یکی از منابع مهم تاریخ و جغرافیای کرمان منتشر گردید


تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۶/۲ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۳:۵۸:۷
یکی از منابع مهم تاریخ و جغرافیای کرمان منتشر گردید

آقاي سعيد شاهرخي، رئيس مركز سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران منطقه جنوب شرق كشور «كرمان» با اعلام اين مطلب افزود: از آنجايي كه در اهداف و وظايف سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران؛ گردآوري، حفاظت، سازماندهي و اشاعه اطلاعات آثار مكتوب (چاپي و خطي) و غير مكتوب در ايران و يا متعلق به ايرانيان خارج از كشور، در زمينه ايران‌شناسي و اسلام‌شناسي و ... از جمله دغدغه‌هاي اصلي  بوده و در اين ميان، توجه و عنايتي ويژه به نسخ خطي لحاظ گرديده، لذا علاوه بر جمع‌آوري و نگهداري اين منابع با ارزش، تصحيح و انتشار اين نسخ خطي ـ به عنوان سند هويت و دست مايه پژوهش‌گران و محققان ـ مورد توجه بوده است.

    وي با عنوان اين نكته كه تصحيح و انتشار نسخ خطي، يكي از راه‌هاي صيانت و اشاعه اين آثار ارزشمند است، گفت: همان گونه كه رياست سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران ـ دكتر صلاحي ـ در مقدمه اين اثر آورده‌اند: «مَثل نسخ خطي را بايد مثل زمين دانست كه هيچ‌گاه نمي‌توان زمين را دوباره توليد كرد» و يا به تعبير زيباي استاندار كرمان ـ جناب آقاي نجار ـ تصحيح و انتشار تك نسخه‌هاي موجود مربوط به كرمان در حوزه‌ي فرهنگ و تاريخ،  كاري است چون كشف معدن و استخراج آن در حوزه‌ي صنعت، چون جاري ساختن آب بر سينه كوير سوخته لب در حوزه‌ي كشت و زرع  و ... ».

    آقاي شاهرخي در خصوص نسخه خطي «جغرافياي ايالت كرمان در عهد ناصري» متذكر شد: از آنجايي كه متاسفانه منابع زيادي در خصوص كرمان به جا نمانده است، تصحيح و انتشار نسخه مذبور ـ همان گونه كه دكتر باستاني پاريزي نيز در مقدمه اين مجموعه اشاره نموده‌اندـ  موجب خوشوقتي است كه يك كتاب مرجع مهم ديگر به مجموعه كتب مراجع و مآخذ تاريخ كرمان اضافه مي‌شود.

ايشان در پايان اعلام كرد: كتاب «جغرافياي ايالت كرمان در عهد ناصري» يكي از منابع مهم و قابل توجه كرمان در دوره‌ي قاجاريه است كه تا كنون ناشناخته مانده است. اين منبع ارزشمند كه اطلاعات بكر و سودمندي از اين ايالت (شامل استان‌هاي كرمان، هرمزگان و سيستان و بلوچستان فعلي) دارد، اولين منبع محلي در عرصه‌ي جغرافيا، تاريخ و به ويژه تاريخ اجتماعي شهر كرمان در دوره قاجاريه است كه قريب 25 سال قبل از نگارش تاريخ و جغرافياي كرمان، تأليف احمد‌علي‌خان وزيري به رشته‌ي تحرير درآمده است. اين مجموعه به دستور ناصرالدين شاه قاجار و به سرپرستي اعتمادالسلطنه، توسط خواجه محمد امين منشي كرماني در سال 1267 ق/ 1824 م. نوشته شده است، كه پس از چندين سال تلاش و تحقيق آقاي مجيد نيك‌پور،  تصحيح و منتشر گرديده است.

شايان ذكر است اين مجموعه شامل 510 صفحه و با مقدمه‌هاي جناب آقاي دكتر صلاحي، رياست سازمان اسناد و كتابخانه ملي، جناب آقاي نجار، استاندار كرمان و استاد باستاني‌پاريزي، توسط سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران و با همكاري مركز كرمان‌ شناسي منتشر گرديده و بي‌ترديد مي‌تواند راهگشاي بسياري از علاقه‌مندان، پژوهشگران و محققين عرصه‌هاي تاريخ، جغرافيا، جامعه‌شناسي، مردم شناسي و ... گردد.