از «کتابخانه ملی ایران» به عنوان «موزه برتر» تجلیل شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۲/۲۹ - ۹:۱۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۱ - ۱۱:۵۶:۱۲
از «کتابخانه ملی ایران» به عنوان «موزه برتر» تجلیل شد
در آیین روز جهانی موزه، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در بخش مناسب سازی برای استفاده معلولین و جانبازان از سوی ایکوم ایران به عنوان موزه برتر معرفی و مورد قدردانی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ِ آیین روز جهانی موزه با شعار «موزه‌ها در جایگاه کانون‌های فرهنگی، آینده سنت» به همت کمیته بین‌المللی موزه‌ها (ایکوم) و با همکاری فرهنگستان هنر  شنبه ۲۸ اردیبهشت برگزار شد.

علیرضا اسماعیلی سرپرست فرهنگستان هنر، محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری، سید احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران ، محمدرضا کارگر مدیرکل موزه‌های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری و فریبرز خسروی معاون کتابخانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این مراسم حضور داشتند.

در ابتدای این مراسم اسماعیلی سرپرست فرهنگستان هنر ایران ضمن خوش آمدگویی و آرزوی قبولی طاعات در ماه مبارک رمضان و تبریک به مناسبت روز جهانی موزه، اظهارداشت: با توجه به قدمت تاریخی کشور موزه و موزه داری از اهمیت ویژه ای برخوردار است .کارکرد موزه ها فراتر از گذشته است و به عنوان موسسات پویا نقش مهم حلقه واسط بین آثار هنری و مردم یک کشور را ایفا می کنند.

وی گفت: آثار و اشیای بسیار زیادی از ایران در داخل و خارج از کشور نگهداری می شود و آنچه که در خارج از کشور بوده به مراتب بیشتر از آنچه که در داخل کشور وجود دارد ، است.

اسماعیلی اضافه کرد: آثار هنری ارزشمند کشور و نسخ خطی زینت بخش موزه ها هستند اما پراکندگی آثار ایران در سراسر کشورها موجب گستردگی فرهنگ ایران شده که این امر بسیار ارزشمند است.

سرپرست فرهنگستان هنر ایران افزود: این فرهنگستان سعی کرده درشناسایی آثار با همکاری سازمان میراث فرهنگی تعامل و همکاری داشته باشد و آثار مهم را در داخل و خارج از کشور شناسایی کند.

اسماعیلی یادآور شد: برخی از موزه ها برای اهل پژوهش و تحقیق و هنرمندان شناخته شده نیستند و سعی و تلاش ما بر شناساندن این دست از موزه ها به عموم بوده است برای مثال می توان به مجموعه موزه ای از هنر ایران در کشور لهستان اشاره کرد.

وی تصریح کرد: همچنین مجموعه آثار ایران در ۸ موزه در کشور مجارستان وجود دارد که عموما مربوط به آثار دوران قاجار می شود در این میان این همکاری با موزه های داخل و خارج از کشور ادامه یافته و چندین مجموعه نفیس در این رابطه آماده چاپ و انتشار است.

سرپرست فرهنگستان هنر ایران ادامه داد: علاوه بر فعالیت های عنوان شده اقدام جدیدی در قالب طرحی در شناسایی آثار مصور ایران در سایر کشورها آغاز شده که این مهم ابتدا در نسخ مصور آمریکای شمالی مورد بررسی قرار می گیرد.

در ادامه مدیر منطقه ای یونسکو در ایران ، بیانیه منطقه ای یونسکو را قرائت کرد که در بخشی از آن آمده است:

موزه ها با رویکردی یکپارچه یکی از کارگزاران مهم پایدار به شمار می روند و آیینه تمام نمای ما نسبت ب جهان و خود ما هستند و بر همین اساس کارمندان موزه ها از دانش بالایی برخوردارند. روز بین المللی موزه ها در سال ۱۹۷۷ میلادی در موسکو به تصویب رسید تا با ایجاد وحدت در رفتارهای خلاقانه زمینه ای مساعد برای حفاظت از آثار فراهم کند.موزه ها می توانند کاهش دهنده مشکلات جامعه باشند ، امروزه موزه ها دنبال یافتن راه های جدید برای گرامیداشت خود هستند.

امروز موزه ها بیش از پیش در حوزه های اجتماعی حضور دارند و بستری برای تبادلات اجتماعی فراهم می آورند.

در خلال این مراسم پیامی که ایکوم جهانی برای ایران به مناسبت روز جهانی موزه صادر کرده است نیز قرائت شد.

همچنین سید احمد محیط طباطبایی رییس ایکوم ایران ضمن تبریک روز جهانی موزه و بزرگداشت هفته میراث فرهنگی گفت: این مراسم توسط یک نهاد ان جی او برگزار می شود که قابل تامل است.

وی افزود: سالی که پشت سر گذاشتیم سالی پر بار و شامل اقدامات بسیار شاخص در حوزه موزه و موزه‌داری بود بطوریکه در سال گذشته با همکاری موزه دفاع مقدس یک دوره آموزشی در رابطه با مدیریت بحران برگزار کردیم.

رییس ایکوم ایران افزود: امسال در اجلاس ایکوم در کیوتو تعریف و جایگاه موزه ها تغییر خواهد کرد.

وی با بیان اینکه موزه ملی ایران طی سال گذشته همراهی بسیاری با سایر نهادها داشته گفت: در سال ۲۰۲۰موزه علم و فناوری از اجلاس سالانه موزه‌های دانشگاهی در تهران میزبانی خواهد کرد.

وی همچنین به یکی از رویکردهای ایکوم اشاره کرد و گفت: بر اساس تعریف شورای بین المللی موزه‌ها تمامی کتابخانه‌های جهانی، آرشیوهای ملی و سایر نهادهای اینچنینی بعنوان موزه تلقی می‌شوند چراکه آنها نیز بخشی از میراث فرهنگی، تاریخی، هنری و طبیعی بشر را مورد محافظت ،‌شناخت و معرفی قرار می‌دهند.

محیط طباطبایی به نخستین حضور سازمان کتابخانه ملی ایران در این آیین اشاره و تصریح کرد: کتابخانه ملی ایران بعنوان نهادی موزه‌ای که با بخش فکری و ذهنی جامعه در ارتباط بوده در آیین مزبور شرکت کرده که جای تشکر دارد.

وی یادآور شد: کمیته تجسمی ایکوم امسال یک برنامه ویژه در حوزه فرهنگی ترتیب داده که مربوط به گالری هنرهای تجسمی در سطح کشور می شود.

در این مراسم موزهه ای برتر کشور در سال ۱۳۹۷ معرفی شدند و مورد قدردانی قرار گرفتند که نام « سازمان کتابخانه ملی ایران» در لیست برگزیدگان جای گرفت.

گفتنی است؛ شورای بین‌المللی موزه‌ها ۷۱ سال پیش تأسیس و ۲۸ اردیبهشت را به عنوان روز جهانی موزه معرفی کرد هر سال نیز یک شعار براساس وظایف پیش روی خود انتخاب می‌کند.

در ادامه علی اصغر مونسان  معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور اظهارداشت: موزه‌ها از محلی صرفاً برای نمایش اشیای تاریخی به مکانی فرهنگی و هنری تبدیل شده‌اند و دستاوردهای بشر در موزه‌ها به نمایش در می آید.

وی گفت: تمامی سایت‌های تاریخی، بناها و شهرهای تاریخی که این اسناد را نگهداری می‌کنند موزه تلقی می شوند.

وی اضافه کرد: موزه‌ها با آگاهی کامل بر نقش خود به مراکزی برای توسعه فرهنگ‌ها و یکی از مهم ترین مراکز آموزشی فرهنگی در کشور تبدیل شده اند و دستاوردهای بشری را از گذشته به حال و آینده انتقال می دهند.

وی ادامه داد: امسال شورای جهانی موزه‌ها شعار موزه‌ها به مثابه کانون‌های فرهنگی را مطرح کرده است و خواسته است دغدغه جدی را در این باره بیان کند.

به گفته وی، موزه‌ها مکانی برای حفظ سنت‌ها هستند اگرچه ما این سنت‌ها را پویا می‌دانیم اما آنچه که حائز اهمیت بوده این است که موزه‌ها این سنت‌ها را با آینده پیوند می‌زنند.

مونسان با بیان اینکه بر کارکردهای موزه‌ها همه روزه افزوده می شود، گفت: موزه محلی برای ارتقا و تعاملات فرهنگی حتی در عرصه‌های بین الملل است.

معاون رییس جمهور همچنین افزود:  موزه‌های کشور روز به روز کارکردهای فرهنگی خود را افزایش می دهند. پژوهش‌های مختلفی در موزه‌های ما انجام می شود که به ارتقای فرهنگ کشور کمک می‌کند.

وی تاکید کرد: هم اکنون بسیاری از مشکلات میان جوامع ریشه در عدم‌شناخت کافی ملل نسبت به یکدیگر دارد و این نقش موزه‌ها را در افزایش این‌شناخت دوچندان می‌کند.

رییس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: بازدید از موزه‌ها چندسالی است رونق بیشتری یافته و امروز در سبد هزینه خانواده‌ها قرار گرفته است. برای مثال می توان به آمار بالای بازدید از موزه‌ها در نوروز ۹۷ اشاره کرد که به بالاترین میزان در مقایسه با سال های گذشته رسید اشاره کرد.

وی از انعقاد تفاهم نامه با وزارت آموزش و پرورش اشاره کرد و افزود: به زودی تفاهم نامه ای با آموزش و پرورش منعقد خواهد شد تا اهمیت موزه و موزه داری در دروس دانش آموزان گنجانده شود.

همچنین کارگر مدیرکل موزه‌ها گفت: امروز در کشور دارای ۶۸۰ موزه فعال هستیم و ۲۰۸ موزه در سال گذشته افتتاح شد که با چنین تفاسیری رشد ۲۰۰درصدی را در این‌زمینه شاهد بودیم.

وی ادامه داد: موزه یک نهاد فرهنگی است و موزه‌ها ولو کوچک می توانند با تمام دنیا در ارتباط باشند.

کارگر یادآور شد: در سال۹۱  کشور دارای ۴۶ موزه خصوصی بود اما امروز بیش از ۱۰۰ موزه در این حوزه دایر شده است.

در پایان این مراسم بخش دوم جوایز به برگزیدگان اهدا شد که در بخش موزه‌های بزرگ دولتی و عمومی جایزه شاخص مناسب سازی برای استفاده معلولین و جانبازان به سازمان اسناد و کتابخانه ملی تعلق گرفت.

انتهای خبر/