رضا کیانیان: آیین «چله عشق» سبب گردهمایی علما و هنرمندان شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۷/۳۰ - ۹:۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۱ - ۱۱:۱۲:۲۶
رضا کیانیان: آیین «چله عشق» سبب گردهمایی علما و هنرمندان شد
آیین ملی «چله عشق» با اهدای تندیس به 40 فرهیخته که در طول یکصد سال اخیر اسناد و آثار عاشورایی آفریده بودند برگزار شد که در این مراسم پس از 6 سال، ارکستر «روز واقعه» توسط مجید انتظامی نیز اجرا شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آیین ملی «چله عشق» عصر دوشنبه 29 مهرماه برای تقدیراز40  اثر برجسته‌‌ که در حوزه‌های مختلف فرهنگی و هنری مرتبط با واقعه عاشورا از جمله تالیف و پژوهش، هنرهای تجسمی و ترسیمی، هنرهای دراماتیک، موسیقی و ادبیات خلق شده است، برگزار شد.

در این مراسم اشرف بروجردی - رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حجت السلام محمد جواد حجتی کرمانی، پیروز حناچی - شهردار تهران، محسن هاشمی رفسنجانی - رئیس شورای شهر تهران، احمد مسجد جامعی، علیرضا تابش و جمعی از مسولان کشور، هنرمندان، اصحاب فرهنگ و رسانه به همراه خالقین در قید حیات این 40 اثر و خانواده‌های خالقین متوفی این آثار در کتابخانه ملی ایران حضور یافتند.

بروجردی: فرهیختگان عاشورایی با آثارشان حسین(ع) را از غربت و تنهایی در آوردند

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در آیین ملی «چله عشق» درباره چهل فرهیخته به تجلیل درآمده در این آیین ملی گفت: آنها با خلق آثارشان حسین(ع) را از غربت و تنهایی به درآوردند.

بروجردی در این آیین ضمن خیر مقدم گفت: آمده‌اید تا به یکدیگر یادآور شویم که عاشورا نه یک حادثه که یک فرهنگ مبتنی بر معرفت است و حسین‌بن‌علی‌(ع) ارائه دهنده این معرفت به بشریت است. تا انسانها دریابند که رسالت و مأموریت بشری آنها کسب حقیقت برای رسیدن به آرامش و رضایتمندی از انسانیت و انسان بودن خود و دوست داشتن دیگر انسانها است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: اینک در جمع کسانی هستیم که گامهای نخست درک حقیقت را با خَلق آثاری از دانسته‌ها و داشته‌های خود برای ما به ارمغان آورده‌اند. آنها با خلق آثارشان حسین(ع) را از غربت و تنهایی به درآوردند و حمیت، اخلاص، غیرت، صداقت، شجاعت، ایثار و وفاداری به عهد حسینی را در سایه «عشق» به نمایش گذاشتند.

وی یادآور شد: آنها تلاش کردند تا ما بدانیم که حسین (ع) رسالتش را در عشق به انسانها برای رهایی از جهل و بی خردی برای نجات از گمراهی، برای رسیدن به کمال و دانائی تا بدانجا رسانده است.

بروجردی افزود: خط یا رنگ، واژه یا صدا، نقش یا نفس معجزه شان شد در نشان دادن غمی سترگ تا همه با هم بسرایند که سلام بر حسین (ع)که داغ عزیز و نجیبش بغض به بغض و نفس به نفس ماندگار شد تا انسانها جان بگیرند از حسین(ع) که زنده است و ما اینک برای امام زنده ای دور هم جمع شده‌ایم که فریادش را به گوش جان بشنویم که می‌گوید «من برای اصلاح در امت جدم قیام کرده‌ام».

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: به نیابت قدمتان چشممان را برای زیارت اثرتان دوباره روشن کرده‌ایم که این ماندگاری شما نظرکردگی مردی است که فرزندش را، برادرش را، عزیز برادرش را، پسرش را، طفل شیر خواره اش را و سرش را در تاریخ گذاشت و آهش را فرستاد برای شما که چه کسی است مرا یاری کند؟

آغاز آیین ملی «چله عشق» با سخنرانی اشرف بروجردی - رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همراه شد که وی درباره 40  فرهیخته به تجلیل درآمده در این آیین ملی گفت: آنها با خلق آثارشان حسین(ع) را از غربت و تنهایی به درآوردند.

اجرای قطعه «روز واقعه» توسط ارکستر سمفونیک تهران به رهبری مجید انتظامی

همچنین در آیین ملی «چله عشق» مجید انتظامی - آهنگساز و موسیقیدان برجسته کشور پس از 6 سال دوری از رهبری ارکستر به اجرای قطعه روز واقعه ‍پرداخت. انتظامی خالق موسیقی ماندگار و به یادماندنی فیلم سینمایی «روز واقعه» در سال 1373 برای موسیقی این فیلم  از سیزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن را از آن خود کرده است.

در ادامه آیین ملی «چله عشق» دو کلیپ شامل برگزیدگان این مراسم که دربرگیرنده موسیقی فیلم، شعر و نقاشی عاشورایی و کلیپ «پیام بر عاشورا حضرت زینب (س) » پخش شد که مورد توجه حضار قرار گرفت.

در مهمترین بخش آیین ملی «چله عشق» به ترتیب از خالقین آثار عاشورایی با اهدای تندیسی تقدیر به عمل آمد که نخستین اثر مربوط به مرحوم سیدشهاب‌الدین مرعشی‌ نجفی مولف کتاب «موسوعه الامامه فی نصوص اهل السنه» بود.

کتابی که عقاید اهل تسنن درباره عاشورا را گردهم آورده است

در ادامه حجت‌الاسلام و المسلمین سیدمحمود مرعشی فرزند این فقیه و مرجع تقلید شیعه پس از دریافت تندیس چله عشق در تشریح کتاب «موسوعه الامامه فی نصوص اهل السنه» عنوان کرد: آیت الله مرعشی‌ نجفی 30 سال پیش فوت کرده اند و کتاب «موسوعه الامامه فی نصوص اهل السنه»  دربرگیرنده عقاید و آرای اهل تسنن است و ایشان برای این کتاب 50 سال زحمت کشیدند که پنج بار این کتاب موفق به دریافت جایزه سال، حوزه و وبلیت شده است، این کتاب حتی در عربستان سعودی و استانهای اهل تسنن مانند کردستان و سیستان و بلوچستان مورد تایید بوده است.

نخستین کتاب «نفس المهموم ابن طاووس» بر روی سن آیین «چله عشق»

دومین منتخب آیین «چله عشق» به اثر ماندگار«نفس المهموم ابن طاووس» مرحوم شیخ‌عباس قمی تعلق گرفت که نماینده این عالم ربانی در توضیح کتاب «نفس المهموم ابن طاووس» که نسخه نخست این کتاب که مربوط به 106 سال پیش بود نیز با خود به روی سن آورده بود، عنوان کرد: مرحوم شیخ‌عباس قمی برای نگارش این کتاب 20 سال زحمت کشیده بودند.

کتابی که 50 سال برای نگارش آن پژوهش شد

کتاب «قیام حسین(ع)» مرحوم سیدجعفر شهیدی نیز سومین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» بود که نوه ایشان با تشکر از مسولان سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای برگزاری این مراسم عنوان کرد: مرحوم سیدجعفر شهیدی از نوجوانی گرایش و علاقه جدی به این مباحث در دوران تحصیل در نجف داشتند و این کتاب را در سال 58 تکمیل کردند که به زبانهای عربی و انگلیسی نیز ترجمه شده است.

چهارمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به کتاب «تاریخ تحلیلی عاشورا» به قلم محمدابراهیم آیتی تعلق گرفت.

حجت الاسلام جعفریان: «عاشورا» مردمی بماند

اثر ماندگار «تاملی در نهضت عاشورا» از حجت الاسلام رسول جعفریان نیز پنجمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» بود که وی نیز با دریافت تندیس «چله عشق» در اظهارنظری کوتاه عنوان کرد: سعی کنیم عاشورا مردمی بماند و دچار سیاست زدگی نشود و برای جنگ و جدال جناحی استفاده نشود و عاشورا همیشه متعلق به مردم بماند.

یک هزار کتاب در یک کتاب

ششمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» کتاب ماندگار «کتاب شناسی تاریخی امام حسین(ع)» به تالیف محمد اسفندیاری بود که وی نیز با دریافت تندیس «چله عشق» درباره این کتاب توضیح داد: درباره امام حسین (ع) تاکنون 5 هزار کتاب به زبان عربی و فارسی نوشته شده است و کتاب «کتاب شناسی تاریخی امام حسین(ع)» دربرگیرنده 1000 کتاب مهم درباره امام حسین (ع) است.

احسان شریعتی: هر جا صحنه حق و باطل است، نهضت شریعتی ادامه دارد

کتاب «حسین وارث آدم» شامل هشت سخنرانی ارائه شده مرحوم علی شریعتی در حسینیه ارشاد بود که به عنوان هفتمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» برگزیده شد و احسان شریعتی فرزند او نیز با دریافت تندیس «چله عشق» عنوان کرد: جملاتی چون «آنان که رفتند، کاری حسینی کردند. آنان که ماندند باید کاری زینبی کنند، وگرنه یزیدی‌اند» «شهید قلب تاریخ است» از علی شریعتی؛ برای تمام نهضت‌های جهان سوم و مظلومان ماندگار است و هر جا صحنه حق و باطل است، نهضت شریعتی نیز ادامه داد.

هشتمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به رندان تشنه لب اثر محمدرضا شجریان تعلق گرفت.

آلبوم نی نوا اثر حسین علیزاده نیز به عنوان نهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» برگزیده شد.

دهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» نیز به آهنگ سمفونی شب قبل عاشورا اثر لوریس چکناواریان تعلق گرفت.

موسیقی فیلم روز واقعه اثر مجید انتظامی نیز به عنوان یازدهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» انتخاب شد.

دوازدهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به شروه خوانی لالایی مختارنامه با صدای صدیقه بحرانی تعلق گرفت که وی نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق»  در جمله ای کوتاه گفت: هرچه داریم از حسین (ع) و اولاد اوست.

موسیقی عاشورایی اثر تورج زاهدی نیز به عنوان سیزدهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» برگزیده شد.

چهاردهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به موسیقی شب دهم اثر فردین خلعتبری تعلق گرفت.

حسام الدین سراج: حق مظلومین در جامعه ضایع نشود

پانزدهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به آلبوم وداع اثر حسام الدین سراج تعلق گرفت که وی نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق» عنوان کرد: از زمان قابیل شهید داشتیم و خواهیم داشت و امام حسین (ع) که سنبل و نشانه فداکاری هستند به ما درسی دادند تا حق مظلومین در جامعه ضایع نشود.

علیرضا شجاع نوری: دریافت تندیس «چله عشق» اتفاق بزرگی برای من است

شانزدهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» مربوط به بازی علیرضا شجاع نوری در فیلم روز واقعه تعلق گرفت که وی نیز نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق» بیان داشت: من واقعا هیچ کاری نکردم، کار اصلی را آقای بیضایی انجام دادند و آنچه استاد ازل گفت بگو من گفتم و دریافت تندیس «چله عشق» اتفاق بزرگی برای بنده است.

رضا کیانیان: آیین «چله عشق» سبب گردهمایی علما و هنرمندان شد

هفدهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» مربوط به بازی رضا کیانیان در نقش ابن زبیر در سریال مختارنامه تعلق گرفت که وی نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق» در جمله کوتاهی با تشکر از اشرف بروجردی – رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی عنوان کرد: از خانم بروجردی تشکر می‌کنم که در این مراسم عالم و مطرب را گردهم آورد.

هجدهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» نیز به بازی فرامرز قریبیان در فیلم سفیر تعلق گرفت.

علیرضا رئیسیان: تقدیر کتابخانه ملی از "هنرمندان و فرهیختگان" بی‌مهری رسانه ملی را جبران کرد

نوزدهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» مربوط به مستند حسینیه‌های تهران اثر علیرضا رئیسیان بود که وی نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق» با تشکر از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای چنین مراسمی که از هنرمندان تقدیر به عمل می‌آورد که به نوعی تقدیر کتابخانه ملی از هنرمندان فقدان عدم تقدیر رسانه ملی از هنرمندان را جبران می‌کند، عنوان کرد: در کنار فرهنگ پرقدرتی که مولانا و حافظ خلق کردند کار من به مانند برگ یک جنگل است.

اثری از ناصر تقوایی که باعث ثبت آیین تعزیه در یونسکو شد

مستند «تمرین آخر» اثر ناصر تقوایی نیز به عنوان بیستمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» برگزیده شد، اثری که در حوزه تعزیه باعث ثبت این آیین مذهبی و ملی ایران در یونسکو شد.

بیست و یکمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» مربوط به سریال مختارنامه اثر داود میرباقری بود.

فیلمنامه «روز واقعه» به نویسندگی بهرام بیضایی نیز به عنوان بیست و دومین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» برگزیده شد.

بیست و سومین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به فیلم رستاخیز اثر احمد رضا درویش تعلق گرفت.

بیست و چهارمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» در حوزه هنرهای دراماتیک به مهدی فخیم زاده به خاطر نقش آفرینی در سریال مختارنامه تعلق گرفت.

بیست و پنجمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به مرحوم عباس کیارستمی به دلیل ویدئو آرت تعزیه تعلق گرفت.

تئاتر یادگار سالهای شن به کارگردانی علی رفیعی نیز به عنوان بیست و ششمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» برگزیده شد.

بیست و هفتمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به بهروز غریب پور برای اپرای عروسکی عاشورا تعلق گرفت.

تئاتر نمایشی اسب‌ها به کارگردانی محمد رحمانیان نیز به عنوان بیست و هشتمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» انتخاب شد.

بیست و نهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» نیز به علی موسوی گرمارودی برای سرودن شعر خط خون تعلق گرفت که وی نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق» به تشریحی درباره چگونگی و زمان سرودن این شعر قبل از انقلاب پرداخت.

سی‌امین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» نیز به سید مهدی شجاعی برای کتاب آفتاب در حجاب تعلق گرفت.

سی و یکمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به مرحوم قیصر امین پور برای سرودن شعر نی نامه تعلق گرفت.

ابوالقاسم حسینجانی: «کربلا منتظر ماست بیا تا برویم» پس از قطعنامه 598 سروده شد

سی و دومین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به ابوالقاسم حسینجانی برای شعر «کربلا منتظر ماست بیا تا برویم» تعلق گرفت که وی نیز نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق» عنوان کرد: این شعر پس از پذیرفتن قطعنامه 598 سروده شد.

سی و سومین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به شاعر شعر «اگر زینب نبود» اثر قادر طهماسبی تعلق گرفت که وی نیز پس از دریافت تندیس«چله عشق» به شعرخوانی کوتاهی پرداخت.

سی و چهارمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» نیز به شعر «راز رشید» اثر مرحوم سید حسن حسینی تعلق گرفت.

تابلوی عصر عاشورا اثر ماندگار محمود فرشچیان نیز به عنوان سی و پنجمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» برگزیده شد.

سی و ششمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به تابلوی ذوالجناح اثر محمد باقر آقامیری تعلق گرفت.

نقاشی قهوه خانه ای عاشورایی ثبت جهانی شود

سی و هفتمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» به پرده مصیبت کربلا اثر حسین قوللر آغاسی تعلق گرفت که یکی از اقوام این نقاش قهوه خانه ای نیز نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق» عنوان کرد: سه سال است که به دنبال جمع کردن هنرمندان نقاشی قهوه خانه ای در تهران هستیم و از آقای محسن هاشمی رفسنجانی - رئیس شورای اسلامی تهران دراین زمینه درخواست حمایت داریم تا بتوانیم نقاشی قهوه خانه ای را در جهان به نام ایران ثبت کنیم تا از دست درازی کشورهای چون ترکیه جلوگیری کنیم زیرا نقاشی قهوه خانه ای در زمینه عاشورا در دوران مشروطه که هنوز خیابانهای چون خیابان ولیعصر نبود با همت قوللر آغاسی در میان خانواده ها ریشه دوانده بود.

سی و هشتمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» نیز به غلامحسین امیرخانی برای اثر خوشنویسی ترکیب بندی محتشم کاشانی تعلق گرفت.

جلیل رسولی: 55 سال خوشنویسی و نقاشی خط اسامی حسن و حسین

سی و نهمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» نیز به جلیل رسولی هنرمند نقاشی خط برای اثر کل یوم عاشورا تعلق گرفت که وی نیز پس از دریافت تندیس «چله عشق» عنوان کرد: 55 سال است که کار خوشنویسی و نقاشی خط انجام می دهم و اصلا خوشنویس شدم تا حسن و حسین خوشنویسی کنم.

در خاتمه چهلمین اثر تقدیر شده در آیین ملی «چله عشق» نیز به خوشنویسی ترکیب بند محتشم کاشانی اثر علی شیرازی تعلق گرفت.

انتهای مطلب/