فرا رسیدن نوروز

مقدمه

نوروز واژه­ای است مرکب از دو جزء به معنی روز نوین؛ اصل این واژه «نیروز یا نوگ روز» است.

ابوریحان بیرونی که دارای غنی­ ترین و معتبرترین آثار درخصوص نوروز است می­ نویسد: «نوروز نخستین روز سال است از فروردین و از این جهت آن را روز نو نام کرده­ اند که پیشانی سال نو است.»

قدمت این روز و جشن­ هایش در ایران به دوره­ های پیش از هخامنشیان می­رسد، اما از آن زمان به بعد این مراسم در ایران و سرزمین­ های وابسته به نژاد هند و اروپایی تحولات گسترده ­ای داشته است.

این جشن نیز چون دیگر مراسم سنتی یک پای در مذهب کهن ایران زمین و پای دیگر در آداب زندگی مردمان اقلیم ایران دارد. از عمده­ترین مراسم آن می­توان به کاشت و سبزکردن گیاه به پاسداشت رستاخیز هستی، شکستن کوزه­ های قدیمی، گره­ گشایی، قاشق ­زنی، نوروزخوانی، اعطای هدایای نوروزی، حاجی فیروز، میرنوروزی و طبیعت ­گردی در روز سیزده فروردین اشاره­ کرد که بسیاری از آن‌ها به ­عنوان میراثی کهن همچنان پویا برگزار می­شود.

برگزاری هرچه بهتر مراسم و تعطیلات در این ایام همواره مدنظر دولت ­ها به­ عنوان متولیان خدمت ­رسانی بوده است؛ به­ طوری که علاوه بر اعلام چند روز آغازین فروردین به عنوان تعطیلات رسمی، تدابیر رفاهی- بهداشتی و اجتماعی بیشتری را در این ایام در برنامه سالانه خود قرار می­دهند.

با گسترش امکانات جاده­ای و رفاهی برای مسافرت به­ ویژه در این ایام، تجهیز امکانات رفاهی و بهداشتی و ایمنی جاده­ ها مورد تدبیر و دقت بیشتر قرار می­گیرند، نیروهای امنیت جاده­ای و شهری، امدادرسانان پزشکی، آتش­نشانی و هلال احمر، بانک و بیمارستان­ ها با تعریف شیفت ­های مختلف سعی می­ کنند بهترین خدمات را به مردم برای گذراندن این ایام ارائه دهند.

در این راستا و همزمان با شروع نوروز 1398 اداره‌ کل خدمات آرشیوی «گروه ارتباطات آرشیوی» با بررسی اسناد موجود در آرشیو ملی ایران، نمایشگاهی در این زمینه در قالب13 عنوان با معرفی 16 برگ سند آماده‌سازی و در وبگاه سازمان به علاقه‌مندان تقدیم نموده است.

صورت جلسه فرمانداری دشتستان، درخصوص تدارک و ایجاد امکانات رفاهی برای مسافران نوروزی

  • شماره : ۲۰-۲۹۳-۹۳
  • تاریخ : ۱۳۴۹/۱۲/۲۵