نمایش چهل اثر برگزیده کمال الملک در کتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۹/۱۰ - ۱۱:۵۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۹/۱۹ - ۸:۳۵:۱۹
نمایش چهل اثر برگزیده کمال الملک در کتابخانه ملی ایران
نمایشگاه «استاد نگارگر» که به نمایش چهل اثر برگزیده کمال الملک پرداخته با همکاری مشترک میان«موزه ملی ملک»و«موزه کتاب و میراث مستند ایران» دایر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در این نمایشگاه چهل اثر برگزیده کمال‌الملک به نمایش درآمده که در کاخ‌موزه‌های سعدآباد و نیاوران، کاخ گلستان تهران و موزه های ملی ملک، مجلس شورای اسلامی و آستان قدس رضوی نگهداری می‌شوند.

 کمال‌الملک این تابلوها را با تکنیک رنگ و روغن و آبرنگ کشیده‌است. از جمله این آثار می‌توان به «میدان کربلا»، «رمال»، «فالگیر و یهودی‌های بغداد»، «زرگر بغدادی»، «تکیه دولت»و ... اشاره کرد.

تابلوهای رنگ و روغن بی‌نظیر استاد که در این نمایشگاه به نمایش درآمده‌اند؛ موضوعات گوناگونی چون رونگاری از آثار اروپایی مانند «دختران گدا» از روی تابلوی ویلیام آدولف بوگرو، طبیعت بی‌جان هم‌چون تابلوی «گربه و قفس» با تاریخ 1260 خورشیدی را شامل می‌شود.

 افزون بر آن‌ها، پرتره‌ برخی مشاهیر هم‌چون«نیم‌تنه ناصرالدین شاه»، «محمدحسین فروغی»، «علی‌قلی‌خان سردار اسعد بختیاری»، «عبدالعلی‌خان ادیب‌الممالک»، «رامبراند» و چهره استاد در پیری، مناظر طبیعی مانند «دورنمای سرخه‌حصار»، «خیابان دوشان‌تپه»، «دورنمای کجور مازندران»، «دورنمای شهرستانک» و ... و برخی بناهای تاریخی ایران مانند «خلوت کریمخانی» و «حوض‌خانه صاحبقرانیه» از دیگر آثار چشم‌نواز این نمایشگاه است.

از میان تابلو‌های آبرنگ می‌توان به «مرغ پری شاه رخ» با تاریخ 1280 خورشیدی اشاره کرد که استاد در پایین آن، توضیح کاملی از شکار آن در هنگام چای صبحانه در کاخ صاحبقرانیه، به خط خویش نگاشته‌است.

محمد غفاری، معروف به «کمال‌الملک» در سال 1226 خورشیدی در خانواده‌ای هنرمند و سرشناس در روستای کله در ۴۵ کیلومتری کاشان دیده به جهان گشود.

پس از تحصیلات ابتدایی در کاشان، پدرش ابوتراب غفاری که هم‌چون نیاکانش نقاش بود؛ محمد را همراه برادر بزرگش به تهران فرستاد تا در مدرسه دارالفنون در رشته نقاشی ادامه تحصیل دهند.

ناصرالدین شاه قاجار در پایان سال سوم هنگام بازدید از دارالفنون با دیدن تابلوی چهره اعتضادالسلطنه، رئیس وقت دارالفنون که محمد غفاری کشیده بود؛ تحت تأثیر قرار گرفت و دستور داد؛ وی را به عنوان نقاش به استخدام دربار درآورند.

کمال‌الملک در سال ۱۲۷۶ خورشیدی پس از ترور ناصرالدین شاه برای تحصیل به اروپا رفت. او بیش از سه سال را در شهرهای فلورانس، روم و پاریس گذراند و در موزه‌ها به رونگاری از آثار نقاشانی چون «رامبراند» و «تیسین» پرداخت.

سفر اروپا تأثیر بسزایی در اسلوب کار و دیدگاه هنری او گذاشت. کمال‌الملک در سال ۱۲۷۹ به دستور مظفرالدین شاه به ایران بازگشت و کار در دربار را ادامه داد. سپس به عراق رفت و چند سالی در آنجا ماند.

 سال‌های ۱۲۸۱ تا ۱۲۸۳ خورشیدی پرده‌های «زرگر بغدادی» و «میدان کربلا» را نقاشی کرد. سرانجام این استاد هنرمند و تأثیرگذار در ساعت ۱۴ روز یکشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۱۹ خورشیدی بر اثر کهولت سن بیمار شد و در ۹۳ سالگی درگذشت و در نزدیکی آرامگاه عطار نیشابوری به خاک سپرده شد.

این نمایشگاه محیطی که در چهارچوب همکاری مشترک میان «موزه ملی ملک» با «موزه کتاب و میراث مستند کتابخانه ملی ایران» برپاشده است تا 15 آذرماه 1398 ادامه دارد. علاقمندان می توانند همه روزه در ورودی موزه واقع در زیرزمین منفی یک ساختمان کتابخانه از آن دیدن کنند.

انتهای مطلب/