مطالعه روایت های زنانه از دفاع مقدس پیشنهاد نویسنده کتاب «دختر شینا»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۶ - ۱۲:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۲۲:۴۷
مطالعه روایت های زنانه از دفاع مقدس پیشنهاد نویسنده کتاب «دختر شینا»
بهناز ضرابی زاده نویسنده و پژوهشگر ادبیات پایداری مطالعه سه کتاب در حوزه دفاع مقدس با محوریت خاطرات همسران شهید را در پویش «کتابخوانی ملی» پیشنهاد کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بهناز ضرابی زاده نویسنده و پژوهشگر ادبیات پایداری با حضور در پویش «کتابخوانی ملی» گفت: در این پویش قصد دارم سه کتاب از نوشته های خود در حوزه ادبیات پایداری و دفاع مقدس را معرفی ‌کنم. نخستین کتاب «دختر شینا» نام دارد که در سال 1391 منتشر شد. این کتاب خیلی زود مورد استقبال قرار گرفت و به عنوان کتاب پُرمخاطب در این حوزه معرفی شد.

این نويسنده افزود: در کتاب  «دختر شینا» برای نخستین بار وارد زندگی خصوصی قدم خیر محمدی همسر یک رزمنده شدم و از عاشقانه های او و همسر شهیدش نوشتم. تا قبل از  این کتاب، آثاری که درباره زندگی رزمندگان منتشر می‌شد که مختص جنگ و مقابله فرمانده ها و رزمندگان و شهادت آنها بود و همه خاطرات در خطوط مقدم جبهه اتفاق می‌افتاد.

وی تصریح کرد: ولی در کتاب «دختر شینا» پای صحبت های همسر یک شهید نشستم و زندگی او را از کودکی و ازدواج با شهید حاج ستار ابراهیمی هژیر نوشتم. او هشت سال با این شهید زندگی کرد و حاصل این زندگی پنج فرزند بود که تقریبا در تولد هیچکدام از فرزندان در کنار همسرش حضور نداشت. خانم محمدی همسر این شهیدِ رزمنده سعی کرد زندگی خود و فرزندانش را از آتش جنگ نجات دهد.

ضرابی زاده گفت: روایت‌ عاشقانه‌های خانم قدم خیر محمدی و همسرشان در کتاب «دختر شینا» برای نخستین بار است که در حوزه ادبیات پایداری و دفاع مقدس نوشته شده است. این کتاب در شانزدهمین جایزه کتاب سال دفاع مقدس عنوان برگزیده را کسب کرد و در پویش انتخاب مردمی نیز توانست رتبه نخست را در بین مخاطبان به دست آورد و تا این لحظه 110 نوبت نیز تجدید چاپ شده است.

این نویسنده و پژوهشگر در حوزه ادبیات پایداری اظهار داشت: کتاب دیگری که معرفی می کنم، «گلستان یازدهم» نام دارد. این کتاب در سال 1395 منتشر شد و روایت زهرا پناهی روا همسر سردار شهید علی چیت سازیان است.

وی ادامه داد: آنچه مطالعه این کتاب را متفاوت می‌کند؛ رفت و برگشت های زمانی در روایت است و خواننده با یک روایت خطی از زندگی مواجه نیست. 

نویسنده کتاب «گلستان يازدهم» ادامه داد: در فصل نخست، راوی زندگی خود را از روی تخت بیمارستان تعریف می‌کند و مخاطب ماجرای زندگی این خانم در یک سال و هشت ماه زندگی مشترک با همسر شهیدش را با بیان جزئیات تداعی می کند ودر فصل‌های بعدی خواننده این کتاب به شکل کلی تر با ماجراهای زندگی این خانم و همسرشان در طول جنگ آشنا می‌شود.

ضرابی زاده تصریح کرد: زهرا پناهی روا، دختر 18 ساله ای بود که دوست داشت در دوران جنگ نقشی در انقلاب و جنگ ایفا کند و دِین خود را به جنگ اَدا کند. اما آنچه این داستان و روایت زندگی او را جذاب کرده این است که برای نوشتن خاطرات این همسر شهید  سعی کردم از نقطه عطف زندگی او یعنی به دنیا آمدن پسر شهید چیت سازیان داستان را آغاز کنم.

وی ادامه داد: این کتاب توانست جایزه ادبی «اوراسیا» را از آن خود کند و شاید برای نخستین‌بار بود که یک کتاب دفاع مقدسی توانست جایزه بین المللی کسب کند. کتاب «گلستان یازدهم» تاکنون 40 مرتبه تجدید چاپ شده است و مزین به تقریظ رهبر معظم انقلاب است.

ضرابی زاده افزود: کتاب  «ساجی» آخرین کتابی است که در این پویش معرفی می کنم. این کتاب در سال 1397 منتشر شد و شرح خاطرات نسرین باقرزاده است. او با پسر عمومی خود بهمن باقری ازدواج کرد و با آغاز زندگی آنها جنگ هم شروع شد. و در طول جنگ و بمباران  آنجا در اهواز فرزند نوپا خود به نام ساجی که تنها 6 ماه داشت را از دست می دهند و فرزندانشان شهید می‌شود.

این پژوهشگر خاطرنشان کرد: اتفاق‌های زیادی در زندگی این زوج رخ می‌دهد و حوادث نفس گیری بیان می شود. شاید روایت‌های زیادی درباره جنگ و خرمشهر شنیده باشیم، ولی روایت‌های زنانه است دلسوختگی عمیقی دارند. کتاب «ساجی» برای من که در ابتدا یک مصاحبه کننده بودم و سپس نویسنده، خیلی جذاب و دوست داشتنی بود و به خاطر همین حدود یک ماه در خرمشهر و آبادان زندگی کردم تا توانستم  کتاب «ساجی» را تکمیل کنم.

پایان مطلب//