از رعایت اخلاق حرفه ای در میراث دیداری شنیداری تا اهمیت عکس در حفاظت از تاریخ بشر


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۸/۱۴ - ۱۶:۱۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۱ - ۱۱:۱۰:۳۶
از رعایت اخلاق حرفه ای در میراث دیداری شنیداری تا اهمیت عکس در حفاظت از تاریخ بشر
در آیین گرامیداشت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری بر ضرورت رعایت اخلاق حرفه ای در میراث دیداری شنیداری تاکید و به اهمیت عکس در حفاظت از تاریخ بشر اشاره شد.

آیین گرامیداشت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری با تأکید بر شعار یونسکو مبنی بر«پیوند با گذشته از طریق صداها و تصاویر» امروز سه شنبه (14آبان ماه) با حضور اشرف بروجردی- رییس کمیته ملی حافظه جهانی یونسکو در ایران و به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

در ابتدا پیام خانم اودری آزوله - دبیرکل یونسکو توسط آقای استفسکی دبیرکل دفتر منطقه ای یونسکو(سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد) قرائت شد که در بخشی از آن آمده است که آثار دیداری و شنیداری به شدت آسیب‌پذیرهستند و دیجیتال‌سازی روشهای جدیدی برای پاسداری از این آثار را ارائه کرده است.

همچنین اشرف بروجردی به عنوان رییس کمیته ملی حافظه جهانی یونسکو و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، گفت: امروزه بسیاری از حامل‌های صوتی و تصویری در معرض از دست رفتن هستند و حفظ آنها نیاز به عزم ملی دارند که این از وظایف سازمان اسناد و کتابخانه ملی است.

در ادامه این مراسم ابراهیم افشار در باب اخلاق حرفه ای در میراث دیداری شنیداری گفت:خوشحالم که از صدها آثار ماندنی برخوردار هستیم لازم است برای حفاظت از این آثار هیچ نوع ملاحظه ایدئولوژی، سیستمی، قومی و نژادی را به رسمیت نشناسیم.

وی افزود: یونسکو رسالت بزرگی در نیمه دوم قرن بیستم و قرن پیش رو بر عهده گرفته است. واقعیت این است که قرن بیستم در کنار دستاوردهای علمی و فنی قرن شرمساری است چرا که در هیچ قرنی بشر به این میزان جنایت نکرده است و هم نوعان خود را به صورت سیستماتیک از بین نبرده است.

دبیر انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران یادآور شد: تخریبی که بر محیط زیست در نیمه دوم قرن بیستم وارد شده است به هیچ عنوان قابل قیاس با هزاران سال زندگی بشریت نیست.

افشار راه حل رهایی از این بحران را دوری از خشونت، رعایت چارچوب اخلاقی، به رسمیت شناختن دیگران، زیست مسالمت آمیز و به دور از خشونت عنوان کرد.

همچنین محمد حسن سمسار به اهمیت عکس در حفاظت از تاریخ بشر پرداخت و گفت: در این باره باید گفت که صنعت عکاسی و صنعت ضبط صدا از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده. البته عکاسی مقدم بر صدا است.

این متخصص نسخه شناسی و عضو کمیته ملی حافظه جهانی یونسکو درباره آغاز کار عکاسی در ایران تصریح کرد: با تشکیل دارالفنون (دانشکده ای که به همت امیرکبیر به وجود آمد) معلمین و مشاورینی که از اروپا آمده بودند آموزش عکاسی را در ایران آغاز کردند.

وی افزود: اولین نمونه های عکس تاریخی عکاسی در ایران از افسر ایتالیایی است که در  تاریخ ۱۲۷۴ گرفته شده و مربوط به  مجموعه ای است از عکس هایی که او از تخت جمشید گرفته است. بنابراین عکس تاریخی که امروز مشاهده می کنیم عمر چندانی در مقابل تاریخ سرزمین ما که به هزاران سال پیش از این می رسد ندارد.

سمسار با بیان اینکه عکس‌ها گذشته را به ما نشان می دهند ادامه داد: عکس های تاریخی نقش های مختلفی دارند که از جمله می توان به نقش اطلاع رسانی آنها اشاره کرد.

عضو کمیته ملی حافظه جهانی همچنین به عکس های تاریخی جنگ هایی که بعد از اختراع دوربین های عکاسی به ثبت رسیده اند اشاره کرد و گفت: عکس تاریخی یادآور گذشته انسان در زمان حال است. به گونه ای بازگشت زمانه به زمان امروز بوده و کاربرد وسیعی در امور علمی جاری امروز دارند.

سمسار با تاکید بر اینکه باستان شناسان، تاریخ نگاران، مردم شناسان، هنرمندان و همه به گونه ای به عکس های تاریخی برای بازسازی و شناخت گذشته محتاج هستند، خاطرنشان کرد: ارزش عکس های تاریخی به گونه ای وسیع است بنابراین وظیفه داریم در حفظ و حراست و معرفی عکس های تاریخی کوشش کنیم.

در ادامه این آیین شاهد پخش قدیمی ترین صداهای ضبط شده در رادیو ایران از جمله صدای ضبط شده آیت الله کاشانی بودیم.

همچنین گروه لیان به رهبری محسن شریفیان به اجرای قطعاتی از موسیقی محلی جنوب پرداخت و قطعاتی از نت‌نوشته‌های مرحوم همایون خرم توسط  بابک شهرکی شاگرد او نواخته شد.

افتتاح نمایشگاه عکس های تاکنون منتشر نشده از آلبوم خانه کاخ گلستان و سازمان اسناد و کتابخانه ملی، از بخش های مهم آیین گرامیداشت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری بود که با حضور مسئولان حاضر رقم خورد.

در پایان با حضور مسوولان حاضر از کتاب آرشیو دیداری– شنیداری؛ فلسفه و اصول (نوشته ری ادموند سون) که توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شده است رونمایی شد.

انتهای مطلب/