نمایشگاه «سرآغازسخن» در کتابخانه ملی ایران به مناسبت هفته کتاب برپا شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۸/۲۷ - ۱۰:۱۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۸/۲۷ - ۱۵:۳۸:۳۰
نمایشگاه «سرآغازسخن» در کتابخانه ملی ایران به مناسبت هفته کتاب برپا شد
نمایشگاه «سرآغازسخن» به همت موزه کتاب و میراث مستند ایران برپا شد و کهن ترین اثر به نمایش درآمده در آن «تقویم الملوک» با تاریخ کتابت 832 هجری قمری است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در ادامه ویژه برنامه‌های کتابخانه ملی ایران در راستای گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی، نمایشگاه «سرآغازسخن» برپا شده است.

در این نمایشگاه که به همت موزه کتاب و میراث مستند کتابخانه ملی ایران برپا شد تعداد 46 اثر از نسخ خطی نامدار انتخاب شده که هریک در آغاز خود یک براعت استهلال زیبا دارند.

از جمله این آثار می توان به لیلی و مجنون جامی،‌ کلیات سعدی،‌ دوازدهم بند محتشم کاشانی،‌ زیج جدید الغ بیگ، جواهر سلیمانی،‌ قسطاس الشعرای فریدون میرزای قاجار،‌ تاریخ و صاف،‌ اشرف التواریخ اشاره کرد.

در این نمایشگاه آغازنامه کتاب‏هایی همچون گلشن راز شبستری،‌ صراط السطور سلطانعلی مشهدی و خمسه نظامی،‌ افزون بر خط خوش،‌ با آرایه های دلپذیر ایرانی و اسلامی زینت یافته و به نمایش درآمده است.

کهن ترین آثار این مجموعه «تقویم الملوک» با تاریخ کتابت 832 هجری قمری و نسخه خطی «رفیق توفیق» یا «آداب علیه» با سیزده صفحه آغازنامه ‌است.

این نمایشگاه محیطی که در راستای همکاری مشترک میان «موزه کتاب و میراث مستند ایران» و «موزه ملی ملک» در فضای ورودی موزه برپا شده است و از 24 تا 30 آبان ماه ادامه دارد و برای بازدید عموم  و علاقه مندان دایر است.

بر اساس این گزارش؛ از آنجا که براعت استهلال از گذشته مورد توجه شاعران و نویسندگان بوده است کوشیده اند که مقدمه را به سبکی متمایز از متن اثر ترتیب دهند و در ضمن با آوردن اصطلاحات تخصصی متن به محتوای اثر اشاره کنند.

آغاز سخن به همان اندازه که برای گویندگان و سرایندگان اهمیت داشته است در دیدگاه اهل هنر و آرایندگان نسخ خطی هم جایگاه ویژه ای دارد و نهایت این طیف نیز کوشش خود را در آراستن هرچه بیشتر این برگ ها به کار بسته اند و آغاز نسخ را به منزله دری به باغ علم و فرهنگ به زیبایی زینت داده اند.

براعت در لغت به معنای تفوّق،‌ برتری و استهلال به معنای ماه نو دیدن،‌ هویدا شدن ماه و جستجوی ماه نو کردن است. در علم بدیع «براعت استهلال» که آن را براعت مطلع، ‌حسن مطلع و حسن ابتدا نیز می گویند آن است که آغاز کلام در نثر و یا نخستین بیت در شعر،‌ مناسب حال باشد و اشارات به آنچه باشد که متکلم قصد دارد در آن شعر و یا نثر بگوید.

انتهای مطلب/