معرفی

مدیریت اسناد و کتابخانه ملی فارس بر اساس توافقنامه میان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و استانداری فارس در سال1385 در شیراز شروع به کار کرد و برای این منظور در محل دانشکده علوم قرآنی مستقر گردید.

این مرکز عملاً تا پایان سال 1387 فاقد اقدامات مهم بوده است تا اینکه با تصمیم مجدد دو سازمان فوق عملیات ساخت و تکمیل ساختمان این مرکز به سرعت شروع و در نهایت با حضور ریاست محترم جمهوری وقت در20 مهرماه  1388 همزمان با بزرگداشت یادروز حافظ افتتاح شد.

ساختمان مرکز فارس در زمینی به مساحت 37000 متر مربع و در مجاورت معروف ترین بناهای فرهنگی و تاریخی شیراز همچون باغ جهان نما و آرامگاه خواجه حافظ شیرازی واقع شده است .ایده اصلی معماری ساختمان به جهت هماهنگی و تجانس با معماری بناهای تاریخی مجاور از سبک باغ ایرانی الهام گرفته شده و ساختمان اصلی بر اساس همین معیار به عنوان کوشک مرکزی در وسط این باغ قرار گرفته است .

این ساختمان با استفاده از بتن مسلح با زیربنایی بالغ بر 9150 متر مربع و در 4 طبقه ساخته شده است که شامل 3700 متر مربع زیرزمین جهت مخازن کتاب و اسناد، سالن آمفی تئاتر، سالن سینما فرهنگ، سالن سرای سخن، سالن اندیشگاه، نمازخانه، دو کافی شاپ، آرشیو فیلم وعکس، استودیو آرشیو شفاهی میباشد و سه طبقه دیگر نیز با زیر بنایی معادل 5400 متر مربع جهت مخازن کتاب، نشریات، اسناد، قرائت خانه عمومی و اختصاصی، سالن مجلات، سالن مرجع و بخش اداری مورد استفاده قرار می گیرد.

این مرکز همچنین دارای کنترل هوشمند بی ام اس، کنترل تردد الکترونیکی با دوربین های پیشرفته مدار بسته و سیستم اطفای حریق با استفاده از مخازن گاز اف ام  200 است.

تاریخچه

فكر تأسیس و راه اندازی سازمان اسناد و كتابخانه ملی فارس در سال 1385 شكل گرفت به دنبال مذاكره آقای مهندس رضا زاده، استاندار محترم فارس و جناب آقای اشعری، مشاور محترم فرهنگی رئیس جمهور و ریاست سازمان اسناد و كتابخانه ملی در غایت موافقتنامه تأسیس در تاریخ 1385/03/03 میان استانداری فارس و سازمان اسناد و كتابخانه ملی به امضاء رسید و مقرر گردید نمایندگی سازمان به صورت مجهز به صورتی كه نسخه دوم انواع مدارك در شیراز نگهداری شود و هم چنین اصل منابع مربوط به فارس انتقال یابد و به جهت گستردگی اهداف پیش بینی شده قرار شد تا محل كتابخانه در دست ساخت شیراز كه مدت 10 سال راكد مانده بود به این كار اختصاص یابد و كارهای ساختمانی آن بر طبق نقشه سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.

 در شهریور ماه 1385 طی حكمی آقای سید سعید زاهد به عنوان مشاور رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در راه اندازی مدیریت فارس منصوب گردید. فعالیت ها برای پیگیری اتمام ساختمان از طریق معاونت عمرانی استانداری و سازمان مسكن و شهرسازی استان فارس پیگیری می شد. در ضمن محل موقتی در دانشكده علوم قرآنی برای راه اندازی مدیریت فارس تدارك دیده شد و این محل با تجهیزات اولیه در بهمن ماه 1385 توسط جناب آقای اشعری افتتاح گردید.
 تا اوایل سال 86 با استفاده از امكانات بنیاد فارس شناسی و استانداری فارس فعالیت ها پیگیری شد 
 از تاریخ1386/04/16 آقای دكتر سید سعید زاهد به عنوان سرپرست مدیریت فارس منصوب گردید و سه نفر نیروی انسانی (دوكارشناس و یك نیروی خدماتی) در اختیار این مدیریت قرار گرفت.
 پس از مدتی فعالیت و به دنبال استعفای آقای دكتر زاهد از سرپرستی مدیریت مذكور و مشكلاتی كه در بهره برداری از ساختمان پیش بینی شده بوجود آمده بود از اواخر سال 1386 تا دیماه 1387 انجام فعالیتهای جاری این مركز اندكی با وقفه روبرو شد. بر این اساس و به دنبال تصمیم جدی سازمان برای سرعت بخشی به فعالیت هایی كه منجر به عملی شدن اهداف پیش بینی شده بود با انتخاب مدیر جدید و نیز برنامه ریزی برای انتقال و استقرار نمایندگی در ساختمان پیش بینی شده، روند كارها به سمتی رهنمون شد كه اكنون در مهرماه 1388 و افتتاح ساختمان مجهز مركز اسناد و كتابخانه ملی با فضایی در حدود 10/000 متر و در زمینی حدود 37/000 متر افتخاری دیگر بر افتخارات سرزمین فارس افزوده می شود. 

در ضمن تكمیل ساختمان،مدیریت اسناد و كتابخانه ملی فارس نیز نسبت به تجهیز و تكمیل بخش های اداری شامل مدیریت، گروه كتابخانه، گروه اسناد، تاریخ شفاهی و آموزش و هم چنین راه اندازی كتابخانه مرجع، تجهیز تالار مطالعه و اتاق های پژوهشگران و تأمین حدود 200 هزار جلد كتاب و نشریه در فاز اول تجهیز كتابخانه اقدام نمود.

ماموریت ها و وظایف

  •     فيپا( فهرستنويسي پيش از انتشار)

  •     شاپا (شماره استاندارد بين المللي پيايندها)

  •     شابكا (شناسگر استاندارد بين المللي كتابخانه ها)

  •     اطلاع رساني اسنادی (اشاعه و ارائه خدمات اطلاعاتي تخصصي براي محققان و پژوهشگران)

  •     ارتباط با سازمانها و مؤسسات دولتي و ارائه مشاوره اسنادي

  •     شناسايي اسناد راكد و ارزشيابي و تعيين تكليف اوراق، در دو بخش انتقالي و امحايي

  •     نگهداري اسناد انتقالي و ثبت و ورود اطلاعات در برنامه نرم افزاري رسا

  •     شناسايي اسناد و كتب با ارزش و برنامه ريزي جهت خريد و يا اهداء به مركز

  •     اسكن نسخ خطي

  •     آرشيو شفاهي و ثبت خاطرات بزرگان و مشاهير

  •     استفاده از تالارهاي مطالعه، تالار مرجع، تالار فارس شناسي، تالار نشريات، تالار رقمي، اينترنت بي سيم

  •     پذيرش اعضای واجدين شرايط

تماس با مرکز

تلفن: 14 الی 32263513-071


نمابر: 32263510-071


آدرس : شیراز، خیابان حافظ، مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس