 1395

نشست تخصصی با عنوان «معرفی، بررسی و رونمایی از نشریه آنالیتیكا ایرانیكا» با سخنرانی دكتر محمود دلفانی، غلام‌رضا عزیزی و دكتر علی‌محمد طرفداری  در تاریخ 95/6/16 در سالن اندیشگاه فرهنگی برگزار شد.

در ابتدای این نشست آقای عزیزی، رئیس پژوهشكده اسناد به معرفی آموزشكده عالی روش شناسی علوم انسانی كه متولی انتشار نشریه آنالیتیكا ایرانیكا در پاریس است پرداخت و ضمن اشاره به به اقدامات انجام شده جهت عقد تفاهم‌نامه میان پژوهشكده اسناد سازمان اسناد و كتابخانه ملی با آموزشكده مذكور، حضور آقای دلفانی به عنوان یكی از همكاران سابق سازمان اسناد را فرصتی برای برقراری تعامل و همكاری علمی میان پژوهشگران ایرانی با محققان خارج از ایران دانست و در خاتمه اضافه كرد كه یكی از مهم‌ترین نمودهای این همكاری و تعامل دوسویه عملی كردن پیشنهاد دكتر دلفانی دال بر برگزاری همایش تاریخ‌نگاری در ایران از سوی پژوهشكده اسناد طی چند ماه آتی است.

در ادامه دكتر طرفداری به بیان تاریخچه پیدایش و توسعه نشریات حوزه مطالعات ایران و اسلام یا ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی در سطح جهان پرداخت و ضمن تقسیم بندی نشریات حوزه مذكور به دو گروه اصلی نشریات و مجلات داخل كشور و نشریات و فصل‌نامه‌های خارج از ایران، توصیف مختصری از مجلات حوزه تحقیقات تاریخی در ایران طی سده اخیر ارائه كرد. وی در ادامه ضمن بیان انتقاداتی چند در خصوص مجلات علمی- پژوهشی و ارائه یك آسیب‌شناسی مختصر از نقش این مجلات در پژوهش‌های تاریخی داخل كشور، از وجود فاصله و بی‌اطلاعی گسترده میان مخاطبان ایرانی با نشریات خارج از كشور و بالعكس سخن گفت و علت اصلی این مسئله را در تفاوت زبانی این نشریات و مخاطبان داخلی و خارجی آن‌ها دانست. طرفداری در خاتمه اضافه كرد كه برقراری تعامل و همكاری میان پژوهشگران ایرانی با نشریه آنالیتیكا ایرانیكا می‌تواند فتح بابی برای كم كردن تدریجی فاصله مذكور باشد.

سپس دكتر دلفانی به معرفی و بیان تاریخچه نشریه آنالیتیكا ایرانیكا از سال 2008 تا اكنون پرداخت و به تفصیل تك تك شماره‌های این نشریه و مقالات و مؤلفان آن‌ها را معرفی كرد و از دلایل و چگونگی انتشار یك شماره از این نشریه به زبان فارسی و همچنین از وجود زمینه‌های همكاری گسترده میان محققان داخل كشور با این نشریه آنالیتیكا ایرانیكا سخن گفت. وی در ادامه به مشكلات موجود بر سر راه انتشار یك نشریه در حوزه ایران‌شناسی در اروپا و به طور خاص در فرانسه اشاره كرد و بر ضرورت حضور محققان ایرانی در حوزه مطالعات ایران‌شناسی در اروپا تأكید ورزید.

این جلسه با پرسش و پاسخ برخی از حضار پایان یافت.