23 مرداد، «روز فرهنگ پهلواني و ورزش زورخانه‌اي»

مقدمه

«ورزش‌ زورخانه‌ای» نام دیگر ورزش باستانی ایرانیان مي‌باشد كه علاوه بر ورزش زورخانه‌اي، كشتي پهلواني نيز در آن‌ جا داشت و از اين رو «ورزش پهلواني» نيز نام دارد و «زورخانه» جائي‌ست كه در آن، اين ورزش باستاني با اسباب، بي‌اسباب و با آداب و رسوم مربوط انجام مي‌شود. ورزش زورخانه‌اي در محدودة تاريخي و فرهنگي ايران -از گذشته‌هاي دور- رواج داشته است و به عنوان قديمي‌ترين ورزش بدن‌سازي جهان، معرفي شده و هم‌ اكنون نيز به ثبت جهاني رسيده است.

ورزش زورخانه‌ای، آداب و سنتی خاص دارد که با پیروی از پهلوانان و دلاوران افسانه‌ای دورۀ باستان و تأسي از پیشوای نخستین شیعیان «حضرت علي (ع)»، به خلق و خوی مردانگی، مروت، فروتني، از خود گذشتگي، كمك به تنگدستان و جوانمردی، مي‌پردازد. این خصایل نیکو، در قالب شعرها و داستان‌هائی به صورت آهنگین و به همراهی «ضرب زورخانه»، برای برانگیختن ورزشکاران در هنگام ورزش، از سوی «مرشد» خوانده می‌شود.

همچنين، اين ورزش باستانی، در بین ورزشکاران به احترام و ادب معروف است و با اصول زیادی همراه مي‌باشد. به طور مثال تمامی حرکت‌ها با اجازه از سادات و پیش کسوتان زورخانه- که به رخصت گرفتن معروف است- انجام می‌شود و شعار آن، پرورش روح و جسم مي‌باشد.

اگر چه امروز اين ورزش باستانی دارای رونق کم‌تری مي‌باشد، اما هنوز هم برای کسانی که در گودهای زورخانه پیر شده‌اند، خاطره‌انگیز است و ورزشكاران علاقمند به اين رشتة ورزشي، پيوسته به فعاليت خود ادامه مي‌دهند.

اداره‌كل اطلاع‌ رساني و ارتباطات – گروه ارتباطات آرشيوي- به مناسبت 23م مرداد «روز فرهنگ پهلواني و ورزش زورخانه‌اي»، نمايشگاهي از اسناد مرتبط با اين موضوع را تقديم علاقه‌مندان مي‌نمايد.

 

مصالحه‌نامة يك باب خانه به انضمام ششدانگ

  • شماره : ۲۴۹۱۱-۲۹۶
  • تاریخ : ۱۳۲۳/۱۲/۰۱