برگزاری آئین بزرگداشت میرزا رحیم خان مستوفی محصصی به اهتمام سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان


تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۷ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۴:۵۵:۴۷
برگزاری آئین بزرگداشت میرزا رحیم خان مستوفی محصصی به اهتمام سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان

به گزارش روابط عمومی مدیریت اسناد و کتابخانه ملی استان گیلان عصر پنجشنبه پنجم بهمن 1396 به اهتمام سازمان اسناد و کتابخانه ملی ، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان با همکاری شهرداری شهر لاهیجان آئین یادبود میرزا رحیم خان مستوفی محصصی از خوشنویسان بنام گیلان در عصر قاجار برگزار گردید.

اگر هنرمندان نبودند زیبائی ها به تصویر کشیده نمی شد.

در ابتدای این مراسم دکتر سید هاشم موسوی رئیس پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان با ابراز خوشحالی از بزرگداشت مفاخر فرهنگی استان ، استمرار این مراسم را از آرزوهای قلبی خود و اهالی فرهنگ و پژوهش استان عنوان نمود.

وی افزود : غالباً هر جائی نقش هنر در میان می آید انسان سعادتمند و جامعه معنوی را با شادی آفرینی و ایجاد حس آرامش همراه می سازد.

دکتر موسوی با اشاره به مسئله خط در دو مقوله دین و اخلاق به این نکته اشاره نمود که نگارش قرآن و سایر کتب مذهبی باعث ارزشمندتر شدن این هنر نزد مردم ایران زمین گردید.

رئیس پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان افزود: اگر هنرمندان نبودند زیبائی ها به تصویر کشیده نمی شد و عینیت نمی یافت و برای جامعه ملموس نمی شد.

وی همچنین تصریح کرد : احترام و نیکی به یاد بزرگان وظیفه دائمی جامعه ایست که این بزرگان در اعتلای فرهنگ و ادب آن کوشش نمودند.

خلاءاسطوره شناسی و شناخت بزرگان امروز یکی از بزرگترین خلاء های فرهنگی کشور

در ادامه دکتر کاظم فلاحی عضو هیئت رئیسه شورای پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان : با اشاره به بررسی اسطوره ها نیت اساسی از این امر را تنها نیازهای غریزه ای جوامع ندانست و افزود : خلاءاسطوره شناسی و شناخت بزرگان امروز یکی از بزرگترین خلاء های فرهنگی کشور دانست .

وی با اظهار خرسندی از برگزاری این قبیل مراسم یادبود و تجلیل از تلاش های بزرگان فرهنگی استان که با آثار خود نقشی اثرگذار در تاریخ این مرز و بوم داشتند تصریح کرد: امید است با تبیین موضوع اسطوره شناسی فضائی ایجاد گرددکه آیندگان هم انگیزه حرکت در مسیر تعالی فرهنگی را داشته باشند و تمامی توان خود را در این راه بگذارند تا روزی در آینده با خلق آثاری ماندگار مورد تجلیل مردمان خود قرار گیرند.

مجموعه افراد با فرهنگ های گوناگون، ایرانی با تاریخ بزرگ و فرهنگی غنی را ساخته اند

دیگر سخنران مراسم یادبود میرزا رحیم خان مستوفی محصصی دکتر نیکفر نماینده مردم شهرستان های لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره چهره هایی که امروز برای آنها مراسم بزرگداشت گرفته می شود ، تاریخ لاهیجان را مملو از این شخصیت های شاخص فرهنگی عنوان نمود.

وی با اشاره به خیرین فرهنگی بسیار زیاد در لاهیجان همچون دکتر پیروز و دکتر میر مجلسی و سایرین به وقف فرهنگی دکتر میرمجلسی از اطباء بنام گیلانی که لاهیجانی می باشد اشاره نمود و افزود : دکتر میر مجلسی کتابخانه شخصی خود که حاوی چندین هزار جلد کتاب نفیس بوده را با توجه به پیگیری های دانشگاه علوم پزشکی گیلان برای استقرار آن در مرکز استان به زادگاه خود لاهیجان و مردمانش اهداء نمود .

نماینده مردم لاهیجان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه هر جای ایران تاریخ منحصر بفرد خود را دارد افزود : مجموعه این افراد با فرهنگ های گوناگون ایرانی با تاریخ بزرگ و فرهنگی غنی را ساخته اند.

دکتر نیکفر افزود : وظیفه هریک از ما اینست تا با تلاش خود این تاریخ پر افتخار را حفظ نموده و به آیندگان انتقال دهیم.

افتخار گیلانی ها این است که هنر در خانواده های گیلانی نهادینه است

دیگر سخنران این مراسم دکتر فاضلی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان بودکه سخنان خود را با اشاره به پیوند اکثر کلمات با واژه ادب آغاز نمود.

وی افزود : تاریخ از زمانی رقم خورد که چیزی به نام خط آغاز شد و در همه حکومت ها  از شخصیت های بزرگی که تاریخ را رقم زده و بسیار فرهیخته بودند به عنوان رئیس دیوان رسائل یاد می شدند.

وی با اشاره به اینکه افتخار گیلانی ها این است که هنر در خانواده های گیلانی نهادینه است خانواده  محصصی را به واسطه اینکه مرحوم میرزا رحیم خان خود فرهیخته و رئیس دیوان رسائل بوده دارای این مشخصه دانست و هنر را در این خانواده  ذاتی و دارای اهمیتی خاص عنوان نمود.

دکتر فاضلی در ادامه با اشاره به اینکه در میان شهرهای گیلان لاهیجان جزء شهرهایی است که به هنرمندان خود مشهور است ، تداوم راه فرهنگ و هنر در این شهر و استان گیلان را آروزی قلبی خود عنوان نمود.

در بخش تخصصی این مراسم نیز آقایان دکتر بهمن مشفقی از چهره های شاخص پژوهش لاهیجان و استان و همچنین دکتر علی امیری از پژوهشگران حوزه نسب شناسی و اسناد نسخ خطی به بررسی زندگی و زمانه میرزا رحیم خان مستوفی محصصی پرداختند.

ناصر وحدتی پژوهشگر و خواننده موسیقی فولکلور استان گیلان نیز در این آئین یادبود با تقدیم دو قطعه از قطعات آواز نواحی کوهستانی گیلان به روح بلند میرزا رحیم خان مستوفی محصصی به اجرا برنامه پرداخت.

در پایان تندیس میرزا رحیم خان محصصی توسط دکتر فاضلی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان به تنها بازمانده خانواده محصصی خانم پریوش مستوفی دختر میرزا رحیم خان اهداء گردید.