دومین همایش علمی مطالعات تاریخ ایران و یادروز باستان شناس و مورخ پروفسور علیرضا شاپور شهبازی در مر


تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۴/۲۷ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۵:۱۸:۷
دومین همایش علمی مطالعات تاریخ ایران و یادروز باستان شناس و مورخ پروفسور علیرضا شاپور شهبازی در مر

بنا بر گزارش روابط عمومی مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس؛  سخنرانان این مراسم دکتر محمد حسن طالبیان(معاون میراث فرهنگی کشور) دکتر مسعود رضایی منفرد (مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید)، دکتر احمد علی اسدی(سرپرست کاوش آب راهه های تخت جمشید)، دکتر علی موسوی(پژوهشگر باستان شناس از دانشگاه کالیفرنیا) و دکتر نازیلا شهبازی( به نمایندگی از خانواده پروفسور شهبازی) به سخنراني پرداختند.

معاون میراث فرهنگی کشور گفت شیراز قلب ایران محسوب می شود و حیف است که اثار تاریخی اش تخریب شود باید در حفظ این آثار تلاش کنیم  محمد حسن طالبیان درمراسم  دومین همایش علمی مطالعات تاریخ ایران وبزرگداشت یازدهمین سالگرد درگذشت پروفسور شاپور شهبازی تاکید کرد  محور زندیه این شهر مهم است باید در فهرست میراث جهانی ثیت گردد .وی افزودحفاظت و مراقبت از این آثار تنها برای  ثبت جهانی نیست بلکه این آثار ثروتی هستند که شیراز را به ایران و جهان معرفی می کند و باید برای نسل آینده باقی بماند.طالبیان  گفت بافت ۳۵۰ هکتاری این شهر و خانه های تاریخی موجود آن چیزی  ازبافت تاریخی یزد که هم اینک در فهرست یونسکو قرار گرفته کم ندارد.اما متاسفانه به بهانه های مختلف تخریب می شود. معاون میراث فرهنگی کشور در ادامه خواستار  عزم جدی تمامی مسولان و مدیران و مردم بر حفاطت و نگهداری از این میراث ارزشمند شد و افزود   اعضای شورای شهر و شهرداری در حفاطت از این آثار تاثیرگذار هستند که بی شک با حمایت  این افراد و کمک  دیگر دستگاه های اجرایی و فرهنگی  محور زندیه در فهرست جهانی ثبت  خواهد شد. طالبیان در ادامه سخنانش به ثبت جهانی محور ساسانی فارس اشاره کرد و افزود پرونده  این محور تکمیل شده است .

وی ادامه داد محور ساسانی فارس ابعاد گسترده و اثار متعددی داردبه طوری که در این محور نخستین گنبد . شهرتاریخی و کاخ و.... را داریم که در نوع خود بی نظیر و منحصربه فرد هستند.طالبیان ادامه داد. با توجه به گستردگی این آثار تلاش ها برای ثبت جهانی این محور  بسیار ضعیف است و باید در این عرصه تلاش ها و همکاری ها افزایش یابد. وی در ادامه سخنانش به ثبت جهانی شهر تاریخی یزد اشاره کرد و گفت برای ثبت این شهر یک اراده و عزم جدی همه مردم و مسولین شهر یزد رخ داد هرچند که این تلاش ها سه سال طول کشید.

وی در بخش دیگری از سخنانش  گفت مرحوم شهبازی  سهم بزرگی در رشد و اعتلای بنیاد پارسه پاسارگاد دارد وی بابیان اینکه این پژوهشگر برجسته باستان شناسی درواقع رویایی من محسوب می شد افزود بسیاری از نکات کلیدی در محوطه هخامنشی پارسه و پاسارگاد را من از این مرحوم آموختم. طالبیان در ادامه با اشاره به اینکه  مرحوم شهبازی عاشق ایران بود افزوداین استاد برجسته همچنان مهمترین مرجع تاریخ شناس در ایران و خارج از ایران شناخته می شود   

 

در ادامه این مراسم مسعود رضایی منفرد مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید نیز طی سخنانی به چاپ کتاب یادنامه پروفسور شاپور شهبازی با ۲۶ مقاله خارجی و ۲۶ مقاله خارجی خبر داد و گفت جایزه علمی دوساله پروفسور شهبازی به زودی به باستان شناسان پزوهشگران اعطا خواهد شد.  همچنین دکتر نازیلا شهبازی به نمایندگی از خانواده مرحوم شاپور شهبازی به ایراد سخن پرداخت و از  اهدای جایزه دوسالانه پروفسور شاپور شهبازی به پژوهشگران و باستان شناسان برجسته خبر   داد.    .  

در ادامه این مراسم علی موسوی پژوهشگرباستان شناسی از دانشگاه  کالیفرنیا نیز در خصوص معماری و تاریخ شکل گیری و تخریب مجموعه جهانی تخت جمشید به ایراد سخن پرداخت و گفت می توان تخت جمشید را به دوره های مختلفی چون شکوفایی .تخریب و غارت.افسانه های اساطیری و اکتشافات و مرمت تقسیم بندی کرد.موسوی گفت این مجموعه تاریخی پس از اتش گرفتن حیاتی تازه یافت .این باستان شناس تاکید کرد اتش تخت جمشید را جاودانه کرد.

گفتنی است دومین همایش علمی مطالعات تاریخ ایران در یازدهمین سالگرد در گذشت  پروفسورعلیرضا شاپور شهبازی باستان شناس و پژوهسگر برجسته در حوزه تمدن و مطالعات هخامنشی در شیراز و با حضور خانواده این مرحوم و مدیران و مسولان استانی و شهری اساتید دانشگاهی باستان شناسان و فعالین حوزه میرات فرهنگی کشور و استان فارس برگزار شد.

این همايش با همکاری و مشارکت پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و پاسارگاد، دانشگاه هنر شیراز، اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری فارس ، دفتر امور پایگاههای میراث فرهنگی کشور و مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس در تاریخ 25 تیرماه 1396 در سالن آمفی تئاتر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار گرديد