نمایشگاه مجازی به مناسبت 23 شهریور 1339، سالروز تشکیل سازمان اوپک

مقدمه

اوپک (opec) مخفف نام انگلیسی سازمان کشورهای صادرکننده  نفت organization of petroleum exporting countries  است که در اجلاسی که طی روزهای ۱۰ تا ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۰ در بغداد با حضور نمایندگان کشورهای ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و ونزوئلا برگزار شد، بنیان گذاشته شد.

اساسنامه سازمان در اجلاس ژانویه ۱۹۶۱ اوپک در کاراکاس به تصویب رسید و تأسیس آن طی قطعنامة ۶۳۶۳ سازمان ملل متحد در ۶ نوامبر ۱۹۶۲ به ثبت رسید. پس از تشکیل اوپک، تعداد دیگری از کشورهای صادرکننده نفت طی سال‌های مختلف به اعضای مؤسس پیوستند :

قطر ۱۹۶۱م.، اندونزی ۱۹۶۲، لیبی ۱۹۶۲، امارات متحده عربی ۱۹۶۷، الجزایر ۱۹۶۹، نیجریه ۱۹۷۱، آنگولا ۲۰۰۷، اکوادور ۱۹۷۳ و  گابن ۱۹۷۵ .

با این وجود، گابن از اول ژانویه ۱۹۹۵ به عضویتش در اوپک پایان داد. اکوادور نیز از آخر سال ۱۹۹۲ عضویت خود را به حال تعلیق در آورد، ولی از اوائل سال ۲۰۰۷ بار دیگر به سازمان پیوست همچنین اندونزی که به دلیل کاهش تولید نفت به واردکننده خالص نفت خام تبدیل شده بود، عضویتش را از ابتدای سال ۲۰۰۹ به حالت تعلیق درآورد.

اهداف سازمان اوپك:

1-ايجاد هماهنگي و وحدت در خط‌مشي كشورهای عضو و تعيين بهترين شيوه‌ها برای تأمين منافع؛

2-تلاش برای تثبيت قيمت‌ها در بازار‌های بين­المللي نفت از طریق حذف نوسان‌های مضر و غير ضروری؛

3-در نظر گرفتن مصالح کشورهای توليدكننده و ضرورت تضمين درآمدی ثابت برای آن‌ها؛

4- عرضه كافی و منظم نفت به کشورهای مصرف­كننده و دادن يك بازده منصفانه به سرمایه‌گذاران صنعت نفت.

   ساختار سازمانی اوپک شامل اجلاس وزیران، هیأت عامل، دبیرخانه، بخش تحقیقات و کمیسیون اقتصادی است.اوپک هر سال حداقل دو نشست برگزار می‌کند و براساس ضرورت نشست‌های فوق‌العاده نیز دارد.مقر دبیرخانه اوپک تا سال ۱۹۶۵ در شهر «ژنو» سوئیس بود و در این سال با تصویب اجلاس وزیران به «وین» اتریش منتقل شد.

اداره‌ کل خدمات‌آرشیوی (گروه ارتباطات آرشیوی) به مناسبت 23 شهریور 1339، سالروز تشکیل سازمان اوپک، نمایشگاهی مجازی در این زمینه، شامل 8 عنوان با معرفی 22 برگ سند را آماده‌سازی و در وبگاه سازمان تقدیم به علاقه‌مندان نموده است.

تصویب‌نامه هیئت‌ وزیران درخصوص تمدید مأموریت هوشنگ آموزگار و عزیز امین شیرازی در دبیرخانه سازمان اوپک به مدت دو سال

  • شماره : ۲-۰۳۶۷۷۷ – ۲۳۰
  • تاریخ : ۱۳۵۴/۰۹/۲۴