یکصدمین پویش کتابخوانی ملی منتشر شد

پیشنهاد برگزیده جشنواره فارابی برای مطالعه کتاب های آیین دادرسی مدنی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۳/۲۲ - ۱۰:۵۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۴۳:۵۰
پیشنهاد برگزیده جشنواره فارابی برای مطالعه کتاب های آیین دادرسی مدنی
عباس کریمی، حقوقدان و برنده چهارمین جشنواره بین المللی فارابی در حوزه تالیف، به ضرورت مطالعه کتاب های آیین دادرسی مدنی در یکصدمین پویش «کتابخوانی ملی» شرکت کرد و گفت: مطالعه کتاب های مربوط به آیین دادرسی فواید بسیاری برای عموم مردم دارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، عباس کریمی حقوقدان و عضو شورای پژوهشکده حقوق و قانون ایران و برنده تالیف چهارمین جشنواره بین المللی فارابی در ادامه پویش «کتابخوانی ملی» عنوان کرد: برخی از افرادی که در پویش «کتابخوانی ملی» شرکت کرده اند از مطالعه کتاب هایی درباره حقوق و طرح این موضوع که از حقوق چه می دانیم؟ و یا چه باید بدانیم؟ سخن گفته شده و توصیه هایی نیز مطرح شده است. بیشتر پیشنهادها معطوف به کتاب‌هایی است که برای عموم مردم جاذبه دارد. و من می خواهم درباره حقوق صحبت کنم، و اینکه مطالعه کتاب حقوقی مفید و ضروری است و اگر کسی در این حوزه علاقمند شود می تواند لحظات شیرینی را با مطالعه این کتاب ها رقم بزند. 
وی ادامه داد: در بحث حقوق، این مسئله را باید عنوان کنم، همانطور که در یک جاده حرکت می کنید باید علائم رانندگی را آشنا باشید تا دچار اشتباه نشوید، در مسیر زندگی نیز باید با حقوق و تکالیف خود آشنا شوید تا دچار خطاهای نابخشودنی و غیر قابل جبران نشوید.
کریمی تصریح کرد: در بحث حقوق رشته های مختلف و شاخه های گوناگونی به وجود آمده است، به حدی که حتی اگر یک حقوقدان نیز همه عمر خود را برای احاطه بر این مباحث بگذراند باز هم کافی نخواهد بود. بنابراین نمی توانم توصیه کنم که همه موارد حقوقی را مطالعه کنید ولی ضروری است مباحث اساسی علم حقوق را یاد بگیرید یا با مقررات اصلی حقوقی در زندگی آشنا شوید.
وی گفت: بخشی از اطلاعات و موارد نیز مربوط به چگونگی مراجعه حقوقی است، مراجع قضایی که باید به عنوان شهروند به آنها مراجعه شود و آنها را آموخت.
مولف کتاب پروژه طبقه بندی قوانین یکصدسال ایران گفت: اطلاعات چگونگی مراجعه حقوقی شامل دو دسته می شود. بخشی از آن مراجعه به مراکز کیفری است که اگر فرد قربانی یک جرم شده و باید به آن مراجعه کنند، مراجعه به این مراکز تقریباً ساده است و افراد می دانند در چنین مواقعی نخست باید به کلانتری و دادسرای محل مراجعه کنند، ولی یک بخش مربوط به حقوق غیر کیفری است، به خصوص در حوزه قراردادها، و یا اینکه فرد می خواهد مباحثی را در خانواده حل کند یا موارد ارث و وصیت مطرح می‌شود، در این مباحث جرمی مطرح نیست ولی باید افراد اطلاعات حقوقی داشته باشند.
کریمی ادامه داد: بخشی از این اطلاعات مربوط به ماهیت موضوع است، مثلاً فرد آگاه باشد که ارث و وصیت چیست و در بخش دوم بداند به کدام مراجع و چگونه باید مراجعه کند. زیرا در این مراکز دیگر مباحث کیفری مطرح نیست که به افراد کمک شود. بنابراین افراد باید در مراجعه به این مراکز، اطلاعات لازم مباحث غیرکیفری داشته باشند، در برخی موارد نیز به دلیل گران بودن وکالت بهتر است افراد به طور مستقیم اقدام کنند، بنابراین مجموعه اطلاعاتی که مربوط به این موضوعات است از جمله این موضوع که به کجا مراجعه کنیم، چگونه مراجعه شود، مباحث حقوقی چگونه نوشته شود؛ در رشته ای از علم حقوق با عنوان آیین دادرسی مدنی مطالعه می شود و قانون آیین دادرسی مدنی نیز در این موضوع است و رشته آیین دادرسی مدنی نیز شرح این مباحث است.
برگزیده چهارمین جشنواره بین المللی فارابی اظهار داشت: در آیین دادرسی مدنی، کتاب های زیادی نوشته شده و کتابی که می‌خواهم در پویش کتابخوانی ملی معرفی کنم، کتاب یک جلدی آیین دادرسی مدنی است که انتشارات مجد آن را چاپ کرده است و اطلاعات اساسی درباره اینکه افراد به کجا و چگونه مراجعه کنند در این کتاب آمده است. 
کریمی تصریح کرد: اگر کسی علاقه بیشتری داشت و خواهان آن بود که بیشتر از این بداند، یک دوره سه جلدی نیز معرفی خواهم کرد که انتشارات دادگستر چاپ کرده است، با عنوان آیین دادرسی مدنی که در سه جلد چاپ شده است، جلد نخست آن درباره معرفی مراکز مراجعه افراد است، از جمله مراکز مختلفی که برخی از آنها شبه قضایی هستند، تقسیم وظایف و صلاحیت ها این مراکز در این کتاب نیز شرح داده شده است.
وی ادامه داد: در جلد دوم شیوه طرح دعوا توضیح داده شده است، مثلاً کجا این دعوا را طرح کنم و به چه صورتی طرح شود و به چه صورت رای داده می شود و یا در کجا به رای می توان اعتراض کرد و یا در چه مراحلی می توان اعتراض کرد و یا کجا رای قطعی است و در نهایت رای به چه صورتی اجرا می شود، تمام این موارد مربوط به رای در جلد دوم آمده است.
کریمی افزود: در جلد سوم نیز موضوعات درباره داوری آمده است، مثلاً اگه موضوع ارجاع شود به داوری خصوصی چه مشکلاتی برای افراد رخ می دهد و یا چه حقی برای شخص ایجاد می کند و یا حتی اگه مباحث غیر داوری مطرح شود مسائل استثنایی که افراد باید آشنا باشند، در جلد سوم آمده است.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین در کنار تمام کتاب های مفیدی که در زمینه های اطلاعات عمومی، رمان، تاریخ و جغرافیا باید افراد مطالعه کنند، بخشی از زمان مطالعه خود را نیز صرف مطالعه کتب حقوقی کنند و چه خوب است که با آیین دادرسی مدنی آشنا شوند.
پایان مطلب//