در هفته پژوهش صورت گرفت

معرفی برگزیدگان نخستین دوره جشنواره ملی خط بریل فارسی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۹/۲۶ - ۱۴:۲۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۱ - ۱۱:۳:۸
معرفی برگزیدگان نخستین دوره جشنواره ملی خط بریل فارسی
برگزیدگان نخستین دوره جشنواره ملی خط بریل فارسی (بریلفا) در بخش‌های مختلف در تالار قلم کتابخانه ملی ایران معرفی شدند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آیین اختتامیه نخستین دوره جشنواره ملی خط بریل فارسی (بریلفا) صبح امروز (سه شنبه 26 آذرماه) با حضور اشرف بروجردی- رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آسوتان آسوتکوفسکی- رییس دفتر منطقه ای یونسکو، سید جواد حسینی- رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی و نوش آفرین انصاری به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود.

در پایان این آیین، اسامی برگزیدگان هر بخش از جشنواره ملی بریلفا به شرح زیر معرفی شد؛

بخش مقاله نویسی

برگزیده: جعفر حسینی (تندیس، لوح تقدیر و 7 میلیون ریال(

برگزیده: حسن عبدلی (تندیس، لوح تقدیر و 7 میلیون ریال(

برگزیده: معصومه سلطانی (تندیس، لوح تقدیر و 7 میلیون ریال(

شایسته تقدیر: علیرضا علیوردیلو (لوح تقدیر و 5 میلیون ریال(

شایسته تقدیر: محمد کریمی (لوح تقدیر و 5 میلیون ریال(

 بخش دستاوردها

افراد موثر در زمینه بریل (رزومه کاری در زمینه بریل(

برگزیده: محمد حسن وجدانی نژاد (تندیس، لوح تقدیر و 10 میلیون ریال(

شایسته تقدیر: علی اکبر جمالی (لوح تقدیر و 8 میلیون ریال(

شایسته تقدیر: محمد جان زیدی (لوح تقدیر و 8 میلیون ریال(

بخش دوم دستاوردها

دستاوردها در حوزه بریل بریل و فناوری 

برگزیده اول: شرکت دانش بنیان پکتوس (تندیس و لوح تقدیر(

شایسته تقدیر: محمدرضا راشاد (لوح تقدیر و 5 میلیون ریال(

 حفظ و گسترش بریل فارسی

برگزیده: روزنامه ایران سپید (تندیس و لوح تقدیر(

شایسته تقدیر: مجله رشد روشن (تندیس و لوح تقدیر(

 فرهنگ‌سازی در حوزه بریل

برگزیده: امتیاز لازم کسب نشده است

شایسته تقدیر: اشکان آذرماسوله (برنامه شش نطقه، رادیو تهران) (لوح تقدیر و 5 میلیون ریال)

 بریل و آموزش

نفر برگزیده: امتیاز لازم کسب نشد 

شایسته تقدیر: حد نصاب کسب نشد

 مؤسسات برگزیده در زمینه بریل

برگزیده: مرکز نابینایان رودکی (تندیس و لوح تقدیر)

شایسته تقدیر: موسسه فرهنگی قرآنی روشندلان (لوح تقدیر)

پژوهش در حوزه بریل

برگزیده: محمدرضا ظروفی(دایره المعارف بریل فارسی) (تندیس، لوح تقدیر و 10 میلیون ریال)
 شایسته تقدیر : محمد نوری (نگارش کتابها و مقالات مختلف در زمینه بریل) (لوح تقدیر و 7 میلیون ریال)

پیشکسوتان حوزه بریل

قاسم مهر علیزاده (تندیس و لوح تقدیر)

همچنین در ادامه این مراسم حسین عبدالملکی- مسؤول کمیته داوران و کارشناس حوزه ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن قدردانی از مشارکت گسترده نابینایان در این جشنواره بیانیه کمیته داوران نخستین دوره جشنواره ملی خط بریل فارسی (بریلفا) را صادر کرد.
متن بیانیه به شرح زیر است: «جشنواره ملی بریلفا ضمن سپاست‌گذاری از تمامی شرکت‌کنندگان اعم از افراد، شرکت‌‏ها، سازما‌ن‌‏ها و مؤسسات و هر شخصیت حقیقی و حقوقی که آثار خود را در یکی از چهار بخش «مقاله‌نویسی»، «دستاورد و فعالیت ‏مؤثر»، «پژوهش» و «ایده‏های خلاقانه» در زمینه بریل به جشنواره ارسال کردند؛ برگزاری این جشنواره را به‌عنوان گامی رو به جلو در راستای پاسداشت «بریل فارسی» تلقی نموده و آن را رخدادی بایسته می‌‏داند.

بدون تردید وجود اهداف و کارویژه‏‌هایی چون «حفظ و گسترش بریل فارسی»، فرهنگ‌سازی و آگاهی‌افزایی نسبت به آن در بین نابینایان و جامعه»، «تبیین اهمیت بریل برای نابینایان» و «حساس نمودن نهادهای ذی‏ربط به این حوزه» و البته «بازشناسی مشکلات و چالش‌‏های پیش‏روی بریل» در پس این جشنواره، آن‌را به رخدادی اثرگذار، راهبردی و البته ضروری به‌ویژه با توجه به شرایط کنونی بریل فارسی تبدیل کرده است.
این جشنواره ابتدا با عنوان «نخستین دوره جشنواره ملی مقاله‌نویسی نابینایان ایران به بریل (منابر)» نامگذاری، و تمرکز اصلی خود را صرفاً بر مقاله‌نویسی نابینایان به بریل براساس محورهای اعلام شده قرار داده بود که البته محورها نیز عمدتاً براساس مشکلات و چالش‌‏های پیش‏روی افراد با آسیب بینایی و به‌ویژه خط بریل فارسی طرح شده بود.
اما با توجه به استقبال فراوان افراد، ان جی اوها و سازمان‏‌های مختلف و تماس‌‏ها و رایزنی‏‌های متعدد با کتابخانه ملی برای امکان شرکت، معرفی و بازنمود سایر فعالیت‌‏ها و اقدامات انجام شده در حوزه بریل، سرانجام با افزودن بخش‏‌های جدیدی به جشنواره موافقت شد.  از آنجا که جشنواره در شکل جدید خود و با افزوده شدن بخش‌‏های جدید بر تمامی ابعاد حوزه بریل فارسی تمرکز یافته بود؛ بنابراین، عنوان جشنواره نیز به «نخستین دوره جشنواره ملی خط بریل فارسی (بریلفا)» تغییر یافت.
زمان ارسال آثار به جشنواره ملی بریلفا به سبب تماس‏‌های متعدد و استقبال بالا، دو بار تمدید شده و تعداد آثار دریافت شده تا دهم آذرماه سال جاری که آخرین مهلت ارسال آثار بود، از برآورد مورد انتظار بسیار فراتر رفت.
در مجموع 214 اثر در زمینه‏‌های مختلف مرتبط با حوزه بریل دریافت شد که بیانگر ظرفیت‏‌های بالای موجود در حوزه بریل فارسی که بعضاً نیز مغفول مانده‌‏اند، است.
در بخش مقاله‌نویسی به بریل از 74 مقاله دریافتی، 31 مقاله به مرحله دوم داوری راه یافته و هر یک از مقالات توسط دو داور ارزیابی شد. نبود پیشینه مناسب در زمینه بریل به سبب تعداد اندک پژوهش‏های انجام شده در این حوزه در کشور به شکلی مشهود در تمامی مقالات ارسال شده قابل ملاحظه بود.
همچنین، وجود اغلاط املائی بعضاً فاحش در مقالات بیانگر عدم دسترسی مناسب و کافی افراد نابینا به منابع اطلاعاتی تبدیل شده به بریل است. اغلاطی که بعضاً در نوشته‌‏های یک دانش‌آموز نیز قابل مشاهده نیست.
نقطه حائز اهمیتی دیگر، کاربست یک نگاه ترویجی در قریب به اتفاق مقالات و مبتنی نبودن آن‏‌ها بر پژوهش بود، که خود توجه بیشتر به انجام پژوهش‌‏های مختلف در حوزه بریل ضروری است.
آثار دریافتی در بخش دستاوردهای مؤثر در حوزه بریل در قالب هفت محور «افراد مؤثر در حوزه بریل»، «بریل و فناوری»، «حفظ و گسترش بریل»، «بریل و فرهنگ‌سازی»، «بریل و آموزش»، «بریل و زندگی روزمره» و «مؤسسه برتر حوزه بریل» طبقه‌بندی شده و هر یک از آثار متناسب با محور خود، توسط دو داور متخصص در آن زمینه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت و سپس مبتنی بر ارزیابی‌‏های انجام شده در کمیته‌‏ای با حضور سه تن از مسئولین و متخصصین مرتبط با حوزه نابینایان و بریل، افراد «برگزیده» و «شایسته تقدیر» در محورهای مختلف پس از بحث‏ها و بررسی‏‌های فروان تعیین شدند. 
در بخش دستاوردهای مؤثر در بریل و محورهای مختلف آن، مجموعاً 117 اثر به جشنواره ارسال شد. نکته حائز اهمیت در زمینه این بخش، وجود ظرفیت‏‌های مغفول مانده و ناشناخته فراوان و البته وجود کارهای موازی انجام شده در حوزه بریل فارسی است که طبعاً موجب اتلاف وقت، صرف هزینه‏های زیاد و نیز کم‌توجهی به برخی بخش‏ه‌ای دیگر می‌‏شود.
از سوی دیگر، کمیته داوران در دو محور «بریل و آموزش» و «بریل و زندگی روزمره» به دلیل مشکلات و مسائل فراوانی که وجود دارد و نیز پایین بودن سطح امتیازات، هیچ برگزیده یا شایسته تقدیری را اعلام نکرد.  
از این‏‌رو، این دو حوزه بسیار مهم، نیازمند توجه جدی از سوی نهادهای ذی‏ربط و ان جی اوها و انجمن‏‌های فعال در حوزه افراد با آسیب بینایی است.
در بخش پژوهش نیز در مجموع 23 اثر در قالب طرح، کتاب، پایان‌نامه و مقاله به جشنواره ارسال شد، بنابراین با تصمیم کمیته داوران، محورهای مختلف بخش پژوهش با یکدیگر ادغام شده، و صرفاً یک رتبه برگزیده و شایسته‌تقدیر تعیین شد. از این‌‏رو، همان‌طور که پیشتر نیز گفته شد، پژوهش در حوزه بریل به‌ویژه با توجه به چالش‏‌ها و مشکلات فراوان کنونی و اندک بودن پژهش‏‌های انجام شده، توجهی جدی را می‌‏طلبد.
همچنین، به سبب اضافه شدن دیرهنگام بخش «طرح‏‌ها و ایده‏‌های خلاقانه» و نیز محدودیت‏‌هایی که در آبان‌‏ماه در زمینه اینترنت ایجاد شد، آثار ارسالی در این بخش به حد نصاب نرسیده، بنابراین بخش طرح و ایده و آثار مرتبط با آن به فراخور موضوع و با هماهنگی صاحبان اثر در قالب بخش‏‌های دیگر ادغام، و مورد داوری قرار گرفت.
یادآور می‌شود، همان‌طور که در شیوه‌نامه منتشره از سوی کتابخانه ملی نیز ذکر شده بود، برای پاسداشت و بازترسیم فعالیت‌‏های انجام شده در حوزه بریل فارسی و بازنمایی ظرفیت‏های کنونی آن، جشنواره ضمن الویت‌‏دهی به آثار ارسالی متناسب با ظرفیت‌‏های خود، سایر فعالیت‌های انجام شده در حوزه بریل را به‌ویژه افراد مؤثر در زمینه بریل فارسی رصد کرد که بررسی این فعالیت‏‌ها و ظرفیت‌‏ها نیز در ارزیابی‌‏های کمیته داوران لحاظ شد..
در جشنواره ملی بریلفا و در بخش‌‏های مختلف آن، در مجموع 41 داور همکاری داشتند که در این راستا ضمن بهره‌گیری از نظرات و ارزیابی‏‌های 34 داور افتخاری در قالب دو کمیته، «داوری مقالات» و «داوری بخش دستاوردها و پژوهش» جمع‌بندی‌‏های نهایی انجام شد.
در بخش‌‏های مختلف نخستین دوره جشنواره ملی بریلفا و با جمع‌بندی‏‌های انجام شده توسط کمیته داوران، مجموعاً «8 رتبه برگزیده» و «9 رتبه شایسته تقدیر» و «یک پیشکسوت» در حوزه بریل اعلام شد.
در پایان ضمن پاسداشت تمامی زحمات بی‌شائبه مدیران و مسئولین سازمان اسناد و کتابخانه ملی و به‌ویژه رئیس محترم سازمان اسناد و کتابخانه ملی، سرکار خانم اشرف بروجردی که این بستر مهم را در راستای بازترسیم

اهمیت بریل فارسی و توجه به آن از سوی نابینایان، نهادهای ذی‏ربط و ان جی اوهای مرتبط و جامعه فراهم کردند، امید آن داریم که برگزاری چنین جشنواره‏ای منجر به برداشته شدن گام‏‌های مؤثر از سوی تمام دست‌اندرکاران و ذی‌نفعان مرتبط با حوزه بریل، گذار از نگاه‏‌های جزیره‏ای و ایجاد رویکردی هم‌افزاتر در بین آن‌‏ها شود و در راستای برون‌رفت و راه حل یابی مشکلات و چالش‌‏های بریل فارسی و استفاده حداکثری و البته بهینه از ظرفیت‏های آن در تأمین نیازهای اطلاعاتی و تأمین منابع اطلاعاتی نابینایان اقدامات مهمی انجام شود.
همچنین امید داریم که دوره‏‌های بعدی نیز برگزار شده و پیشنهاد می‏‌شود که کمیته‌‏ای برای مشاوره در زمینه سیاستگذاری و ارزیابی بریل فارسی با مشارکت فعال تمامی کارگزاران و مرتبطین به این حوزه در سازمان اسناد و کتابخانه ملی به‌عنوان حافظه ملی ایرانیان و یک قطب فرهنگی مهم که حفاظت، اشاعه و حراست از اطلاعات مکتوب و غیرمکتوب را به‌عنوان حوزه مأموریتی مهم خود برعهده دارد، ایجاد شود.»

همچنین در حاشیه این مراسم ضمن رونمایی از اولین ماشین چاپگر بریل خانگی قابل حمل، نمایشگاه بریل با حضور مسؤولان حاضر در این مراسم نیز افتتاح شد.

انتهای مطلب/