نشست به مناسبت هفته نیروی انتظامی

نابرابری های اجتماعی در ایران


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۷/۱۹ - ۸:۳۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۷/۱۹ - ۸:۳۷:۸
نابرابری های اجتماعی در ایران

به گزارش روابط عمومی مرکز اسناد گیلان نشستی بمناسبت هفته ی نیروی انتظامی تحت عنوان نابرابری های اجتماعی در ایران در سالن اجتماعات این سازمان برگزار گردید.
در ابتدای این نشست دکتر ژاله حساس خواه ضمن عرض تبریک به  مناسبت هفته نیروی انتظامی سرفرازی حافظان صلح و امنیت کشوررا معادل با سرفرازی کشورمان ایران دانست.
در ادامه مدیر مرکز گیلان بیان نمودند: نابرابری های اجتماعی ریشه در بسیاری از مفاسد اجتماعی ورویدادهای ناخواسته و ناخوشایند اجتماعی دارد.
دکتر حساس خواه اضافه کرد با توجه به اینکه رسالت این سازمان آموزش و پژوهش و واکاوی مسائل از جنبه های مختلف میباشد در این نشست از دو کارشناس خبره که یکی در حوزه عمل و به صورت تجربی دارای آمار و اطلاعات به روز هستند و دیگری که به صورت علمی و تخصصی به واکاوی مسائل میپردازد برای بررسی موضوع این نشست دعوت به عمل آمده است.
سیامک حیدری معاون امور اجتماعی استانداری گیلان  در ابتدای سخنان خود رتبه توسعه پایدار استان در سال 95 را 12 دانست و گفت: 36 درصد جامعه گیلان از نظر ذهنی اعتقاد به نابرابری اجتماعی دارند.
ایشان دراین نشست ، با اشاره به تنوع و تکثر داده  های اجتماعی، اظهار کرد: داده های اجتماعی بیشتر از هر چیزی باید نشان دهنده و یاری گر شناخت هرچه بیشتر جریان و فرایند شکل گیری سیاست های اجتماعی و به ویژه توسعه باشد.
حیدری با اشاره به شاخص های توسعه استان، افزود: گیلان در سال 1390 رتبه دوم شاخص امید به زندگی، رتبه هشتم شاخص آموزش و رتبه سیزدهم شاخص سرانه تولید ناخالص داخلی را دارد که در مجموع رتبه توسعه یافتگی گیلان را به 10 رسانده است.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان نرخ رشد جمعیت، امید به زندگی، باسوادی، مشارکت های اجتماعی و... را از جمله شاخص های توسعه اجتماعی دانست و یادآور شد: رویکرد توسعه در حال حاضر، توجه و تمرکز بیشتر بر روی شاخص های توسعه به مثابه آزادی است و در این راستا، ابعاد مختلفی همچون آزادی بیان، آزادی در انتخابات، توسعه فردی و عزت نفس در جامعه و... از مهمترین شاخصه های جدید توسعه اجتماعی است.
حیدری بیان کرد:رابطه مستقیمی بین نابرابری اجتماعی و آمارهای موجود در حوزه آسیب های اجتماعی وجود دارد و به هر میزان که یک جامعه از برابری و عدالت فاصله بیشتری گیرد، شاهد رشد هر چه بیشتر آسیب های اجتماعی خواهیم بود.
عباس نعیمی جورشری، جامعه شناس و پژوهشگر نیز، گسل های اجتماعی را مقدمه نابرابری های اجتماعی دانست و اظهار کرد: بشر از ابتدای تاریخ با بی عدالتی مواجه بوده و در سده های اخیر جنبش های فراوانی با محوریت عدالت خواهی به وقوع پیوسته است.
وی با بیان اینکه کارکردگرایان به دنبال ساماندهی نابرابری های اجتماعی هستند، گفت: تضادگرایان نه تنها نابرابری اجتماعی را به رسمیت نمی شناسند، بلکه اعتقاد دارند باید سازوکار این نابرابری را برانداخت. البته سامان دادن به نابرابری ها با مشروعیت دادن به آن متفاوت است.
این مدرس دانشگاه گسل طبقاتی را اولین گسل اجتماعی دانست و عنوان کرد: گاهی طبقه متوسط به نفع طبقه پایین لاغر می شود. گسل مرکز – پیرامون نیز دومین گسل اجتماعی است، یعنی پایتخت نشینان از حاشیه نشینان مرزی و مرکزنشینان از حاشیه نشینان شهری برخوردارتر هستند.
نعیمی گسل های جنسیتی، قومیتی و مذهبی را سه مدل دیگر از نابرابری اجتماعی دانست و متذکر شد: این گسل های اجتماعی در انحرافات و جرایم خودش را نشان می دهد.
وی تغذیه، سرپناه و سلامت را سه رده از نیازهای اساسی انسان دانست و یادآور شد: فقر یکی از مهمترین عرصه ها و عوامل جرم خیز بودن یک منطقه و یک جمعیت قلمداد می شود لذا قانون اساسی دو راهبرد «امحای نظام سرمایه داری و ایجاد یک اقتصاد مبتنی بر قسط و عدل» و «گسترش عدالت توزیعی مبتنی بر آموزش رایگان، بهداشت، تامین اجتماعی، توسعه روستایی و...» را برای کاهش فقر و نابرابری های اجتماعی در پیش گرفته است لذا نیازمند تقویت کسب و کار از طریق سرمایه گذاری خصوصی و توانمندسازی طبقات زیرین با ایجاد تحرک سازی عمومی هستیم.