بروجردی: زنان نقش بی‌بدیلی در هشت سال دفاع مقدس داشتند


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۴/۲۶ - ۲۰:۱۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۱ - ۱۱:۳۸:۲۷
بروجردی: زنان نقش بی‌بدیلی در هشت سال دفاع مقدس داشتند
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، گفت: نقش زنان در پیروزی هشت سال دفاع مقدس را نمی‌توان نادیده گرفت چرا که آنها نقش بی بدیلی در جبهه‌های جنگ داشتند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی در آیین رونمایی از کتاب «زنان و مشارکت سیاسی واکاوی سیاست حضور زنان در مجلس شورای اسلامی» که عصر امروز (چهارشنبه 26تیرماه) در محل اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، گفت: این جلسه مختص به رونمایی از این کتاب می شود و تلاشی است که خانم دکتر حاجی پور انجام داده و توانسته گامی در جهت ارائه رویکردها و نظرات بخشی از جامعه در عرصه زنان انجام دهد.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، افزود: جا دارد از تمام تلاشگرانی که برای تدوین این منابع و در حوزه های جمع آوری، تدوین و ارزیابی فعالیت کرده‌اند، تشکر شود.

وی ادامه داد: عرصه سیاست در هر جامعه‌ای نگاهش معطوف به قدرت است و مشارکت سیاسی منهای رسیدن به قدرت به نوعی ابتر می‌ماند.

بروجردی گفت: این کتاب بیشتر ناظر بخشی از مشارکت سیاسی یعنی پارلمان و مجلس است اما باید گفت این اثر بخشی از تلاشی است که سالیان سال زحمت کشیده شده است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، تاکید کرد: زنان در جمهوری اسلامی ایران قادر هستند جایگاهی درتصمیم گیری های کلان جامعه داشته باشند و این امر بحث جدید و مغفولی نیست چراکه همیشه مورد توجه زنان بوده است.

وی با بیان اینکه روز به روز نقش زنان در جمهوری اسلامی ایران رو به پیشرفت است تصریح کرد: اگر آنالیزی از شرایط زنان در جامعه امروز و در ادوار مختلف صورت گیرد دیده می شود که زنان از شرایط بهینه ای برخوردار می شوند. البته شرایط کامل و مطلوب نیست اما رو به بهبود است و این نقطه قوت بوده تا زنان بتوانند رویکرد و دیدگاه خود را مطرح کنند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به ارزیابی جایگاه زنان از بدو انقلاب تا به امروز پرداخت و افزود: در بدو انقلاب نمی‌توان نقش زنان را نادیده گرفت. بدون شک زنان نقش آفرین بودند تا انقلاب شکل بگیرد، مبارزاتی داشتند برخی از زنان قبل از انقلاب در زندان‌ها بودند یا مجبور بودند سرزمین خود را برای حفظ جانشان ترک کنند.

بروجردی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور درگیر جنگ شد، گفت: نقش زنان را در پیروزی هشت سال دفاع مقدس را نمی توان نادیده گرفت چرا که زن ها توانستند بیشترین سهم را ایفا کنند و موتور محرکه نبرد در جبهه های جنگ بودند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اضافه کرد: زنان پس از آن به رسالت دیگری که حضور و نقش در تصمیم گیری ها بود پرداختند بنابراین مطالبات آغاز شد در این میان این دو بحث مطرح شد که زن ها از لحاظ مبانی شرعی اجازه ورود به قدرت را ندارند و دوم اینکه زنان از تخصص لازم مدیریتی برخوردار نیستند.

وی با بیان اینکه میانگین سن مدیریت بعد از پیروزی انقلاب ۳۰ سال بود، گفت: اکثر مدیران تجربه نداشتند و این در مورد مردان به عنوان مساله ای مورد بحث مطرح نشد اما برای زنان مطرح شد. اما از لحاظ شرعی نیز گفته شد ورود زن‌ها منع دارد در این میان زن‌ها تلاش کردند از علما نظرخواهی کنند و در ادامه فتواها وارد میدان شد.

بروجردی با بیان اینکه در ادامه این مسیر زن ها تلاش کردند دانش خود را افزایش دهند، ادامه داد: در یک برهه زمانی کوتاه میزان ورودی زن ها به دانشگاه در مقایسه با مردان ۶۷ به ۳۳درصد شد و این امر باز برای آقایون مطرح شد که چه کنیم که این نسبت تغییر کند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: یک سری از مباحث در این کتاب مغفول است و به یک سری از آنها به خوبی پرداخته شده است که مربوط به دی تاها می شود و کشف و حضور زن‌ها در زمینه های مختلف است.اما حضور آنان در اداور مختلف پرداخته نشده است.

وی افزود: وجه مثبت این امر، میزان اعتماد به نفسی که زن‌ها نیاز دارند. بحث اعتماد به نفس زن‌ها بار فرهنگی و بار تقویتی درون خانواده دارد که باید به آن پرداخته شود. باید زمینه‌ای فراهم شود تا نسل جوان و دختران اقتدار خود را حفظ کنند و توانایی های خود را در کشور به کار بگیرند و در اختیار دیگران قرار دهند باید در این زمینه کار شود.

 

** گرائیلی: در مسیر توسعه باید از تمام پتانسیل جامعه استفاده کرد

همچنین در ادامه این نشست، دکتر هانیه گرائیلی، مدیرکل حوزه ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: بنده امروز به عنوان یک فردا فعال و دغدغه‌مند حوزه زنان در این آیین حضور پیدا کرده ام و لازم است در ابتدا به تجربه ای که در فراکسیون زنان داشته ام بپردازم.

گرائیلی افزود: معتقدم که فرهنگ سیاسی عمومی ما جلوتر از فرهنگ سیاسی حوزه نخبگی است. بر اساس فرهنگ سیاسی عمومی زنان باید در منصب‌های مختلف قرار بگیرند.

وی تصریح کرد: اخذ رای در شهرستان ها به لحاظ حاکمیت فضای قومیتی به مراتب سخت است اما شاهد بودیم در مجلس دهم خانم‌هایی از شهرستان های تک نماینده ای وارد مجلس شدند.

مدیرکل حوزه ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی شفافیت، نگاه همه جانبه، مهربانی، صبوری، مهارت‌های بالای ارتباطی، شونده خوب و رفتارهای حمایتی را از جمله مواردی عنوان کرد  که موجب اقبال بیشتر برای حضور زنان در مشارکت های سیاسی و پارلمان شده است.

وی ضمن ابراز ناخشنودی از اینکه هنوز پس از گذشت ۴۰ سال از انقلاب اسلامی ضرورت سیاسی حضور زنان مورد بحث قرار می‌گیرد، اضافه کرد: اگر در فرهنگ سیاسی نخبگی اراده لازم برای تحقق یک امر فراهم شود می‌تواند در یک بازه زمانی فرهنگ سیاسی حوزه نخبگی غالب شود هرچند اگر اراده مردم بر این نباشد.

گرائیلی با بیان اینکه حاکمیت ما نشات گرفته از یک ایدئولوژی بوده و داعیه دینداری دارد، گفت: اما متاسفانه این برداشت می شود که گویی دین اجازه ای در این مورد نمی دهد.

وی به ظرفیت دین برای حضور زنان اشاره کرد و گفت: ام الخیر خطیب بلیغ در جنگ و سخنور صفین بوده و در رکاب امیرالمومنین(ع) جنگیده است. شبیه زندگی ام الخیر در ۱۴۰۰ سال پیش در فرهنگ علوی بسیار است. بنابراین زمانی که داعیه دار حکومت اسلامی هستیم حداقل باید یک رییس جمهور زن تا کنون در کشور داشته باشیم.

مدیرکل حوزه ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تاکید بر اینکه زنان هرجا حضور داشته باشند تاثیرگذار هستند، افزود: در مسیر توسعه باید از تمام پتانسیل جامعه استفاده کرد. هم اکنون۵۰ درصد این پتانسیل را زنان تشکیل می‌دهند. مگر می شود از آن چشم پوشی کرد.

وی با بیان اینکه در این دوره از مجلس شورای اسلامی برای نخستین بار است که شاهد حضور حداکثری زنان هستیم، اضافه کرد: اگر جامعه مدنی تقویت شده داشته باشیم زنان می‌توانند با حضور در سازمان‌های خصوصی و در حوزه سیاسی در احزاب به شکل قوی فعالیت کنند.

 

**ربیعی: ساختار اشتغال در دهه‌های آینده بیشتر زنانه خواهد بود

علی ربیعی سخنگوی دولت نیز در این نشست به نگاه سیاست گذاری معطوف به زن پرداخت و گفت: در سال ۹۵،  ۶۶ درصد مشاغل را زن‌ها به دست آورند و مشاغل با تخصص از آن زن ها بود.

ربیعی افزود: ساختار اشتغال در دهه‌های آینده بیشتر زنانه خواهد بود و این یعنی نظام درآمد در خانواده مبتنی بر زن باشد در این میان تغییرات مربوط به زنانه شدن اشتغال موضوعی است که‌کمتر به آن توجه شده است.

وی یاداور شد: نزدیک ۶۰درصد از مشارکت کنندگان در کنکورامسال به دختران اختصاص داشت ، فاصله حدود ۲۰درصدی در این زمینه علایم اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دهه های آتی را به دنبال دارد.

ربیعی به پدیده سالمندی و تنهایی زنان در آینده اشاره کرد و به نظریه مبتنی بر سیاست گذاری پرداخت و تصریح کرد: ما به نگاه اعتدالی و فلسفه سیاست گذاری معتدل نیازمندیم.

ربیعی خاطرنشان کرد: معتقدم که راه پیشرفت زنان ابتدا از راه پیشرفت سیاسی نیست ما نیاز داریم زنان در نهادهای مدنی فعالیت کنند و در این زمینه  در مراحل بعدی باید به فرهنگ و تغییرات فرهنگی توجه کنیم.

 

**صالحی‌امیری: بدون اجماع نظری نمی‌توان سیاست گذاری کرد

در ادامه سید رضا صالحی امیری رییس کمیته ملی المپیک به فقدان اجماع نظری پرداخت و گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در چهاردهه گذشته نتوانستیم یک اجماع نظری در حوزه زنان ایجاد کنیم و این امر بعد از انقلاب تبدیل به سیاست ژله ای و بی ثبات شد.

وی با بیان اینکه بدون اجماع نظری نمی‌توان سیاست گذاری کرد، اضافه کرد: در دولت قبل زنان در پست وزارتخانه فعالیت داشتند اما در این دولت اجازه داده نشد به همین جهت تعارض گفتمانی وجود داشت.

صالحی امیری متذکر شد: این تصور که عفاف و پاکدامنی را در زنان جستجو میکنیم و مردان را مبرا میداریم یک خطای استراتژیک است.

رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه به اندیشه های امام راحل(ره) اشاره کرد و افزود: اندیشه امام اعتدالی بود. ما باید برای دنیا تصویر روشنی از جامعه ایرانی داشته باشیم .نگاه ابزاری به حوزه زنان نیمی ازجامعه را دچار تشکیک کرده است.

 

**حاجی‌پور: زن‌ها سال‌هاست از حق رای برخوردار هستند

در پایان نیز سیمین حاجی پور نویسنده این کتاب گفت: اولین نکته که در ذهن من شکل گرفت این بود که زن ها سال های سال از حق رای برخوردار هستند این حق رای باید برابر باشد. این برابری در سراسر دنیا به صورت ظاهری است و حق رای زنان با انتخاب ما برای حضور در پارلمان مساوی نشده است.

حاجی پور افزود: اکثرا مردان در سیاست حضور دارند و این واضح است که زنان در حاشیه سیاست حضور دارند.

وی در ادامه آمارهای از حضور زنان در پارلمان های دنیا ارائه داد و گفت: در آمریکا از ۴۳۳ کرسی ۱۰۲ کرسی به زنان در ترکیه از۵۹۶ کرسی ۱۰۴ کرسی به زنان و در ایران از ۲۹۰ کرسی ۱۷ کرسی به زنان اختصاص یافته است که ایران در این باره در رتبه 179 جهان جای گرفته است.

انتهای خبر/