"نهضت جنگل و تقویم تطبیقی" محور اندیشگاه گیلان در روز پژوهش شد.


تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۹/۲۸ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۴:۵۷:۰

روز چهارشنبه همزمان با روز پژوهش همایش " نهضت جنگل و تقویم تطبیقی" در سالن اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان برگزار شد .

در ابتدای این همایش حسین عباس نژاد کارسیدانی مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان گیلان گفت: :در دنیای امروز، دانایی یکی از محور‌ها و شاخص‌های اصلی پیشرفت و تعالی هر جامعه به شمار می‌رود. سنجش سطح دانایی به میزان تولید و مصرف اطلاعات و گسترش دانایی به دسترسی سریع و آسان به منابع علمی موثق وابسته است. دانسته‌های ما یا با مطالعه منابع اطلاعاتی موجود و یا بنا به پژوهش‌هایی که خود انجام می‌دهیم، به دست می‌آید. اگر این دانسته‌ها بر پایه نتایج پژوهش‌های قبلی باشد، در واقع به مصرف اطلاعات پرداخته‌ایم و اگر مبتنی بر مشاهدات و تحلیل‌های جاری باشد، تلاش ما به تولید اطلاعات منجر شده است؛ بنابراین، منبع اصلی تولید اطلاعات و دانش جدید در واقع حاصل فعالیت‌های پژوهشی است که انجام می‌گیرد.

وی در ادامه تصریح کرد : بررسی مباحث مربوط به نهضت جنگل و قیام میرزا کوچک خان جنگلی و یارانش وظیفه هر پژوهشگر گیلانی است و در این مسیر برای روشن شدن نقاط کور تاریخی اتکا به منابع اطلاعاتی موجود و یا پژوهش هایی که خود انجام میدهیم مفید و موثر خواهند بود .

در ادامه جلسه استاد روبرت واهانیان از پژوهشگران حوزه تاریخ استان گیلان و شهر رشت به عنوان سخنران ویژه این همایش به تشریح تقویم تطبیقی نهضت جنگل پرداخت .

واهانیان افزود رویدادهای نهضت جنگل یا بصورت تاریخ قمری ثبت و نقل گردید و یا از زبان نظامیان روس و انگلیسی در کتب خاطرات آنها بر اساس تقویم میلادی بیان شده است و امروزه یکی از مشکلات اساسی پژوهشگران جوان جامعه عدم تطبیق درست تاریخ های قمری و میلادی به تاریخ شمسی است.

وی تقویم تطیقی تهیه شده  توسط خود را بر گرفته از شیوه های آموزشی استاد احمد بیرشک دانست و تصریح کرد با استفاده از این تقویم تطبیقی می توان بدون ذره ای اشتباه به روز صحیح وقایع اتفاق افتاده در نهضت جنگل پی برد.

واهانیان در پایان صحبت های خود به روش استفاده از تقویم مذکور  اشاره کرد و بصورت مثال تاریخ اعدام دکتر حشمت در قرق کارگزار را مورد بررسی قرار داد و گفت: اکثر پژوهشگران تاریخ شهادت دکتر حشمت را 4 اردیبشهت ذکر کرده اند و حتی بر روی سنگ مزار حشمت نیز این تاریخ ذکر شده در صورتیکه با استفاده از تقویم تطیبقی خواهید دید  تاریخ دقیق شهادت دکتر حشمت 21 شهریور ماه میباشد .

در ادامه جلسه علی امیری کارشناس اسناد این مدیریت که مسئولیت اجرای همایش را بر عهده داشت ضمن تقدیر از حضور شایسته و پر رنگ چهره های فرهیخته و نام آشنای استان به لزوم برپایی چنین همایش هایی اشاره و امیدواری خود را به ادامه این سلسله نشست ها اعلام و یادآور شد که بیان واقعیت ها و نکات کمتر بیان شده تاریخی بخصوص در حوزه بازشناسی نهضت جنگل منوط به دستیابی ، بازخوانی و تحقیق پیرامون اسناد بر جا مانده آن است .

همچنین از نکات حائز اهمیت این مراسم حضور هنرمندان صاحب نامی همچون استاد انوش نصر ، استاد ناصر وحدتی، استاد محمد بشرا (دروش گیلانی) و.... بود .