دومین رویداد نوآوری باز «لیبتک» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۷/۲۲ - ۱۲:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۵:۳۵:۱۲
دومین رویداد نوآوری باز «لیبتک» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از برگزاری دومین رویداد «لیبتک» به صورت مجازی در پاییز سال جاری در این سازمان خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بابک زنده دل نوبری، مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی و مدیر کلان پروژه لیبتک در توضیح جزئیات این خبر گفت: دومین رویداد «لیبتک» با همکاری یک شتاب دهنده تخصصی حوزه محتوا و با محوریت یک چالش عمده فناورانه برگزار می شود و با توجه به شرایط روزهای کرونا مرحله نخست از این رویداد به صورت مجازی انجام خواهد شد و مرحله نهایی با رعایت پروتکل های بهداشتی با حضور محدود شرکت کنندگان برگزیده به صورت حضوری برپا خواهد شد.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین اظهار داشت: استقرار پلتفرم نوآوری باز «لیبتک» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یک تجربه موفق قرار است در اجلاس «ایکا» (شورای جهانی آرشیو) در سال 2021 در ابوظبی در یک پانل و با حضور متخصصین ایرانی ارائه شود. هماهنگی های اولیه انجام شده و هیات داوران ایکا استقبال کرده اند.

وی تاکید کرد: طرح این موضوع در اجلاس «ایکا» که ابعاد بین المللی گسترده ای هم دارد موجب می شود نام کشور عزیزمان ایران به عنوان نخستین آرشیو و کتابخانه ملی دنیا که اقدام به راه اندازی مرکز نوآوری کسب و کارهای داده محور کرده؛  مطرح شود.

زنده دل نوبری در ادامه درباره اهمیت استقرار نظام نوآوری در مراکز آرشیوی و کتابخانه ای گفت: بررسی های ما با مرور تجارب جهانی در خصوص فعالیت های نوآورانه برای بهبود کیفیت خدمات عمومی، نشان می دهد که مهم ترین گام ایجاد بستری جهت ظهور نوآوری برای تمامی ذی نفعان اکوسیستم است و در همین راستا یکی از الزامات این فرآیند شکل گیری فرهنگ نوآوری در سازمان و جامعه است که یکی از نشانه های شکل گیری فرهنگ نوآوری، جسارت افراد در آزمودن راهکارهای نوین برای رسیدن به سطح  استانداردهای بین المللی است.

وی اضافه کرد: کتابخانه ملی بریتانیا به عنوان یکی از بزرگ ترین کتابخانه های دنیا با رویکرد «کتابخانه ها به عنوان موتور رشد اقتصادی»، برای نخستین بار در سال 2006 شبکه ملی مرکز مالکیت فکری و کسب و کارها را ایجاد کرد و تاکنون در 15 منطقه در سطح بریتانیا توسعه یافته است. در این شبکه مجموعه جامعی از پایگاه های اطلاعاتی و منابع منتشرشده به علاوه مجموعه کاملی از کارگاه های عملی، جلسات مشاوره فردی و گفتگوهای الهام بخش به مخاطبان ارائه می شود.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی  گفت: بر اساس گزارشی که در سال 2019 توسط این مرکز منتشر شد، تا آن زمان بیش از 12000 کسب و کار جدید در همین پلتفرم راه اندازی شده بود و تنها در لندن حدود 100 هزار نفر کارآفرین از خدمات آن بهره برده بودند. مخاطبان هدف این برنامه کسب و کارهای کوچک تعریف شده اند. البته فعالیت های هر مرکز منطقه ای مطابق با نیازها و چالش های بخشی تعریف شده است. سایر منابعی که در این شبکه به مخاطبان عرضه می شود، شامل گزارش های بازار منتشر شده از سوی برترین ناشران به ارزش بیش از 5 میلیون پوند، بیش از 144 میلیون دیتاست از شرکت های بریتانیایی و بین المللی، کتاب های حوزه استارتاپ و کسب و کار، بیش از 700 هزار گزارش سالیانه تاریخی از کسب و کارها و بالغ بر 60 میلیون حق اختراع (patent) است.

زنده دل اظهار داشت: با توجه به تجربه موفقی که از راه اندازی این مرکز حاصل شده بود، پروژه جدیدی در سال 2019 با محوریت کتابخانه ملی بریتانیا تحت عنوان "استارتاپ ها در کتابخانه ها" در سطح کتابخانه های عمومی لندن آغاز به کار کرد. نمونه دیگری از نوآوری در کتابخانه های ملی، جایزه سالیانه Open Initiative Award  در کتابخانه ملی قطر است که در قالب یک رویداد به برترین تجارب Open Scholarship در سطح ملی جایزه می دهند.

زنده دل نوبری یادآور شد: در کتابخانه ملی استرالیا نمونه دیگری از نوآوری را می توانیم مشاهده کنیم. در نقشه راه فناوری این کتابخانه ملی به وضوح بیان شده است که در سال 2020 با استفاده از فنون «یادگیری ماشینی» ، مباحث فهرست نویسی و سازماندهی مجموعه های دیجیتال نهایی خواهد شد و در سال 2021 با توسعه «هوش مصنوعی» خدمات خود را به مخاطبین ارتقا خواهند داد. همچنین در همین سال مقرر شده دسترسی پژوهشگران به دیتاست ها جهت آنالیز و «داده کاوی» فراهم شود.

وی ادامه داد: بر همین اساس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال 97 تصمیم گرفت که توسعه «پلتفرم نوآوری باز لیبتک» را در دستور کار خویش قرار دهد. این پلتفرم به دنبال فراهم کردن بستری برای کاربست فناوری های نوین داده محور در کتابخانه ها و آرشیوها است. یکی از مهم ترین اهداف آن بهبود تجربه کاربری از لحاظ کیفیت و کمیته ارائه خدمات با بهره گیری از علوم داده، هوش مصنوعی، علوم شناختی و رویکرد داده های باز است. کتابخانه ملی ایران با در اختیار قراردادن داده ها و اطلاعات ارزشمند خویش به عنوان محور توسعه پلتفرم نوآوری باز «لیبتک» در کشور عمل خواهد کرد.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی  خاطرنشان کرد: در رویداد نخست «لیبتک» که تحت عنوان «ویتا» برپا شد چالش های فناورانه در اختیار تیم ها قرار گرفت و در یک فرآیند یک ماهه  با برگزاری بوت کمپ که با رویکرد ارائه معکوس انجام شد، آموزش های لازم در سه حوزه هوش مصنوعی و کلان داده، علم اطلاعات و دانش شناسی و مدیریت کسب و کار به شرکت کنندگان ارائه شد.

زنده دل تصریح کرد: در انتها نیز تیم هایی که موفق شده بودند از غربال اولیه عبور کنند وارد مرحله پیش شتابدهی شدند. اکنون نیز برخی از همان تیم ها در قالب همکاری با کتابخانه ملی و با مدل های متفاوت در حال پیشبرد محصولات و خدمات خود هستند. با توجه به اینکه در تابستان امسال مرکز نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور سازمان نیز افتتاح شد، سعی ما بر این است که چرخه های نوآوری را به صورت منظم در طول سال برگزار کنیم تا تعامل نوآورانه میان سازمان و تیم های فناور برون سازمانی پویا باشد.