جلسه دبیران شورای امر به معروف و نهی از منکر دستگاه های اجرایی استان فارس در مرکز فارس برگزار گردید


تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۳/۲ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۵:۱۸:۱۲
جلسه دبیران شورای امر به معروف و نهی از منکر دستگاه های اجرایی استان فارس در مرکز فارس برگزار گردید

به  نام  خداوند  جان  آفرین

حکیم  سخن در  زبان  آفرین

خداوند    بخشندة    دستگیر

کریم خطا بخش  پوزش  پذیر

عزیزی که هر کز درش سربتافت

 

به هر در که شد، هیچ عزت نیافت

 

برای مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس افتخاری است که امروز میزبان دبیران محترم ستاد امر به معروف و نهی از منکر ادارات استان فارس است. مقدم همة عزیزان را ، به ویژه برادر گرامی جناب آقای سلیمان مهدوی دبیر ستاد گرامی می­داریم.

از امر به معروف و نهی از منکر بسیار سخن گفته­اند و در این مقوله کتاب و مقالات بسیاری نگاشته شده است تا همگان از خرد و کلان، این گوهر تابناک اندیشه اسلامی را باز شناسند؛ گوهری که براساس مبانی اعتقادی مسلمانان اعم از کلامی، اصولی و فقهی راهبرد درخشنده و ماندگار دین ماست. چنانکه رابطة خداوند و انسان و نیز انسان با انسان بر اساس همین اصول تبیین و تعریف می­شود. خداوند متعال در قرآن کریم انسان­ها را به "معروف" امر می­فرماید؛ امر به عبادت، امر به گرایش به زیبایی، امر به حسن خلق،  به عدالت، به تقوی،  به پرهیزگاری، به گذشت و بخشش، به احترام به بزرگان و والدین،  به صبوری و شکیبایی، به امید، به سعادت، به روشنایی، به تعقل، به حکمت، به عفت، به راستگویی، به سخن درست گفتن و البته امر به درست سخن گفتن         "وقُولُوا لِلنّاس حُسنا" (بقره:83).

و در جایگاه هایی نیز مردمان را از انجام برخی کردارها نهی می­فرماید ، همچون نهی از ربا، زنا، فسق، دروغ، غیبت، ظلم، میگساری، زشتی، پلیدی، عداوت و کفر.

و بدین سان خداوند اراده و عنایت فرمود و در آیاتی مکرر "امر به معروف و نهی از منکر" را به عنوان فریضه­ای کارگشا به انسان تکلیف نمود.

و بدین گونه، مؤمن مسلمان این افتخار را یافته است که در ادامة آموزه­های الهی و قرآنی و با تأسی به سیرۀ پیامبر اعظم و امامان معظم، به ترویج زیبایی­ها و نهی از زشتی­ها بپردازد؛ در هر عرصه و کرانه­ای؛ تا جهانی توحیدی ساخته شود؛ سرشار از کرامت و عزّت؛ لبریز از خداوندگار مهر و نور؛  پرمایه از مهر و دوستی؛ سرشار از اختیار و آزادی برای برگزیدن خوبی­ها و دوری­ جستن از بدی­ها.

بر اساس آموزه­های دینی ما؛ مرتبه قلبی و زبانی امر به زیبایی و نهی از زشتی تکلیف مؤمن است؛ مؤمن مسئول و ناظر. مرتبه قلبی برای برخورد با افراد و مرتبه زبانی برای فرد و جامعه و البته در صورت ضرورت و تأثیر مرتبه عملی؛ که بیشتر به عهده حاکمان است.

در اندیشه اسلامی، انسان مطلوب، انسانی است که هم صالح است و هم مصلح و بر همین اساس، عافیت طلبی و بی مسئولیتی از سوی مؤمنان راستین به کناری گذاشته شده است.

اما برای اصلاح وضع موجود؛ باید خود صالح بود و برای تأثیر، باید جاذب بود. و شاید حافظ شیرازی ، در برخورد با امر به معروفی که صالح نبوده  و زبان لین نداشته و او را آزرده است ،سروده است که:

عیب رندان مکن  ای  زاهد پاکیزه سرشت

که  گناه  دگران  بر تو نخواهند  نوشت



من اگر نیکم و گر  بد، تو برو خود را باش

هر کسی آن درود عاقبت کار که کِشت

 

 

و بدین قیاس باید دانست که آمر به امر معروف، مطلوب خویش را نه از طریق استنباط و جبهه گیری که از طریق استفهام و جذب مخاطب به دست خواهد آورد و از این رو تأثیر آن بر دیگران نه اجباری، بلکه اقناعی خواهد بود.

امروز ما نیازمند معرفت و معنویتیم؛ چرا که فرهنگ معنویت گرایی، فرهنگ خدا ناظری و خدا حاضری را به ارمغان می آورد که در نتیجه آن، افراد کارآمدتر، زیبا اندیش­تر، عاشق پیشه­تر و مؤمن­تر می­شوند؛ و در این فضا معروف مفروض می­شود و منکر معزول.

اهمیت نظارت عمومی ، امر به معروف و نهی از منکر در اسلام به اندازه­ای است که به فرمودة امام باقر (ع)       " واجبات الهی با امر به معروف و نهی از منکر بر پا داشته می­شود، در پرتو آن راه­ها امنیت پیدا می­کنند، راه درآمدهای حلال هموار می­­شود، از ستم جلوگیری می­شود، زمین آباد می­گردد، از دشمنان انتقام گرفته می­شود و امور اصلاح می­گردد" (اصول کافی/ جلد 5: 56).

آثار فراوانی که بر چنین نظارتی مرتبت می­شود؛ نشان دهندة دامنه بسیار گستردۀ امر به معروف و نهی از منکر است. و بدین ترتیب، در صورت تدوین برنامة قابل سنجش و راهبردی امر به معروف و نهی از منکر، به مثابه قدرتی مدنی و غیر رسمی، با تکیه بر ارزش­های فرهنگی، اصول اخلاقی و آرمان­های دینی ، این مهم    می­تواند به عنوان اصلی ترین مؤلفه فرهنگ دینی و ملی  مورد بهره­برداری قرار گیرد. نمودهای فرهنگ اسلامی را می­توان در فرهنگ شهادت، فرهنگ مقاومت، فرهنگ قناعت، فرهنگ معنویت، فرهنگ عزت مندی، فرهنگ مهرورزی و فرهنگ توانمندی علمی و اجرایی سراغ گرفت.

امید است مجموعه­ ما نیز با راهنمایی اندیشمندان و صالحان و عالمان به امر به معروف و نهی از منکر، گامی کوچک در این راه بزرگ بردارد.

کوروش کمالی سروستانی