مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان میهمان ویژه پایگاه خبری گیل اورنگ شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۳/۱۲/۲ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۴:۵۸:۱۳
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان میهمان ویژه پایگاه خبری گیل اورنگ شد

به نقل از پایگاه خبری گیل اورنگ :

در یک روز سرد زمستانی پایگاه تحلیلی خبری گیل اورنگ میزبان مدیر جوان سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان بود.

حسین عباس نژاد مدیر جوان و خوش اخلاق سازمان اسناد و کتابخانه ملی  گیلان با وجود مشغله زیادی که این روزها به دلیل ایجاد تالار مطالعاتی استان گیلان دارد مثل همیشه به موقع حاضر شد و به سوالات ما پاسخ داد:

گیل اورنگ: ضمن تشکر از حضور شما کمی درباره سازمان اسناد و کتابخانه ملی  و ایجاد آن در گیلان توضیح می فرمایید؟

همانطور که می دانید برنامه ریزی، راه اندازی و تدوین استراتژی برای کتابخانه ها از وظایف ذاتی این سازمان است و علاوه بر ارزشیابی اسناد، تاریخ شفاهی و به طور کلی حافظه ملی استان گیلان است.

گیل اورنگ: این سازمان از چه وقتی در گیلان فعالیت می کند؟

۲۱ تیر سال ۹۱ ساختمان مرکزی این سازمان در استان گیلان افتتاح شد و حضوری ۳ ساله در گیلان را سپری می کند.

گیل اورنگ: مدتی است پیگیر تالار مطالعاتی استان گیلان هستید درباره این تالار توضیح می فرمایید؟

از بدو شروع دنبال یک فعالیت ماندگار برای استان گیلان و شمال کشور بودیم. در تمام دنیا مسافران ومهمان ها علاوه بر نقاط دیدنی آن منطقه علاقه خاصی به مکان های مطالعاتی دارند. استان گیلان هم که از دیر باز در عرصه های مختلف به خصوص جریان شناسی فرهنگی تاثیرگذار بوده است که بعنوان نمونه می توانم به تاسیس کتابخانه ملی رشت در سال ۱۳۰۶ اشاره کنم که نشان دهنده همت فرهنگی و روح پژوهشی این دیار می باشد. ضمن اینکه بسیاری از پژوهشگران، دانشجویان و محققان دنبال منابع مناسب برای پژوهش هستند و برای رفع احتیاجات پژوهشی دچار مشکل بوده و گاهی ناچارند برای پیدا کردن منابع به کتابخانه های بزرگ کشور مراجعه کنند. تالار مطالعاتی نه تنها مشکلات گیلانی ها را برای بررسی و دستیابی به منابع حل خواهد کرد بلکه می تواند به عنوان یک مرجع برای پژوهشگران استان های همجوار مطرح شود. با افتتاح این پروژه استان گیلان به حافظه ملی استان و همچنین کتابخانه های ملی، مجلس، کتابخانه ملی کشورهای و … متصل می شود و میلیون ها کتاب اسکن شده در حافظه ملی ایران ذخیره و نگهداری خواهد شد و پژوهشگران می توانند بدون سرگردانی به این اسناد و کتاب ها دسترسی یابند.

در استان گیلان حدود ۶۰۰۰ دانشجوی کارشناسی ارشد داریم و با در نظر گفتن دانشجویان استان های مجاور می توان گفت که با افتتاح این تالار مکان مناسبی برای تحقیق و پژوهش این افراد ایجاد می گردد.

گیل اورنگ: در استان های دیگر چنین مکانی وجود دارد؟

استان گیلان همواره جز اولین ها در ایران بوده است. با توجه به وضعیت فرهنگی، سیاسی، اجتماعی در صد سال گذشته این استان در جنبش ها، انقلاب ها، نهضت ها از اولین ها بوده و ما هم تلاش کردیم تا بتوانیم با ایجاد شرایط لازم این تالار را در استان گیلان احداث کنیم. در کشور استان های فارس و گیلان توانستند این مجوز را دریافت کنند. اکنون شهر شیراز با با همکاری شورای شهر و شهرداری این شهر تالار مطالعات را افتتاح کردند. ما هم امیدواریم که با همکاری شهرداری و شورای اسلامی کلانشهر رشت این پروژه بزرگ را در رشت افتتاح کنیم.

گیل اورنگ: اینطور که می فرمایید این تالار انقلابی در راستای مطالعه و تحقیق در استان خواهد بود. این پروژه اکنون در چه مرحله ای قرار دارد و چه زمانی افتتاح می گردد؟

مقدمات کار انجام شده است. با توجه به هزینه های بالای افتتاح این تالار در حال برنامه ریزی برای راه اندازی مشارکتی با شهرداری رشت هستیم. که خوشبختانه مورد استقبال اعضای شورای شهر رشت و کمیسیون فرهنگی این شورا قرار گرفت که همینجا از همکاری یکایک اعضای شورا و همچنین مدیرعامل سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری رشت تشکر ویژه می نمایم.

امیدوارم تا پایان امسال این پروژه را تا حدی جلو ببریم و در اردیبهشت سال ۹۴ و در روز اسناد ملی با حضور ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی این تالار مطالعاتی را افتتاح و به تمام مردم گیلان و کشور هدیه کنیم.

گیل اورنگ: چگونه از اسناد با ارزش نگهداری می کنید؟

اسناد با عمر بالای ۴۰ سال جز اسناد با ارزش حساب می شود. از بدو تاسیس ۳۰۰۰ برگ از اوضاع و احوالات فرهنگی از دوره ناصری تا پهلوی اول و دوم در حافظه ملی گیلان ثبت شده است. بزرگترین مجموعه سند داران در گیلان هستند. ۲۶ مورد مجموعه دار سند شناسایی کردیم که هر یک بالغ بر ۱۵۰۰۰ سند دارند. درخواستی که از از این افراد دارم اینست که ما اعتماد کرده و این اسناد با ارزش را در اختیار سازمان قرار دهند تا بتوانیم آنها را در حافظه ملی گیلان ثبت کنیم و پس از ضد عفونی به آنها برگردانیم و در صورت تمایل هم می توانند آن را به سازمان سپرده تا از آنها در مخازن استاندارد نگهداری کند.

این افراد توجه داشته باشند که این اسناد فقط متعلق به خودشان نیست و به تمام مردم تعلق دارد.

گیل اورنگ: آیا تدابیری برای عدم آسیب اسنادی که در دست مجموعه داران است اندیشیده اید؟

ما مکان های نگهداری اینگونه اسناد را تا حدی شناسایی کرده ایم و با مسئولین ادارات مختلف، کلانتری ها و فرمانداری ها رایزنی هایی انجام داده ایم تا از به وجود آمدن حوادث در این مکان ها پیشگری کنیم و با پیشگیری قبل از درمان از احتمال ایجاد مشکلات احتمالی بکاهیم.

گیل اورنگ: اهمیت این سندها در چیست؟

سند در همه اوضاع و احوالات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حرف برای گفتن دارد. با استفاده از اسناد می توان برای آینده تصمیم روشنی گرفت. یک برگ سند می تواند گره کور تاریخ چندین هزار ساله را باز کند. در تمام کشورهای پیشرفته و در حال توسعه به سند توجه ویژه ای دارند زیرا این اسناد پل ارتباطی است میان گذشته،حال و آینده. اگر مدیر یک دستگاه دولتی بداند که در گذشته چه اتفاقاتی افتاده، چه مشکلاتی وجود داشته و راهکارهای رفع این مشکلات چه بوده است در بسیاری از موارد در هزینه های مالی و زمانی صرفه جویی شده و با مراجعه به سند می تواند تصمیم قاطعی برای آینده بگیرد.

گیل اورنگ: در پایان اگر صحبتی دارید:

ضمن تشکر از سایت خوب و پرمحتوای گیل اورنگ، امیدوارم که تالار مطالعات گیلان با همکاری سازمان شهرداری رشت و اعضای شورای اسلامی شهر رشت در موعد مقرر افتتاح شود و اعضای فرهنگ دوست شورای شهر  رشت این کار بزرگ و ماندگار را به مردم شهر و استانشان هدیه دهند.