غلامرضا ظریفیان: کتابخانه‌های ملی می توانند راهی برای کاهش آسیب‌های اجتماعی باشد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۳/۱۷ - ۱۴:۵۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۱:۵۵
غلامرضا ظریفیان: کتابخانه‌های ملی می توانند راهی برای کاهش آسیب‌های اجتماعی باشد
غلامرضا ظریفیان رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛ گفت: ما در حال ورود به دنیای مجازی هستیم و بر همین اساس در آینده کتابخانه‌های مجازی مطرح خواهند بود البته کتابخانه‌های بزرگی مانند کتابخانه کنگره علی رغم زیرساخت‌هایی که دارند همچنان به متن و کتاب کاغذی توجه ویژه‌ای دارند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به نقل از سایت خبری و تحلیلی اصلاحات پرس، غلامرضا ظریفیان رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این مطلب در توضیح جمع آوری تاریخ شفاهی و اسناد مربوط به دوران کرونا گفت: به پیشنهاد ریاست سازمان، نامه‌ای به ریاست جمهوری ارسال شد تا بر این اساس دستگاه‌های مختلف موظف شوند یک نسخه ازهرنوع سند که در ارتباط با ویروس کرونا در تمامی ابعاد موجود است را در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار دهند.

وی ادامه داد: پیرو این حکم که از سوی ریاست سازمان به معاونت پژوهشی ابلاغ شده است مسئولیت جمع آوری این دست از اسناد بر عهده معاونت است و سرکار خانم دکتر توحیدلو به عنوان رییس کارگروه موظف به جمع آوری این اسناد و طی شدن این فرآیند و اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز موظف به کمک و همکاری در این زمینه به معاونت پژوهشی است.

20هزار مقاله علمی با موضوع کرونا  نوشته شده است

ظریفیان با اشاره به این مطلب که 20 هزار مقاله علمی با موضوع کرونا نوشته شده است، گفت: امروز تعداد 20هزار مقاله علمی و میلیون‌ها متن (مقاله‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی)، هزاران دستورالعمل در رابطه با کووید 19 توسط صاحبنظران در دانشگاه‌های بزرگ و مراکز تحقیقاتی دنیا در عرصه‌های مختلف نوشته شده است. در اندیشگاه نیز سخنرانی‌های متعددی با موضوعات مختلف درباره ویروس کرونا مانند کرونا و سیاست خارجی، کرونا و آینده جهان و بررسی سیر بیماری‌های مسری از دوره صفویه و قاجاریه برگزار شد.

‌حافظه تاریخی ما ضعیف است

ظریفیان تصریح کرد: در اندیشگاه با برپایی جلسات متعدد آنلاین، به این موضوع پی بردیم که بحث قرنطینه، تعطیلی مساجد و حرم امام رضا(ع) موضوع جدیدی نیست و طبق اسناد موجود درباره ابلاغ دستورالعمل‌های دولتی برای جلوگیری از شیوع انواع بیماری های گوناگون و توجه به موضوعاتی مانند چگونگی خاکسپاری افراد در پی بیماری های مسری از گذشته تا امروز، مشخص می شود که شرایط حاضر از سابقه دیرینه‌ای برخوردار بوده اما حافظه ما ضعیف است.

نسبت فعالیت‌های اندیشگاه با ماموریت‌های کتابخانه ملی

ظریفیان با اشاره به تاریخچه تاسیس اندیشگاه کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: مرحوم دکتر قانعی راد طی دوره کوتاهی که در اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران فعالیت داشت تلاش کرد تا نسبتی میان فعالیت‌های اندیشگاه و ماموریت‌های اصلی کتابخانه ملی برقرار کند. البته به دلیل پیشرفت بیماری وی، این تلاش و توجه آنگونه که باید نمود عینی پیدا نکرد.

رییس اندیشگاه تصریح کرد: برهمین اساس اندیشگاه کتابخانه ملی ایران در راستای  تقویت،‌ تکمیل و تعمیم فعالیت‌های کتابخانه ملی در دل ماموریت‌های این سازمان تعریف شده است. بر همین اساس شرح وظایفی تدوین شد که تکیه گاه اصلی آن متکی بر تشکیل کارگروه‌های تخصصی بود و با توجه به  ماموریت‌های سازمان سه کارگروه اندیشه، ایران شناسی، اسلام شناسی و علم اطلاعات تشکیل شد.

او با بیان اینکه فعالیت اندیشگاه‌ها لزوماً پژوهشی نیست، ادامه داد: در این بخش، از دستاوردهای علمی پژوهشگاه‌ها و مراکز علمی بهره‌مند می‌شویم. ضمن اینکه بین دستگاه متبوع با فرهیختگان خارج از آن مجموعه و دیگر افراد توانمند در حوزه علم و دانش ارتباط موثر برقرار می‌شود. از خردادماه سال گذشته ماموریت‌های اندیشگاه بر اساس فعالیت‌های کارگروه‌ها پیش بینی شد تا دستورالعمل‌های لازم از این محل به دست آید و در مجموع متناسب با این موضوعات مباحث در حوزه نقد و بررسی پیش بروند.

برپایی نشست های تخصصی در اندیشگاه کتابخانه ملی در یکسال گذشته 

رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این مطلب که در سال گذشته حدود 320 نشست تخصصی در این بخش از سازمان برگزار شد، گفت: آموزش«اندیشه نقاد» برای کسانی که در کتابخانه ملی ایران در رفت و آمد هستند اهمیت بسیاری دارد که کارگاه «حلقه‌های گفت و گوی نقادانه» در همین راستا در اندیشگاه کتابخانه ملی ایران برگزار شد و این آموزش ها با حضور صاحبنظران اقدام مهمی در راستای آموزش اندیشه نقادانه بود.

ظریفیان در ادامه به برگزاری سلسله نشست‌های «دوشنبه‌های عدالت» اشاره کرد و گفت: مساله عدالت از دیرباز در ایران باستان وجود داشته، ‌اندیشه قرآن و به خصوص شیعه و نیز مفاهیمی که در ارتباط با این مهم قرار دارد همواره مورد توجه بوده است که در دنیای مدرن صاحبنظران را به میدان گفتگو آورده است.

وی با اشاره به برگزاری نشست های این بخش از سازمان اسناد و کتابخانه ملی در دوران پسا کرونا گفت: فهرست نویسی در آینده، کتابداران، ویرایش متون و مقاله نویسی از جمله نشست های تخصصی اندیشگاه خواهد بود.

 کتابخانه ملی ایران میراث‌دار فرهنگ عمومی جامعه است

ظریفیان در ادامه صحبت های خود با تاکید بر این مطلب که کتابخانه ملی ایران میراث‌دار فرهنگ عمومی جامعه است، بیان کرد: بی تردید میراث‌داری فرهنگ عمومی جامعه متاثر از بزرگانی چون حافظ، سعدی، مولوی، فردوسی و غیره است. بر همین اساس سعی شد با بهره‌مندی از اساتید مجرب این مهم را حفظ و ارتقا ببخشیم چرا که در این مقوله، فرهنگ، اخلاق و به نوعی تذکر به فرهنگ عمومی جای می گیرد. بخشی از کتاب‌های موجود در کتابخانه ملی ایران به کتاب‌های علوم انسانی در علوم مختلف از جمله سیاست خارجی مربوط می‌شوند در شرایطی که کشور با تحریم و مشکلات جدی روبرو است به نظر می‌رسد اندیشگاه و کتابخانه ملی ایران می‌تواند به فهم تحولاتی که در جامعه امروزه در حال رخ دادن است؛ کمک کند.

رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بیان داشت: در دوران جدید فعالیت‌های مجموعه آثار نوشتاری از جمله کتاب های تازه منتشر شده در حوزه تالیف و ترجمه  بیش از هرعنوانی مورد نقد و بررسی قرار خواهد گرفت

کتابخانه ملی بیش از 300 هزار عضو دارد

ظریفیان درباره بهره‌مندی از پتانسیل اعضای کتابخانه ملی برای بهبود شرایط برگزاری نشست های تخصصی در اندیشگاه گفت: بر اساس آمارها کتابخانه ملی بیش از 300 هزار عضو دارد که البته تعدادی فعال و بخشی غیرفعال هستند اما باید گفت که در چنین شرایطی این شبکه اهمیت ویژه ای دارد و در تلاش هستیم از این ظرفیت استفاده مفید کنیم.

او تاکید کرد: با مطالعه ماموریت‌های حدود 40 کتابخانه دنیا متوجه شدم که به دو شکل می‌توان با دنیای خارج از کتابخانه ارتباط موثر برقرار کرد، روش نخست این است که در پی این باشیم که دیگران خودشان سراغ کتابخانه را بگیرند اما نگاه جدیدی که امروز وجود دارد و به عنوان روش دوم مطرح می‌شود این است که کتابخانه به سراغ مردم برود.این امر موجب شده که کشور هلند با جمعیت 20 میلیونی،  4و نیم میلیون عضو کتابخانه ملی داشته باشد.

کتابخانه‌های ملی می توانند راهی برای کاهش آسیب‌های اجتماعی باشد

رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به جمله‌ای از رییس فدراسیون بین‌المللی انجمن‌ها و مؤسسات کتابداری (ایفلا) اشاره کرد و گفت: رییس این فدراسیون در جایی اینگونه اظهارکرد که «کتابخانه‌های ملی بیمارستان‌های کاهش آسیب‌های اجتماعی هستند.» این جمله به این معنی است که به میزانی که جامعه را با فرهیختگی آشنا کنید به همان میزان جامعه را از افسردگی و دیگر آسیب‌های اجتماعی مصون نگاه می‌دارید و راهی برای کاهش آسیب‌های اجتماعی به شمار می‌رود.

ظریفیان در پایان صحبت های خود با اشاره به شرایط کرونا درباره آینده کتابخانه‌ها گفت: ما در حال ورود به دنیای مجازی هستیم و بر همین اساس در آینده کتابخانه‌های مجازی مطرح خواهند بود البته کتابخانه‌های بزرگی مانند کتابخانه کنگره علی رغم زیرساخت‌هایی که دارند همچنان به متن و کتاب کاغذی توجه ویژه‌ای دارند.

منبع: سایت خبری و تحلیلی اصلاحات پرس

پایان خبر//