نمایشگاه مجازی صدسال(گزیده کتابشناسی)
نمایشگاه مجازی گروه پیایندها به مناسبت 5 مهر سالروز شکست حصر آبادان
ساعت یک بامداد روز پنجم مهر 1360 رزمندگان اسلام عملیاتی را با رمز «نصر منالله و فتح قریب» آغاز کردند که پس از2 روز به بار نشست و فرمان امام خمینی(ره) مبنی بر ضرورت شکست حصر آبادن با موفقیت اجرا شد. مقاومت اولیه نیروهای عراقی در برخی از محورها و به ویژه تداوم آن در منطقه پل حفار، نشان دهنده هوشیاری نسبی دشمن بود ولی شناخت نادرست فرماندهان نظامی عراق نسبت به توان نیروهای خودی که بر مبنای برآوردهای عملیات ناکام پیشین ایجاد شده بود، سبب شد در برابر حمله نیروهای ایرانی واکنش مناسبی نشان ندهند.با روشن شدن هوا و ادامه پیشروی نیروهای ایران از محور شمالی به سمت پل مارد و تهدید عقبه نیروهای دشمن، نخستین ضربه شکننده بر نیروهای عراقی وارد آمد .با این حال، نیروهای دشمن در منطقه پل حفار همچنان مقاومت میکردند. گستردگی محورهای تهاجم و عقب ماندگی دشمن سبب شد تا نیروهای خودی با به دست گرفتن ابتکار عمل و ادامه پیشروی در محورهای مختلف، دشمن را تحت فشار قرار دهند. از سوی دیگر، در پی تغییر وضعیت میدان نبرد، فرماندهی نیروهای عراق تلاش میکرد تا تاریک شدن هوا به مقاومت در پل حفار ادامه دهد.دشمن قصد داشت با تقویت منطقه، ابتدا منطقه سرپل را حفظ کند و پس از آن، با نصب پل روی رودخانه کارون، نیروهای محاصره شده را نجات دهد و سپس با استقرار در منطقه غرب رودخانه کارون از ادامه پیشروی نیروهای ایرانی جلوگیری کند. با آزاد شدن جاده ماهشهر- آبادان در ساعت 8:32 بامداد روز پنجم مهر و پیشروی نیروهای خودی از شمال به جنوب و تصرف پل قصبه، امکان مقاومت از عراقیها گرفته شده بود. در بعد از ظهر همان روز بخشی از پل حفار تصرف شده بود ولی عراقیها برای باز نگه داشتن عقبه نیروهای محاصره شده خود در شرق کارون، همچنان مقاومت می کردند، چنان که با تاریک شدن هوا حرکت ستون نیروهای دشمن از اهواز به سمت خرمشهر دیده میشد. به این ترتیب، روز اول عملیات در حالی به پایان رسید که دشمن به دلیل عقب ماندگی، توان مقابله نداشت و تنها، به تاریک شدن هوا، باز نگاه داشتن پل حفار برای تقویت منطقه یا امکان عقب نشینی نیروهای محاصره شده امید بسته بود. در روز دوم عملیات در حالی که پیشروی نیروهای خودی همچنان ادامه داشت، دشمن واکنش جدی از خود نشان نداد و از بعدازظهرهمان روز نیروهای عراقی به تدریج تسلیم شده یا عقب نشینی کردند و سرانجام در پایان این روز عملاً منطقه سرپل دشمن آزاد شد. در روز سوم عملیات نیز در پی پاکسازی منطقه، محاصره آبادان به پایان رسید و فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر شکستن حصر آبادان، در مدت 48 ساعت تحقق یافت و نیروهای خودی پس از پاکسازی کامل منطقه، در ساحل شرقی رودخانه کارون استقرار یافتند. در این عملیات علاوه بر آزادسازی منطقه اشغالی در شرق رودخانه، بخش وسیعی از نیروهای خودی آزاد و برای عملیات بعدی آماده شدند. آزاد سازی 150 کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی شامل 2جاده استراتژیک اهواز- آبادان و ماهشهر- آبادان و خروج شهر آبادان از محاصره، اسارت 1800 نفر از نیروهای دشمن ،کشته و زخمی شدن 1500 تا 2000 نفراز نیروهای عراقی و انهدام 90 دستگاه تانک و نفربر، به غنیمت گرفتن 100 دستگاه تانک و 60 دستگاه نفربر، 3 دستگاه لودر و 150 دستگاه خودرو و انهدام 3 فروند هواپیما و یک فروند هلیکوپتر دشمن از پیامدهای این عملیات بود. صدام پس از این شکست 7 نفر از فرماندهان خود را تیرباران کرد.
برای مشاهده متن مقالات روی عنوان کلیک کنید.
15- شكست حصر آبادان | 16- صلح پس از پيروزی |
21- مردان جنگ و صلح |
کتابشناسی تازه های مجموعه ایران شناسی و اسلام شناسی
ایران شناسی شاخه ای از دانش است که به مطالعه دانش فرهنگی ایران از زمان باستان تا حال می پردازد. این فرهنگ شامل تاریخ، ادبیات، هنر و فرهنگ ایران کهن و ایران نو میشود. علاوه بر این به مطالعه زبانهای ایرانی در این دانش پرداخته میشود. ایران شناسی شامل محدوده جغرافیایی کشورهای امروزی ایران، افغانستان ازبکستان و تاجیکستان است.
اسلام شناسی دانشی است كه به مطالعه علوم، تاریخ، فرهنگ، هنر و سیاست در كشورهای اسلامی و مطالعه اسلام و علوم اسلامی می پردازد.
با توجه به شاخص بودن این دو دانش و وسعت حوزه اطلاعات آنها كتابخانه ملی مجموعه ای برای گردآوری و اشاعه اطلاعات این دو دانش پدید آورده است كه منابع غیر فارسی وغیرعربی این دو حوزه را گردآوری، حفاظت و اطلاع رسانی نماید. این مجموعه با به كار گیری اهداف زیر به فعالیت می پردازد:
- حفظ و معرفی پیشینه تاریخی، ادبی، فرهنگی، علمی و اسلامی ایران و ایرانیان در سطح ملی و بینالمللی
- اشاعه اطلاعات مراجع و منابع حوزه ایران و اسلام
- فراهم آوردن زمینه های همكاری بین مراكز اطلاع رسانی در حوزه ایران و اسلام
- گسترش دانش و اطلاعات در حوزه ایران و اسلام
- اجرای برنامههای آموزشی برای بالا بردن سطح سواد اطلاعاتی كاربران و رفع نیاز آن ها
به منظور پیشبرد اهداف گروه و ارائه هرچه بهتر منابع و اطلاعات موجود به علاقه مندان و پژوهشگران، كتابخانه ملی منابع جدیدی را كه به مجموعه اضافه می شود ابتدا طی نمایشگاهی به محققان عرضه می نماید سپس در محل اصلی خود قرار می دهد.
در اینجا كتابشناسی تازه های مجموعه و نمونه اسكن شده ای از چند كتاب ارائه شده در نمایشگاه عرضه می شود.
نمایشگاه گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی به مناسبت قیام 15 خرداد
نمایشگاه مجازی گروهِ ایران شناسی و اسلام شناسی، اداره كل اطلاع رسانی مشتمل بر معرفی منابع غیر فارسی مربوط به قیام 15 خرداد
به مناسبت گرامیداشت پنجاهمین سالروز این قیام حماسی كه منجر به انقلاب اسلامی ایران شد .
با تأكید بر استمرار آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) و ولایتِ فقیه
بنیان انقلاب اسلامی در سال 1357 در واقع، قیام 15 خرداد بود. در بهمن 1341، شاه اصلاحاتی موسوم به «انقلاب سفید» را به آرای عمومی گذاشت كه در واقع، اصلاحات آمریكایی بود، یعنی یک برنامه ی شش مادهای كه اصلاحات ارضی و تغییرات دیگر را شامل می شد. از آنجا كه این تصمیم با احكام مقدس دین مبین اسلام مغایرت داشت، امام خمینی (ره) در واكنش به رفراندوم، آن را خلاف شرع و قانون اساسی و تجاوز به حریم اسلام دانستند. اسدالله اعلم، وزیر وقت رژیم بر سخت گیریهای خود علیه روحانیون افزود. در دوم فروردین 1342 بود كه نیروهای امنیتی و كماندوهای رژیم با حمله به مدرسهی فیضیه ی قم شماری از طلاب را به خاک و خون كشیدند.
امام (ره) در 13 خرداد 1342 هم زمان با چهلم شهدای مدرسه ی فیضیه اصلاحات ارضی را «اصلاحات آمریكایی» خواندند و دوران پهلوی را با بنی امیه، شاه را با یزید و حمله به فیضیه را با واقعه ی كربلا مقایسه كردند و آمر آن را اسرائیل دانستند كه به دست عوامل او در كشور فاجعه آفریدند. ایشان فرمودند كه شاه آدم بدبختی است. روز عاشورا در تهران عكس امام (ره) توسط تظاهركنندگان بالا رفت و مردم مقابل كاخ مرمر شعار سر می دادند: «مرگ بر دیكتاتور!»، «خمینی! خمینی! خدا نگه دار تو!»، «بمیرد، بمیرد دشمن خونریز تو!»
این رویداها قدرت و عظمت مراجع عظام و مخالفان شاه و رهبری امام (ره) را تثبیت كرد كه پانزده سال بعد، یعنی در 1357 به فضل الهی، با انقلاب اسلامی توانست شاه را سرنگون، سلسله پهلوی را نابود و جمهوری اسلامی ایران را كه «انفجار نور» بود در ایران بنیان گذاشت.
برای مشاهده متن مقالات روی عنوان کلیک کنید.
1- روایت بیداری | |
3- آخرین پیام | |
|
نمایشگاه مجازی گروه پیایندها به مناسبت 37 امین سال در گذشت استاد علی شریعتی

زندگی نامه
علی شریعتی در سال 1312 در مزینان متولد شد. وی در سال 1337 برای ادامه تحصیل در رشته دكترای جامعه شناسی به فرانسه رفت و در سال 1343 به ایران بازگشت. ابتدا بهعنوان دبیر دبیرستان و سپس به عنوان استادیار دانشگاه مشهد شروع به فعالیت كرد.
شهرت شریعتی علاوه بر نقش وی در انقلاب اسلامی ایران، كارنامه فعالیتهای اوست كه برای احیای مذهب و سنت در جامعه و بیدادگری نسبت به سلطنت وقت داشته است. علی شریعتی را در ادبیات معاصر معلم شهید مینامند.
دكتر شریعتی در سال 1348 به حسینیه ارشاد در تهران دعوت شد و از آن زمان با سلسله سخنرانی های معروف خود به مبارزه ضد حكومت شاه پرداخت.
وی بر اثر همین سخنرانی ها در سال 52 به زندان افتاد. از او ده ها جلد كتاب و مقاله تحقیقی و متون سخنرانی برجای مانده است. سرانجام دكتر علی شریعتی روز 29 خرداد سال 1356 درگذشت. آرامگاه وی در شهر دمشق (سوریه) است.
نمونه آثار
3- ابوذر | 4- بازگشت |
5- ما و اقبال | |
7- شيعه | 8- نيايش |
12- هبوط در كوير | |
15- حسين وارث آدم |
|
برای مشاهده متن مقالات روی عنوان کلیک کنید.
20- دوباره شريعتی | |
|
نمایشگاه مجازی در موضوع فرهنگ مطالعه و کتابخوانی

کتاب و کتابخانه از گذشته های دور تاکنون نماد رشد و گسترش دانش و فرهنگ در میان جوامع و ملل گوناگون بوده است. سرزمین پهناور ایران، به دلیل موقعیت ویژه جغرافیایی، از کانون های اصلی فرهنگ و مذاهب متنوع به شمار می رفته است. در دوران اسلامی که سرزمین ایران، به مدت چندین قرن، پیشتاز و پرچمدار فرهنگ و تمدن اسلامی بوده است وفور کتابخانه های مساجد، مدارس، خانقاه ها، بقاع و نیز ده ها کتابخانه عمومی و یا شخصی در اغلب شهرهای ایران از شرق تا غرب این سرزمین بیانگر گسترش چشمگیر علم و دانش و وجود هزاران عالم و دانشمند و دانشجویان علاقه مند بوده است. جامعه شناسان معتقدند اقوام و مللی که با مطالعه مانوس بوده و کتاب و کتابخوانی در میانشان رواج بیشتری داشته است، توانسته اند فرهنگی ماندگارتر و پویاتر از خود به جای بگذارند و میراث فرهنگی و گنجینه های معارف و دستاوردهای عالمان و فرهیختگان خود را به نسل های دیگر منتقل کنند. در قرآن کریم 322 بار کلمه "کتابت" در 37 صیغه مختلف به کار گرفته است. برای مثال 263 بار لفظ کتاب، کتب و مکتوبات در قرآن آمده است. سوره حمد را فاتحه الکتاب می خوانند و در ابتدای دومین سوره قرآن نیز لفظ کتاب به کار رفته و باز در جایی از این کتاب عظیم، خداوند متعال وصف کتابت را به خود منصوب کرده است (و کتبنا فی الارواح). علاوه بر این احادیث متعددی وجود دارد که مبین اهمیت کتاب و کتابخوانی در سیره معصومین است، تا آن جا که معصومین کتابخوانی و مطالعه و تفکر را در حد فریضه برای امت می دانند. در این راستا برنامه ریزی صحیح فرهنگی علاوه بر حفظ هویت عقیدتی و قومی عاملی است که منجر به ایستادگی در مقابل هجوم فرهنگ بی فرهنگی بیگانه شد، و به حفظ فرهنگ خودی می انجامد.یکی از مهمترین راهبردها در یک برنامه ریزی صحیح فرهنگی، رواج فرهنگ کتابخوانی و مطالعه است. رهبر معظم انقلاب در این باره می فرمایند: « این باید یک سیره و سنت در بین مردم ما بشود که کتاب بخوانند و به بچه هایشان یاد بدهند. » یا در جای دیگری می فرمایند : « کتابخوانی باید مثل خوردن و خوابیدن و سایر کارهای روزانه در زندگی مردم وارد شود. » برای رسیدن به این هدف یعنی عادت به کتابخوانی و بستر سازی فرهنگی برای آن، یک برنامه ریزی صحیح و منطقی لازم است که با ارایه راهکارها، فرهنگ کتابخوانی را در جامعه ایرانی عملی ساخته و به تداوم ای فرهنگ در جامعه بینجامد. بالطبع یکی از راه های ترویج فرهنگ کتابخوانی، مردمی کردن و تامین منابع و ایجاد انگیزه در یکایک افراد جامعه است. مهم ترین محورهایی که در راستای تحقق این سیاست فرهنگی و نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی بایستی مدنظر قرار گیرد، عبارتند از:
1)حاكميت ارزش ها و مباني اصيل اسلامی بر تمام فعاليت ها و برنامه ها
2)حمايت از نويسندگان و اهل قلم متعهد
3)تقويت و تعالي مبانی فكری و اعتقادی و ولايت پذيری
4)استفاده از توان فكری و اجرایی عموم جامعه
5)مشاركت و استفاده از امكانات و مقدورات همه سازمان ها
6)جمع كردن فعاليت های كتاب و كتابخوانی در يک سازمان و اجرای يك رويه واحد و جلوگيری از اقدامات ناهماهنگ و پراكنده به منظور اعمال سياست های واحد و منسجم
7) تنوع و نوع آوری و جذابيت در فعاليت های كتابخوانی با رويكرد به نيازهای جوانان و نوجوانان
8) حمايت از ناشران و مولفان برای حمايت از توليد كتاب های مفيد، ارزان قيمت و موثر
9) نظارت مداوم بر جريانات كتاب و كتابخوانی
10) استفاده از روش برنامه هاي تبليغی، تشويقی و استفاده از ظرفيت های موجود در سازمان های مردمي برای ترويج فرهنگ كتابخوانی
11)ايجاد، توسعه، تجهيز و اداره كتابخانه ها با استفاده از امكانات و روش های عملی براي ارتقای توانمندی فكری افراد جامعه
12)فعاليت مستمرتر و هدفمند برنامه سازان تلويزيون برای معرفي كتاب های مناسب در ساعات پر بيننده تلويزيون
13)گسترش جغرافيايی مراكز فروش كتاب و خارج كردن اين بازار فرهنگی از مركزيت خاص
14)آموزش كتابخوانی و تاكيد بر تاثيرات آن در مدارس و در مقاطع مختلف تحصيلی بصورت پيوسته
برای مشاهده مقالات روی عنوان کلیک کنید.
نمایشگاه مجازی به مناسبت هفته کتاب ( با موضوع : کتاب، کتابخانه و کتابدار)

علوم کتابداری و اطلاع رسانی، دانشی است که به مطالعه و بررسی شیوههای گوناگون تولید دانش، گردآوری منابع اطلاعاتی (کتاب، مجله، لوح فشرده، بانکهای اطلاعاتی، پایگاه اطلاعاتی، اینترنت و وب)، سازماندهی، بازیابی و اشاعهٔ این منابع و محملهای اطلاعاتی می پردازد و در این راستا تلاش مینماید که در وقت خواننده یا کاربر صرفهجویی نماید.
شیالی رانگاناتان (Shiyali Ramamrita Ranganathan) پدر علم کتابداری هند است. که قوانین پنجگانه او سرلوحه کار کتابداران است. این پنج قانون از قوانین معروف در علم کتابداری و اطلاع رسانی میباشد:
۱. کتاب برای استفاده است.
۲. هر خوانندهای کتابش.
۳. هر کتابی خواننده اش.
۴. در وقت خواننده صرفه جویی کنید.
۵.کتابخانه ارگانیسمی زنده و پویا است.
برای مشاهده متن مقالات روی عنوان کلیک کنید.
39- كتابدار بالينی | |
نمایشگاه مجازی گروه پیایند ها به مناسبت شهادت امیرکبیر (20دی ماه )
میرزا محمدتقی خان امیرکبیر فرزند کربلایی قربان بیگ فراهانی در سال 1222ق. در هزاوه فراهان از توابع اراک (سلطان آباد پیشین) متولد شد. کربلایی قربان پدر امیرکبیر در دستگاه میرزا عیسی )میرزا بزرگ) پدر میرزا ابوالقاسم قائم مقام سمت آشپزی داشت. مادر امیرکبیر فاطمه سلطان دختر استاد شاه محمدبنا از اهالی فراهان بود. میرزا محمدتقی خان به خاطر هوش و استعداد کم نظیرش از همان دوران نوجوانی مورد توجه میرزا بزرگ و سپس قائم مقام فراهانی قرار گرفت و به ترتیب به سمت منشی گری آن دو دست یافت و به سرعت مورد توجه قائم مقام و عباس میرزا نایب السلطنه قرار گرفت. اولین تجربه سیاسی میرزامحم دتقی خان همراهی خسرو میرزا فرزند نایب السلطنه و هیئت همراه او در سفرش به روسیه تزاری بود.
حضور امیرکبیر در دربار ناصرالدین شاه همواره مورد مخالفت تعدادی از نزدیکان شاه ازجمله مهدعلیا مادر شاه، اعتمادالدوله و میرزا آقاخان نوری قرار داشت؛ چنان که تلاشهای این عده سرانجام منجر به صدور حکم عزل امیرکبیر 19)محرم1267ق.) از مقام خود گردید. و دو روز پس از عزل به کاشان تبعید شد. سرانجام امیرکبیر در 20دی1230 ش. در حمام فین کاشان با بریدن رگ دست هایش به قتل رسید.امیرکبیر را به کربلا حمل کردند و در اتاقى که در آن به سوى صحن امام حسین(ع) باز مى شود به خاک سپردند.
مهمترین اقدامات امیرکبیر: تأسیس مدرسه دارالفنون، رسیدگی به وضع مالیه، انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه.
نمایشگاه مجازی گروه پیایندها به مناسبت روز معلم(شهادت استاد مطهری)
مرتضی مطهری :
زاده شده در 13 بهمن 1298 در فریمان - ترور شده در 11 اردیبهشت 1358 در تهران؛
استاد فلسفه اسلامی، استاد كلام اسلامی شیعی دوازده امامی، استاد تفسیر قرآن، عضو هیئت موتلفه اسلامی و از نظریه پردازان نظام جمهوری اسلامی ایران بود.
وی قبل از انقلاب 57 عضو انجمن فلسفه و استاد دانشگاه تهران بود. بعد از انقلاب به ریاست شورای انقلاب منصوب شد. امام خمینی علاقه زیادی به وی داشت، تا بدانجا كه بعد از مرگش گفت: «مطهری پاره تن اسلام و حاصل عمر من بود.» در ادبیات جمهوری اسلامی ایران از وی با عنوان معلم شهید یاد میگردد.
برای مشاهده مقالات روی عنوان آن ها کلیک کنید .
نمایشگاه 14 آبان روز فرهنگ عمومی
»فرهنگ عمومی» عبارت است از مجموعه منسجم و نظام یافته ای از اهداف، ارزش ها، عقاید، باورها، رسوم و هنجارهای مردم متعلق به یک جامعه بزرگ، قوم یا ملت. بنابراین فرهنگ عمومی، شامل تمامی فعالیت های مبتنی بر اندیشه و عادت است که در جهت برآوردن نیازهای بشری بسته به انواع جوامع از نظر تاریخی، سیاسی، اقتصادی، مذهبی، رفتارهای عمومی مردم را شکل میدهد.
همه انسان هایی که از گذشته های دور تا کنون در اقصی نقاط دنیا زندگی کردهاند؛ دارای فرهنگ بوده اند. پس فرهنگ یک پدیده عام است و هیچ گروه یا فردی در جامعه انسانی نمیتوان یافت که فرهنگ نداشته باشد؛ اما از آنجایی که اقوام و جوامع مختلف به نحوه یکسانی در برآوردن نیازهای خود و برخوردشان برای رفع نیازها یکسان نبوده است، طبیعتاً فرهنگ خاص خود را ساخته و پرداختهاند و از این رو است که در جوامع مختلف، تنوع فرهنگی به چشم میخورد. لیکن در یک جامعه بزرگ، قوم یاملت، بسیاری از ارزش ها، باورها، هنجارها، معیارها و الگوهای رفتاری هستند که گذشته از تکثر فرهنگی قومیت های مختلف جامعه، جنبه عام داشته، همگان آن را پذیرفته اند و در یک کل اجتماعی از آن پیروی میکنند.همین جنبههای عام در یک جامعه بزرگ یا ملت را به عنوان «فرهنگ عمومی» آن جامعه میتوان مورد مطالعه و بررسی قرار داد. شخصیت اجتماعی مردم یک جامعه در فرهنگ عمومی آن خلاصه میشود و اهداف و کیفیت و مسیر حرکت به سوی تعالی با زوال و عقب افتادگی آن تحت تأثیر فرهنگ عمومی است. لذا اهمیت شناخت و بررسی فرهنگ عمومی برای ارتقاء و تحول آن در مسیر رشد و توسعه، آشکار میشود. فرهنگ عمومی در کشور ایران کشور ایران که یک کشور اسلامی است و از دیر باز دارای تمدن غنی ایرانی و ارزشهای اصیل میباشد، اهمیت خاصی به مقوله فرهنگ و تعامل افراد با یکدیگر نه تنها به عنوان اعضای یک جامعه، بلکه به عنوان یک فرهنگ ویژه و شناخته شده جامعه اسلامی، میدهد و به همین دلیل شورای فرهنگ عمومی 14 آبانماه را در تقویم سال 1387 به نام "روز فرهنگ عمومی" نامگذاری کرد.روابط عمومی دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی اعلام کرد در چهارصد و شصت و ششمین جلسه این شورا روز 14 آبان که مصادف با تصویب آئین نامه شورای فرهنگ عمومی است، به نام روز فرهنگ عمومی مصوب گردید. فرهنگ عمومی در کشور ایران مبتنی بر اصول و معارف اسلامی است. در دین مقدس اسلام غیر از اینکه افراد به یک سلسله مبانی فردی از نظر مسائل اخلاقی و فرهنگی معتقد هستند، یک سلسله قوانین و برنامه هایی وجود دارد که بر اساس روابط اجتماعی افراد را به یکدیگر پایبند میسازد. اما برنامه ریزی هایی که اسلام برای هر فرد دارد، جدا از برنامه هایی نیست که برای فرهنگ عمومی یک جامعه پیش بینی کرده است؛ به عنوان مثال وقتی اعتقاد به یک سلسله مبانی فردی اخلاقی و فرهنگی مثل پاکی، درستی و حق گویی و بسیاری دیگر اصول اولیه برای هر فرد در نظر گرفته میشود، این امر میتواند ریشه و پایه برقراری روابط و مناسبات اجتماعی درستی را بنا نهد. بدیهی است که در چنین دینی، فرهنگ عمومی نیز بر پایه همزیستی، مودت، محبت، همکاری، همیاری و کمک و دستگیری از یکدیگر است. مهرورزی و عدالت اجتماعی و ظلم ستیزی از محوری ترین اصول اسلام در فرهنگ عمومی جامعه است. در ایران اسلامی به دلیل حاکمیت ارزش های اسلام، رعایت عدالت اجتماعی و توجه به معنویات در پیشرفت و توسعه مادی جامعه و ترویج روحیه جمع گرایی و اعتقاد به اینکه دستیابی به حد اکثر منافع شخصی از طریق حداکثر شدن منافع جمعی امکان پذیر است، از اولویتهای اصلاح فرهنگ عمومی است. ارائه الگو به جامعه در اندیشه و رفتار مردم، گام مؤثر دیگری در حاکمیت معیارهای اسلامی در فرهنگ عمومی است. در حوزه قوانین، باید قوانین و مقرراتی در سطوح خرد و کلان وضع شوند که با اصول اسلامی و فطرت انسانها هماهنگ باشد. از سوی دیگر پرورش ذهنیت جامعه و ارائه اطلاعات مناسب به مردم میتواند صفات اسلامی را در فرهنگ عمومی کشور احیا نماید.اعتقاد و عمل نمودن گروههای مرجع و پایه در جامعه به مصادیق فرهنگ اسلامی میتواند از جمله مهمترین ابزارهای شیوع فرهنگ صحیح اسلامی و الگوهای رفتار اسلامی در فرهنگ عمومی جامعه باشد. در بخش قوانین تبادل فرهنگی با جوامع دیگر و دریافت جنبههای مثبت فرهنگ دیگران به تقویت و غنای فرهنگ عمومی کمک شایانی میکند. تقویت فرهنگ عمومی در حوزه قوانین و ضوابط منحصر به امور اخلاقی و معنوی نیست و در ابعاد سخت افزاری هم با اهمیت است.
برای مشاهده مقالات روی عنوان مقاله کلیک کنید .
نمایشگاه " از دریای ایثار تا عرصه پیکار، نگاهی به پارالمپیک ایران در گذر زمان "
تاریخچه حضور ایران در پارالمپیک :
سر لودویگ گاتمن (Sir Ludwig Guttmann) در سال 1948، مسابقاتی را بین معلولین آسیب های نخاعی جنگ جهانی دوم در شهر استوک مندویل انگلستان سازماندهی کرد. 4سال بعد ورزشکاران معلول هلند نیز در این بازیها شرکت کردند و یک جنبش بینالمللی شکل گرفت. بازی های المپیک معلولین برای اولین بار در سال 1960 در رم برگزار شد که امروزه آن را پارالمپیک (Paralympic) مینامند.
در بازیهای 1976 تورنتو دیگر گروههای معلولین نیز اضافه شدند و ایده ادغام گروه های مختلف معلولین در مسابقات بین المللی مطرح گردید. در همین سال اولین دوره بازی های زمستانی پارالمپیک نیز در سوئد برگزار شد. امروزه بازی های پارالمپیک مهمترین رویداد ورزشی معلولین محسوب میشود و 6 گروه گوناگون معلولین در آن حضور مییابند. دراین بازی ها عملکرد موفقیت آمیز معلولین مورد تأکید قرارمیگیرد نه معلولیت آنها.
این نهضت از بدو تولد تاکنون رشد چشمگیری داشته است. تعداد ورزشکاران شرکت کننده از 400 نفر از 23 کشور در سال 1960 به 3806 ورزشکار از 136 کشور جهان در سال 2004 افزایش یافته است.بازیهای پارالمپیک همیشه در سال بازیهای المپیک برگزار میشود. از بازی های 1988 سئول و بازی های زمستانی 1992 در Albertville تا کنون بازیهای المپیک و پارالمپیک در یک محل برگزار شدهاند.
فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین تا پیش از انقلاب اسلامی، به صورت کمیتهای غیرفعال زیرنظر فدراسیون پزشکی بود. پس از انقلاب اسلامی، در اواخر سال 1358 فدراسیون ورزشهای معلولین تاسیس گردید. با آغاز جنگ تحمیلی در سال 1359 و نیل بخشی از رزمندگان به فیض جانبازی روز به روز به آمار ورزشکاران این رشته افزوده شد که این نقطه عطفی در تاریخ فدراسیون محسوب میگردد.
در سال 1363 تیم ملی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی در رشته دو و میدانی با شرکت در مسابقات جهانی صاحب مدال های طلا و نقره و برنز شد و همچنین حضور اولینبار تیم والیبال نشسته کشورمان در مسابقات جهانی والیبال نشسته نروژ و کسب مقام قهرمانی جهان باعث جذب هزاران جانباز و معلول گردید.
اولین حضور گسترده تیمهای ورزشی افراد جانباز و معلول کشورمان در بازیهای پارالمپیک سئول با حضور موفق تیمهای مختلف ورزشی مخصوصا والیبال نشسته و دوومیدانی همراه بود. از سال 68 تا 79 فعالیت فدراسیون با برنامه های مدون و برگزاری جشنوارههای فرهنگی– ورزشی دگرگونی خاصی یافت و شرکت موفق در 3 پارالمپیک بارسلون، آتلانتا و سیدنی توانست جایگاه مناسبی در ورزش جانبازان و معلولین کشورمان و جهان کسب کند.
در سال 1379 دو رویداد مهم، مستقل شدن فدراسیون نابینایان و تشکیل کمیته پارالمپیک از نقاط عطف دیگر تاریخ ورزش جانبازان و معلولین محسوب میگردد .در حال حاضر ورزش جانبازان و معلولین در بیش از 15 رشته ورزشی فعالیت میکند.
مصوب جلسه 612 مورخ 1392/11/1 شورای فرهنگ، به پیشنهاد وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی پارالمپیک، روز 24 مهرماه به عنوان «روز ملی پارالمپیک» مطرح و به تصویب رسید.
دکتر حسن روحانی، رئيس جمهور نيز تیيد کردند تا از سال 1394 هرساله 24 مهر ماه به عنوان روز ملی پارالمپيک در تقويم رسمی کشور قرار گيرد.
سازمان اسناد و کتابخانه ملي یران بر خود وظيفه دانست به منظور پاسداشت ارزش ها و دلاوری های معلولين، جانبازان ميهنمان نمیشگاهی از حضور ورزشکاران در دوره هی مختلف پارالمپيک برگزار کند. این نمیشگاه از تاريخ 10-17 آبان ماه 1394در آب نمی کتابخانه ملی برپاست.
پنجره ای به آسمان
ماه رمضان را ماه اسلام نامیده اند؛ چون ماه طاعت و فرمانبرداری و تسلیم، و بندگی و تعمیم و گسترش آن است. یا مقصود ماه دین اسلام است بدلیل اینكه واجب شدن روزه از مختصات امت اسلام و از خصوصیات مسلمانان است. صوم و صیام از نظر شرع عبارت است از خودداری از كارهای معین در زمان معین با نیت از طلوع فجر تا مغرب مهمترین كارها در ماه رمضان روزه است. ماه رمضان با روزه شروع می شود و با روزه پایان می پذیرد. ماه رمضان پیوند اساسی و عمیق با روزه دارد.
ماه رمضان تنها ماه قمرى است که در قرآن کریم به صراحت از آن نام برده و گرامى داشته شده است: «شَهْرُ رَمَضانَ الذّى أُنزِلَ فِیهِ القُرْآنُ هُدًى لِلنّاس...
اداره کل اطلاع رسانی كتابخانه ملی ایران در راستای وظایف فرهنگی و دینی برخود واجب دید تا در برگزاری بهتر این ماه همچون گذشته سهیم باشد و نسل جوان جامعه را از آداب و رسوم مختص ماه رمضان در بین تاریخ این سرزمین آگاه سازد. لذا در جهت این هدف مسائل، اتفاقات، آداب برگزاری این ماه را در نشریات قاجار به تصویر كشید.
انقلاب مشروطه در آیینه مطبوعات / قسمت اول
در تاریخ جهان انقلاب های زیادی اتفاق افتاده، تحلیل انقلاب ها در هر زمان و هر قاره و کشور، ویژگی های خود را دارد، و به گذر های تاریخ اجتماعی آن سرزمین بستگی دارد. یکی از مهمترین انقلاب های ایران، انقلاب مشروطه است. در انقلاب مشروطه و تاسیس مجلس شورای ملی، نخبگان سیاسی و سایر اصلاح طلبان، فارغ از عقاید و باورهای متفاوت، هم صدا با یکدیگر برای از میان بردن استبداد و برقراری عدالت کوشیدند و توانستند با حمایت گسترده تودههای مردم، نهضت را به پیش برند و شاه را به قبول مشروطه وادارند که سرانجام مظفرالدین شاه قاجار در 14 مرداد 1285 فرمان انقلاب مشروطه را امضا کرد.
نخستین مجلس در 14مهرماه 1285ش. گشایش یافت. نمایندگانی که به مجلس راه یافتند از میان شاهزادگان، علما، تجار، اعیان، پیشهوران و کسبه معمولی و زرتشتیان (یک زرتشتی) بودند. اما روستائیان در مجلس نمایندهای نداشتند. زنان نیز در آن دوره گر چه در جنبش مشروطه فعالانه شرکت کردند اما به مجلس راه نیافتند. نخستین قانون اساسی نیز در دی 1285ش. به امضای مظفرالدین شاه رسید. در این قانون به هیچ عنوان از آزادی های فردی و اجتماعی و حقوق فطری و طبیعی صحبتی به میان نیامد.
پس از مرگ مظفرالدین شاه، ولیعهد او محمدعلی میرزا شاه شد و از همان ابتدا به مخالفت با مشروطه و مجلس پرداخت. او در مراسم تاجگذاری خود نمایندگان مجلس را دعوت نکرد.
محمد علی شاه با فرستادن کلنل لیاخوف فرمانده بریگاد قزاق برای حمله به مجلس رسما مخالفت خود را با مجلس اعلام کرد. لیاخوف با نیروهایش مجلس را محاصره کردند و ساختمان مجلس و مدرسه سپهسالار را در 23 جمادیالاول 1326 (2 تیر 1287/23 ژوئن 1908) به توپ بستند. و کلا از مجلس پراکنده شدند و عده زیادی از مدافعان مجلس در این حمله کشته شدند. محمدعلی شاه، لیاخوف را به عنوان حاکم نظامی منصوب کرد و به تعقیب نمایندگان و دیگر آزادیخواهان پرداخت. ملک المتکلمین و میرزا جهانگیرخان و قاضی ارداقی را در باغشاه پس از شکنجه در برابر محمدعلی شاه کشتند.
اداره کل اطلاع رسانی کتابخانه ملی به مناسبت گرامی داشت انقلاب مشروطه اقدام به برگزاری نمایشگاه مجازی با عنوان "انقلاب مشروطه در آیینه مطبوعات" نموده است.
نمایشگاه مجازی انعکاس اخبار سفر ناصرالدین شاه به فرنگ در مطبوعات
ناصرالدین شاه نخستین پادشاه ایران بود که به اروپا مسافرت کرد. وی در طول سلطنت خود سه بار از کشورهای اروپایی در سال های1290 هجری قمری (1873 میلادی)، 1295 هجری قمری (1878 میلادی) و سومین سفر در سالهای 1306 تا 1307 هجری قمری (1889 میلادی) دیدن کرد که در آخرین سفر خود از ناوگان جنگی بریتانیا بازدید داشت.
وی سفر خود را به همراه یکصد نفر از تهران به سمت بندرانزلی و گذشتن از راههای صعب العبور و گردنههای مرتفع رشته کوههای البرز شروع کرد که چهار هفته طول کشید تا به ساحل دریای خزر برسند. سپس به وسیله کشتی به بندر آستراخان روسیه و از آنجا با قطار به مسکو و سن پترزبورگ رفتند. در ایستگاه راه آهن سن پترزبورگ، تزار و سایر اعضای خانواده سلطنتی روس از وی استقبال کردند.
ناصرالدین شاه پس از چند روز اقامت در روسیه، به کشورهای آلمان، بلژیک، انگلستان، فرانسه، سوییس، ایتالیا، اتریش و عثمانی مسافرت کرد.
وی در اولین سفر خود به بریتانیا به لقب شوالیه انجمن گارتر (بالاترین مقام سلحشوری بریتانیا) نائل آمد. وی اولین شاه ایران بود که این مقام را بدست آورد.
از آنجا که شاه قاجار علاقه زیادی به عکاسی داشت، از اولین ره آوردهای سفر وی دوربین عکاسی بود. همچنین می توان به سیستم پستی نوین، امتیاز خط آهن قطار تهران- ری، انتشار روزنامه و تاسیس بانک شاهنشاهی ایران اشاره کرد.
اداره کل اطلاع رسانی در کنار نشست بررسی تاریخی سفر ناصرالدین شاه به فرنگ اقدام به برگزاری نمایشگاهی از انعکاس اخبار سفر ناصرالدین شاه در مطبوعات از تاریخ 22 تیرماه 1395 به مدت یک هفته کرده است.
نمایشگاه اطلاع رسانی به مناسبت گرامی داشت واقعه 15 خرداد 1342
پانزده خرداد 42 مبدأ انقلاب اسلامی مردم ایران است. شاه دو روز بعد از نهضت 15 خرداد، قیام مردم را بلوا و اقدامی وحشیانه، و نتیجه اتحاد ارتجاع سرخ و سیاه نامید و سعی کرد تا آن را به خارج از مرزها و کسانی همچون جمال عبدالناصر نسبت دهد.
از ۱۱ تا ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به مناسبت ایام عزاداری ماه محرم تظاهراتی در مشهد و قم و شیراز و تبریز و تهران روی داد که البته جنبه سیاسی داشت. به دنبال این تظاهرات، بعضی از علما و روحانیان قم و مشهد و شیراز و تبریز به تهران تبعید و بازداشت شدند. این اغتشاشات که با قتل پاسبانی در مشهد آغاز گردیده بود سرانجام به تهران سرایت کرد و رفته رفته شدت گرفت به طوری که در پانزدهم خرداد در تهران به آتش زدن بعضی از موسسات و اتومبیلها و قتل و جرح و کشتار جمعی از مردم بیگناه منجر گردید. دولت در شهرهای تهران و شیراز به طور موقت حکومت نظامی اعلام کرد.
از روز ۱۶ خرداد قوای دولتی مسلط بر اوضاع شدند و افراد دستگیر شده به دادگاههای نظامی تحویل گردیدند که دوتن از آنان نیز محکوم به اعدام گشتند. بنابر آمار رسمی دولتی، نتیجه این حوادث هشتاد و شش تن کشته و یکصد و نود و سه تن مجروح بوده است.
به مناسبت بزرگداشت این واقعه مهم و تاریخی، اداره کل اطلاع رسانی کتابخانه ملی اقدام به برگزاری نمایشگاه مجازی شامل 42 عکس و 24 صفحه از نشریات منتشرشده آن دوران نموده است.