در اختتامیه یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری مطرح شد:

راه‌اندازی خط تمدنی در کتابخانه ملی ایران به عنوان پایگاه علمی و فرهنگی ضروری است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۲۴ - ۱۴:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۹:۳۳
راه‌اندازی خط تمدنی در کتابخانه ملی ایران به عنوان پایگاه علمی و فرهنگی ضروری است
آیین اختتامیه یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با معرفی برگزیدگان در بخش های مختلف تالیف، تاریخ شفاهی، طرح پژوهشی، پایان‌نامه ارشد، رساله دکتری، ایده‌های نوآورانه و تولیدات فناورانه به پایان رسید.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آیین اختتامیه یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامحسین رحیمی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، ‌تحقیقات و فناوری، فاطمه جان احمدی معاون پژوهش و منابع دیجتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یک نهاد فرهنگی و پژوهشی ظرفیت پذیرش صاحبنظران، اصحاب اندیشه و کسانی که می‌خواهند دانش خود را در خدمت بشریت قرار دهند را دارد تا بتوان  روزنه ای برای زندگی و زیست بهتر را با رویکرد علمی خلق کند. جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با پیام «آینده روشن با پژوهش اثربخش» تلاشی برای آینده پژوهش است و امید است حاصل پژوهش و تحقیق، مطالعه و بررسی‌ها بتواند ظرفیتی برای آینده بشریت فراهم کند
غلامحسین رحیمی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، ‌تحقیقات و فناوری در آیین اختتامیه یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: تاکنون بیش از ۶۵ هزار سند علمی در پایگاه های علمی بین المللی از جانب ایران به ثبت رسیده است. 
وی ادامه داد: کتابخانه‌ها در سراسر تمدن اسلامی مهمترین نقش را برای کمک به محققان داشته اند برهمین اساس لازم است خط تمدنی در کتابخانه ملی ایران راه اندازی شود تا این پایگاه علمی و فرهنگی به عنوان واسطه منابع مورد نیاز از گذشته، حال و آینده را در اختیار محققان قرار دهد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی دستاوردهای مهمی در حوزه علم و فناوری در کشور به وجود آمده است. زمانی که به قدرت و نهادهای بیرونی وابسته هستیم باید برای تغییر فرهنگ ها تلاش و انرژی زیادی را صرف کنیم. 
غلامحسین رحیمی به اهمیت حوزه فناوری در پژوهش ها اشاره کرد و گفت: اثربخشی پژوهش در حوزه‌های مختلف اهمیت زیادی دارد، بررسی این موضوع که پژوهش به چه اندازه در توسعه فناوری موثر است و این پژوهش ها چگونه در بستر فناوری متجلی می شود و در نهایت به محصول تبدیل می شوند؛ حائز اهمیت است. در حال حاضر ۲۵۰ پارک علم و فناوری و مرکز رشد در سراسر کشور فعال است؛ پارک های علم و فناوری و مراکز رشد مهمترین بستر برای محققان به منظور انجام تحقیقات و تبدیل آنها به مدل کسب و کار است. بیش از ۸۰ درصد توفیقات کشور در حوزه صنایع دفاعی به دلیل تکیه بر بخش علمی و پژوهشی کشور است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، ‌تحقیقات و فناوری افزود: از گذشته تا امروز ایران صاحب چندین تمدن بزرگ بوده و از نظر سیاسی، حکومتی، اقتدار نظامی، علمی، آموزشی و غیره سرآمد بوده است به طوری که اولین دانشگاه دنیا در جندی شاپور ایران تاسیس شده است و این مهم در یونسکو به ثبت رسانده است.
وی تاکید کرد: با تعامل و مشارکت باید شرایطی فراهم شود تا هر محققی در هر جای ایران به منظور انجام تحقیقاتی، پژوهشی و مطالعاتی به مستندات و منابع دسترسی آسان داشته باشد بر همین اساس نقش سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران، کتابخانه‌های عمومی و در ادامه پایگاه های علمی کشور از اهمیت بسیاری برخوردار است، البته در این زمینه گام‌های خوبی برداشته شده است.
رحیمی در پایان از همه دست اندرکاران برگزاری یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قدردانی و خاطرنشان کرد: امروزه انجام پژوهش‌های اثربخش مورد تاکید است و امید است در سال‌های آینده ۸۰ درصد پژوهشها در حوزه اثر بخشی ارائه شوند و 20درصد باقی مانده به توسعه علمی اختصاص یابد.
فاطمه جان‌احمدی معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه آیین یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: هفته پژوهش با همه ابعاد به جشنواره ملی پژوهش و فناوری گره زده شد و امید است برگزاری این جشنواره گامی برای تحقق اهداف ملی پژوهشی باشد تا علاوه بر معرفی جامعه علمی به مخاطبان، این سازمان بتواند در عرصه های مختلف علمی و پژوهشی حضوری فعال داشته باشد. 
معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: نقش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان بالاترین مرجع درساماندهی پژوهش ها مورد تاکید است تا از این طریق بتواند منابع مورد نیاز را در اختیار پژوهشگران قرار دهد. بر همین اساس جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در بازه زمانی یک ماهه برگزار شد و طی این مدت نشست‌های علمی و تخصصی را برای پژوهشگران و اهالی علم و دانش برگزار کرد؛ برگزاری این جشنواره بیانگر این مسئله است که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان مرجع مهم در فرهنگ سازی پاسداشت پژوهش های علمی محسوب می شود. 
وی گفت: آنچه که امروز به افتخار آن نایل شدیم شعار یا نمادی معنادار با عنوان «آینده روشن با پژوهشی اثر بخش» است این امر نشان می دهد مهمترین هدف از برگزاری نشست های علمی در کشور با تاکید بر پژوهش های مستمر و اثربخش این است که دیگران کاشتند و ما درویدیم و امروز ما میکاریم تا دیگران در آینده برداشت کنند.
جان‌احمدی معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به ظرفیت‌های علمی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، گفت: تا کنون  1500کتاب در حوزه های مختلف از جمله تاریخ شفاهی، سند پژوهی، حفاظت اسناد، استانداردهای آرشیو، ایران شناسی، اسلام شناسی، سازماندهی اطلاعات کتابخانه ها، اسناد ملی، توسعه پایدار و غیره در این مجموعه به چاپ رسیده است. 
وی با اشاره به استقبال از یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد  کتابخانه ملی ایران، اضافه کرد: با توجه به اینکه عرضه امور پژوهشی به دلیل شیوع ویروس کرونا به طور کلی در جهان با کندی همراه است بر همین اساس پیش‌بینی می‌شد. یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مقایسه با دوره‌های گذشته مورد استقبال پژوهشگران و محققان قرار نگیرد اما خوشبختانه با لحاظ تمهیدات و بهره گرفتن از فضای مجازی این دوره از جشنواره با استقبال قابل توجهی همراه بود به طوری که بیش از ۱۰۰ پژوهش به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزاری ۳۳ عنوان نشست تخصصی با بیش از صدها شرکت کننده را برگ زرینی در یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران عنوان کرد. 
نرگس نشاط دبیرعلمی یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: پژوهش اساس و دریچه علم است، امروزه کشورهای پیشرفته دنیا بودجه های کلانی را به پژوهش اختصاص می دهند. در شرایطی که دنیای پرتلاطم کنونی به سرعت در حال تغییر و تحول است و رشد تصاعدی دانش سرعت فزاینده ای را به خود گرفته است، پژوهش و توسعه تنها مزیت اصلی سازمان و نهادهایی پایدار خواهد بود که پژوهش ها در آنها نهادینه شده است.
دبیر علمی یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی افزود: با توجه به این امر و به منظور ترویج علم و فعالیت دانش بنیان، گسترش فرهنگ خلاقیت و نوآوری، تشویق و ایجاد انگیزه در پژوهشگران و فرهیختگان، تقویت انگیزه پژوهشی در میان نسل جوان و آگاهی جامعه از فعالیت های پژوهشی  خانواده بزرگ سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همه ساله اقدام به برگزاری جشنواره ای با عنوان جشنواره ملی پژوهش و فناوری می کند.
وی یادآور شد: امسال نیز این جشنواره با شعار«آینده ای روشن با پژوهشی اثربخش» فعالیت خود را از 22آذرماه آغاز کرد و با برگزاری سخنرانی های علمی و کارگاه های تخصصی ادامه داد و امروز نیز در نشست تخصصی با حضور اساتید برجسته پنل تخصصی با موضوعات ضرورت پژوهش در عملکردهای آرشیوی،اثربخشی و جریان سازی در پژوهش و ارزش اسناد در پژوهش های تاریخی ارائه شد.
در پایان این مراسم حسن مقدس زاده دبیر اجرایی یازدهمین دوره جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با ارائه گزارشی از این دوره از جشنواره گفت: آثار ارسالی در قالب‌ کتاب (تألیف، تصنیف و تاریخ شفاهی) طرح پژوهشی، پایان‌نامه ارشد، رساله دکتری، ایده‌های نوآورانه و تولیدات فناورانه مورد داوری قرار گرفت. در یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری با توجه به محدودیت های ویروس کرونا، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران،  16 نشست و پنل تخصصی با حضور 40 سخنران از متخصصان و پژوهشگران داخل وخارج از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و چهار کارگاه تخصصی به صورت مجازی از طریق سامانه آموزش‌های الکترونیکی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار کرد.