بروجردی:فرهنگ ملت‌ها برخلاف دیپلماسی سیاسی تغییر نمی‌کند


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۴/۱۰ - ۱۸:۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۱ - ۱۱:۴۵:۹
بروجردی:فرهنگ ملت‌ها برخلاف دیپلماسی سیاسی تغییر نمی‌کند
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از مجموعه آثار بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی به عنوان میراث قابل افتخار و عظیم یاد کرد و گفت: دیپلماسی سیاسی تغییر می‌کند اما آنچه که ماندگار بوده فرهنگ ملت‌ها است که تعیین کننده نقش آنهاست.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آیین اهداء گواهی ثبت مجموعه اسناد بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در فهرست ملی برنامه حافظه جهانی امروز (دوشنبه ۱۰ تیرماه) با حضور اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ،محمدحسن طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی کشور، جبرئل نوکنده رییس کل موزه ایران، نادر فلاحی مدیرکل میراث اردبیل ،عمادالدین شیخ الحکمایی، استاد و پژوهشگر اسناد بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و اعضای کمیته ملی حافظه جهانی در محل موزه ملی ایران برگزار شد.

بروجردی در این مراسم با بیان اینکه هم اکنون دغدغه اساتید در این حوزه ثبت آثار این مرز و بوم در سطح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی بوده، تاکید کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران صرفا تسهیل گر بوده و اساس کار بر دوش اساتید، خبرگان و بزرگوارانی است که دغدغه دانش و تخصص داشته و علاقه‌مند هستند اعتلای این سرزمین را در معرض دید و شنود همگان قرار دهند.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به فعالیت اساتیدی که در این حوزه ایفای نقش می‌کنند، گفت: این افراد دغدغه و تعلق خاطر به آثار ماندگار این سرزمین دارند و تلاش می‌کنند این آثار را به عنوان ذخیره و ودیعه برای آیندگان به یادگار بگذارند.
وی با تاکید بر ضرورت همکاری و تعامل تمامی دستگاه ها برای جمع آوری و صیانت از آثار افزود: لازم است در این مسیر همه با هم و در کنار هم گام برداریم. البته سازمان میراث فرهنگی کشور تلاش و اهتمام خود را برای بهره‌مندی آیندگان از این آثار به کار بسته است.
بروجردی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم مبنی بر اینکه «به گذشتگان فخر نفروشید و خودتان چه دارید و درعین حال می گوید عبرت از گذشتگان باید وجهه همت باشد»، اضافه کرد: ما چه بهره و استفاده‌ای از دانشی که از گذشتگان به یادگار مانده است برده‌ایم؟
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: رویکرد حفظ میراث فرهنگی این سرزمین (میراث ایرانی- اسلامی) می‌تواند به عنوان پنجره ای پیش روی ما قرار گیرد.
وی با اشاره به فعالیت سازمان یونسکو ادامه داد: این سازمان در جهت حساس کردن ملت‌ها برای شناسایی سابقه و دیرینه فرهنگی خودشان از سوی سازمان بین الملل ایجاد شده است.
بروجردی با بیان اینکه دیپلماسی سیاسی تغییر می کند، ادامه داد : در این میان آنچه که ماندگار است فرهنگ ملت‌ها بوده که تعیین کننده نقش آنها است.
وی به نقش آفرینی فرهنگ ایرانی اشاره کرد و گفت: فرهنگ ایرانی می تواند در عرصه بین المللی حرفی برای گفتن داشته باشد و برای بهبود زندگی جامعه بشری کمک شایانی کند در این باره می‌توان به منشور کوروش و مثنوی معنوی مولانا که به عنوان آثار جهانی شناخته شده اند اشاره کرد که هم اکنون تمام ملت‌ها از آنها بهره‌مند هستند  و شاید ملت‌ها در راستای تدوین قوانین خود به منشور کوروش استناد می‌کنند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه هم اکنون مثنوی معنوی به هفت زبان زنده دنیا ترجمه شده است، افزود: این اثر مملو از آموزه‌ها و زیستن بوده و می تواند راهگشا باشد به طوری که با هم بودن و کنار هم زیستن را می آموزد.
بروجردی با بیان اینکه در مثنوی معنوی طی کردن راه رشد و کمال به خوبی دیده می شود، ادامه داد: حفاظت و صیانت از آثار پنجره ایست که ما و نسل آینده را برای داشتن گفتمان با دنیا آماده می کند.
وی ضمن ابراز تاسف از نادیده گرفتن ظرفیت ها و پتانسیل نسل جوان کشور ادامه داد: متاسفانه هم اکنون جوانان فرهیخته این سرزمین گریزان شده و شاید به سایر کشورها برای نمایش تجارب خود رفته اند که یکی از دلایل آن را می توان به عدم توجه کافی بر ضرورت بهره‌مندی از این نسل دانست.
وی به آموزه‌های گذشته که در حدود ۴۰ _۵۰ سال قبل مورد توجه بوده اشاره کرد و گفت: در آن زمان به ما آموختند که سنت ها را محترم بداریم و زایش و رویش را برای سنت ها لحاظ کنیم امروز نیز باید به نسل جوان که می خواهد دانش خود را در اختیار قرار دهد، افتخار کنیم.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از مجموعه آثار شیخ صفی الدین به عنوان میراث قابل افتخار و عظیم یاد کرد و گفت: این آثار ارائه طریق را نشان می دهند با نگرش در آن یاد می گیریم که چگونه فردیت در جامعه توسعه یابد و چگونه می توانیم حرکت جمعی با حفظ فردیت داشته باشیم.
بروجردی یادآور شد: کمیته ملی حافظه جهانی تمام فخرش به وجود کسانی‌ست که دانش آنها مبنای تصمیم گیری در این کمیته بوده است. هم اکنون تعداد زیادی از داشته ها در نوبت هستند که به ثبت ملی، منطقه‌ای و جهانی برسند.
وی با بیان اینکه یونسکو بر این مطلب تاکید دارد که آنچه داریم با دیگران به اشتراک بگذاریم، اضافه کرد: امید است تحولی را که منتظر آن هستیم جرقه ای باشد تا کار مشترک و جمعی صورت گیرد چرا که این مهم می تواند هدایتگر باشد و لازم است داشته ها را برای بهره گیری دیگران در اختیار قرار دهیم.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بر لزوم شفاف سازی و ارائه دانش موجود در تمامی دستگاه های مختلف تأکید و خاطرنشان کرد: لازم است تمامی دستگاه ها آثار مربوطه را در اختیار یکدیگر قرار دهند چرا که این مهم موجب بهره‌مندی خواهد شد و امید است این امر گامی موثر و منشاء خیر و برکت برای جامعه باشد.
در ادامه محمدحسن طالبیان با بیان اینکه جای جای این کشور بسیار غنی بوده است، گفت: مطالعات وسیعی در مجموعه شیخ صفی الدین انجام و مشخص شد که تمامی اقدامات مبتنی بر موضوعات عرفانی و اصول عرفانی شیعی صورت گرفته است.
معاون سازمان میراث فرهنگی با تاکید بر اینکه عرفان شیعی در زمان شیخ صفی الدین جهانی شده است، ادامه داد: بسیاری از اطلاعات مکتوب و کتیبه ها ترجمانی از موضوعات مختلف هستند‌.
وی در ادامه به طرح پیشنهاداتی در این باره بسنده کرد و گفت: خوب است نمایشگاه مشترک با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی و سایر دستگاه‌ها در کنار بقعه شیخ صفی الدین برپا شود و اینکه یک سامانه و بانک اطلاعاتی مشترک میان دستگاه‌های مختلف ایجاد شود.
طالبیان ضمن تشکر از ریاست کمیته ملی حافظه جهانی به جهت قرار دادن موضوعات کلیدی در حافظه بشری، خاطرنشان کرد: امید است پرونده مشترکی از این اسناد که بدون شک در میان سایر کشورها وجود دارد تهیه شود.
همچنین جبرئیل نوکنده، رئیس کل موزۀ ملی ایران ضمن تشریح فعالیت‌های موزه ملی ایران گفت: در این موزه آثار نفیس از اسناد و نسخ خطی مربوط به  سده های اولیه اسلام و دوران قاجار وجود دارد.
وی با بیان اینکه هم اکنون تعداد ۷۰۰ نسخه از نمونه‌های شاخص سال‌های ۱۳۱۴ و ۱۳۵۱ از بقعه شیخ صفی الدین به این موزه منتقل شده است، ادامه داد: از این موزه به عنوان تجلی‌گاه قدرت، میعادگاه هنرمندان با گستره متنوع هنری یاد می‌شود.
نوکنده با بیان اینکه این موزه به جهت دارا بودن آثار بی نظیر یکی از غنی ترین موزه های ایران به شمار می رود خاطرنشان کرد: ثبت میراث فرهنگی و رسالت نگهداری آنها بر دوش ما میراث بانان است و امروز پایبندی به این مهم بیش از گذشته احساس می‌شود.
در ادامه نادر فلاحی، مدیر کل میراث استان اردبیل به نقش موثر استان اردبیل در تاریخ ایران اشاره کرد و گفت: این شهر به عنوان یکی از مراکز پایگاه‌های تمدن اسلامی محسوب می‌شود.
وی با بیان اینکه ایران به عنوان یک واحد سیاسی مستقل در دوران صفویان نمود یافته است، ادامه داد: اهمیت سلسله صفوی با رسمیت بخشیدن به تشیع در اسلام بیش از پیش روشن می شود.
در ادامه عمادالدین شیخ الحکمایی، استاد و پژوهشگر اسناد با بیان اینکه تعداد آثار باقی مانده از دوران پیش از صفویان انگشت شمار بوده گفت: مجموعه ای از این اسناد بقعه شیخ صفی الدین در سال ۱۳۵۰ به موزه ملی انتقال یافت و  فهرست برداری این امر یک سال به طول انجامید. در طول چند سال کل مجموعه مورد مرمت قرار گرفت که خوشبختانه هم اکنون این آثار در شرایط خوبی قرار دارند.
این استاد و پژوهشگر با اشاره به تهیه فهرست اسناد بقعه شیخ صفی الدین، افزود: بقعه شیخ صفی الدین کهن ترین موزه ایران است.
وی بیان داشت: مراکز مذهبی بخشی از اسناد قدیمی را نگهداری می کردند و می‌توان این مراکز را به‌عنوان آرشیوهای غیر رسمی اسناد دانست.در این میان تنها مرکزی که این شانس را داشت تا اسناد آن دست نخورده باقی بماند و مورد هجوم جدی قرار نگیرد اسناد مربوط به بقعه شیخ صفی الدین بوده که این اسناد در سال ۱۳۵۱ به موزه منتقل شد.
شیخ الحکمایی از توجه جهانی به اسناد بقعه شیخ صفی به عنوان مجموعه ای منحصر به فرد سخن به میان آورد و گفت: آنچه که برای ما از اطلاعات تاریخی گذشته وجود دارد مربوط به کتاب ها و تالیفات تاریخی بوده که میزان اعتماد و اعتبار آنها همیشه مورد بحث و مناقشه بوده است اما در اختیار داشتن مجموعه اسناد و یادداشت های اصیل این اهمیت را دارند که بسیار واقعی و شفاف هستند و مانند آینه ای شرایط زمان را انعکاس می دهند .مجموعه های بسیار ارزشمند اطلاعاتی می دهند که در منابع تاریخی وجود ندارند.
وی با بیان اینکه ثبت ملی مقدمه ثبت جهانی و بین‌المللی مجموعه بوده است، اضافه کرد: پرونده این مهم تشکیل شده است و به محض اینکه کار ثبت ملی انجام شود پرونده برای ثبت بین المللی ارسال خواهد شد.
شیخ الحکمایی با اشاره به وجود حدود ۱۰۰ مورد از آثار مربوط به بقعه شیخ صفی الدین در سازمان اوقاف کشور خاطرنشان کرد: این اسناد منشوری است که از هر زاویه می‌توان به آن توجه کرد و باید شرایطی مناسب برای در اختیار قرار دادن آنها برای همگان به خصوص محققین فراهم شود چرا که بخش هایی از این اسناد می تواند نگاه ما را به تاریخ ایران تغییر دهد.
بر اساس این گزارش در پایان این مراسم گواهی ثبت اسناد بقعه شیخ صفی الدین توسط ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی به رئیس موزه ملی ایران اهدا شد همچنین و لوح هایی از اسناد باز چاپ شده این بقعه متعلق به سال ۷۰۴ هجری قمری در اندازه اصلی  به صورت نمادین به برخی از مسئولین حاضر اهداء شد و با حضور مسئولان مربوطه نمایشگاه این اسناد گشایش یافت.
انتهای خبر/