به بهانه روز ملی ادبیات کودک و نوجوان

نا گفته های یک کتابدار از مهدی آذریزدی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۴/۱۸ - ۱۵:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۴/۲۲ - ۱۳:۵۹:۱۹
نا گفته های یک کتابدار از مهدی آذریزدی
مهدی آذریزدی مرد داستان نویسی که همه عمر خود را صرف نوشتن برای کودکان کرد. مردی که با قلم خود تلاش کرد سطح مطالعه کودکان و نوجوانان را بالا ببرد. به گفته رقیه دوست فاطمی ها یکی از شاگردان این داستان نویس معاصر، مهدی آذریزدی در میان داستان های کودکانه خود علاقه قابل توجهی به کتاب شعر«قند و عسل» داشت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب»، «قصه‌های تازه از کتاب‌های کهن»، «قند و عسل» ، «گربه‌ی ناقلا» و «گربه‌ی تنبل» از جمله آثاری هستند که در قلب و ذهن کودکان دیروز و امروز ماندگار شده است.

رقیه دوست فاطمی ها یکی از شاگردان مهدی آذریزدی است که امروز سکاندار نهاد کتابخانه‌های عمومی یزد است و درباره برخی از ناگفته ها و نانوشته های «پدر ادبیات کودک و نوجوان» صحبت کرده است.

این مدیر فرهنگی در ابتدای صحبت های خود به هدیه ای که از مهدی آذر یزدی دریافت کرده است، اشاره کرد و گفت: نخستین هدیه از دست مهدی آذریزدی را در تاریخ 6 فروردین ماه  1375 گرفتم که چرایی دریافت این هدیه داستان جالبی داشت.

مدیر کتابخانه‌های عمومی یزد در ادامه بیان کرد: سال 1374 راوی نمایشی بر اساس کتاب قصه «قند و عسل» بودم و همین موضوع باعث شد تا به دیدار مهدی آذر یزدی بروم که سرانجام در سال 75 با او دیدار کردم و کتاب «قند و عسل» را از او هدیه گرفتم.

دوست فاطمی ها گفت: مهدی آذریزدی به ادبیات کهن علاقه زیادی داشت و آرزو داشت که بچه های کتاب خوان در سایه تربیت کتاب و کتابخوانی روز به روز زیاد شوند.

وی در ادامه از میهمانی بچه های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در منزل پدر ادبیات کودک و نوجوان در سال 1384 صحبت کرد و گفت: زنده یاد آذریزدی علاقمند بود که عضو کتابخانه های بزرگ باشد و با نویسندگان بنامی چون جلال آل احمد و سیمین دانشور در ارتباط مستمر بود.

وی در پاسخ به این سوال که مهدی آذریزدی در بین آثار خود به کدامیک علاقه بیشتری داشت؟‌ گفت: او کتاب «قند و عسل» را در مقایسه با دیگر آثارش بیشتر دوست داشت و معتقد بود که این کتاب حکایت زندگی اوست چرا که بارها مورد قضاوت گرفته است.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی یزد با اشاره به بازنویسی بسیاری از آثار نویسندگان بزرگ دنیا توسط این نویسنده حوزه کودک و نوجوان تاکید کرد: از آنجایی که مهدی آذریزدی در دوران کودکی به دلیل نبود کتاب های مرتبط با کودک و نوجوان از مطالعه آنها محروم شده بود تمام تلاش خود را کرد تا داستان هایی را که برای افراد بزرگسال نوشته شده بود ساده نویسی کند به طوری که برای کودکان جذاب شود و آنها را مطالعه کنند و امروز بسیاری از افراد برای فهم این داستان ها به سراغ کتاب های بازنویسی شده این نویسنده می آیند.

دوست فاطمی ها در پایان صحبت های خود دیجیتال سازی بیش از 23 هزار عنوان کتاب کودک و نوجوان توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را اقدامی ستودنی عنوان کرد و گفت: در شرایطی که دسترسی کودکان و نوجوانان به کتابخانه ها کم شده است لازم است با برنامه ریزی در کنار ایجاد جذابیت مطالعه در کودکان، دسترسی به کتاب و منابع را برای این قشر آسان کنیم.

مهدی آذر یزدی در سال ۱۳۰۱ در محله‌ خرمشاه یزد متولد شد. او بیش از ۲۰ عنوان کتاب در زمینه ادبیات کودک و نوجوان نوشته است. آذریزدی در تاریخ 18 تیرماه سال 1388 درگذشت که این روز به نام روز ملی ادبیات کودک و نوجوان در تقویم رسمی کشور نام گذاری شد.

پایان خبر//