کتابخانه ملی ایران شناسنامه فرهنگی کشور است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۲/۱۱ - ۱۲:۳۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۲/۱۱ - ۱۹:۵۹:۵۳
کتابخانه ملی ایران شناسنامه فرهنگی کشور است
رئیس سازمان کتابخانه‌ها و موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: کتابخانه ملی ایران، شناسنامه ملی کشور است و یکی از مهمترین ماهیت‌های آن، راهبرد کتابخانه‌ها در کل کشور است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، صبح امروز (چهارشنبه 11 اردیبهشت) حجت الاسلام و المسلمین سید جلال حسینی – رئیس سازمان کتابخانه‌ها و موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی طی بازدید از کتابخانه ملی ایران با اشرف بروجردی – رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار کرد.

حجت الاسلام حسینی در این دیدار با تشریح فعالیت‌ها و میزان مخازن و کتابهای نفیس و خطی اسناد آستان قدس رضوی اظهار داشت: کتابخانه اسناد آستان قدس رضوی از بزرگترین منابع کتب خطی جهان اسلام است بطوریکه بیش از یکصدهزار کتاب خطی در این مجموعه نگهداری می شود. عمده نسخ خطی این مجموعه نیز شناسنامه دار شده است و مابقی نیز در حال تکمیل است.

وی با ابراز اینکه کتابخانۀ آستان قدس گنجینۀ عشق و ارادت واقفان و اهداکنندگان است، اضافه کرد: 90 درصد سرمایۀ این گنجینۀ ارزشمند حاصل عشق و ارادت کسانی است که آثارشان را اهدا کردند و تاریخ قدیمی‌ترین نسخۀ وقفی به این مرکز، یعنی سال 327 قمری، قدمت کتابخانه را مشخص می‌کند.

حجت الاسلام والمسلمین حسینی مخزن کتب خطی آستان قدس را بزرگ‌ترین گنجینۀ مخطوطات جهان اسلام دانست و تصریح کرد: این مرکز 100 هزار نسخۀ خطی دارد که بیش از 16 هزار نسخۀ آن، توسط رهبر انقلاب اهدا شده است.

وی با اشاره به فعالیت‌های کتابخانه ملی ایران نیز عنوان کرد: کتابخانه ملی ایران، شناسنامه ملی ایران است و یکی از مهمترین ماهیت های آن، راهبرد کتابخانه ها در کل کشور است.

رئیس سازمان کتابخانه‌ها و موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با گریزی نسبت به فعالیت های موزه ای آستان قدس رضوی بیان داشت: موزه ها نیز در آستان قدس رضوی در اختیار کتابخانه است و 8 هزار شئی و آثار در ویترین های موزه آستان قدس رضوی در معرض نمایش است کما اینکه در مخازن حدود 80 هزار شئی نگهداری می شود و طبق توصیه های حجت الاسلام رئیسی – رئیس سابق آستان قدس رضوی برای به نمایش گذاشتن دیگر آثار در مخازن، موزه جامع رضوی در تنها زمین مجاور حرم رضوی ساخته می شود.

حجت الاسلام حسینی با اشاره به اسناد موجود در سازمان اسناد آستان قدس رضوی که بالغ بر 14 میلیون برگه است، پرداخت و گفت: به طور نمونه در روز خلیج فارس از اسناد خلیج فارس به قدمت 700 سال قبل رونمایی به عمل آمد.

وی با دعوت رسمی از اشرف بروجردی برای حضور و بازدید از سازمان کتابخانه‌ها و موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: تاثیرات تفاهمنامه فرهنگی بین کتابخانه ملی ایران و کتابخانه آستان قدس رضوی می تواند چه در داخل کشور و چه در منطقه و در نهایت جهان اسلام راهبردی و راهگشا باشد.

رئیس سازمان کتابخانه‌ها و موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با برشمردن پتانسیل های کتابخانه ملی ایران افزود: از مزیت‌های نخست کتابخانه آستان قدس، معنویت امام رضا (ع) است که کتابخانه ملی ایران نیز می تواند از این مزیت معنوی بهره مند شود.

حجت الاسلام حسینی با برشمردن پتانسیل و ظرفیت های کتابخانه ملی در زمینه همکاری و انتقال تجربیات به کتابخانه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی عنوان کرد: ما در زمینه آرشیو، کتابخانه کودک، خدمات به نابینایان و معلولان خواهان همکاری مشترک و انتقال تجربیات از سوی کتابخانه ملی ایران هستیم.

وی با تاکید بر تشکیل کمیته مشترک همکاری برای به ثمر نشستن تفاهمنامه مشترک کتابخانه ملی ایران با کتابخانه آستان قدس خاطرنشان کرد: همچنین در سفری که به قم نیز خواهیم داشت درصدد هستیم تا بتوانیم اسناد و کتب باارزش علمای قم را نیز برای حفظ و نگهداری کتابخانه های این شخصیت ها داشته باشیم کما اینکه در آینده ای نزدیک نیز طی سفر به عراق و دیدار با آیت الله سیستانی این تعامل کتابخانه ای و اسناد از سوی آستان قدس رضوی دنبال و پیگیری می شود.

حجت الاسلام حسینی افزود: در این دیدار بیش از آن چیزی که انتظار داشتم احساس خوبی پیدا کردم به هر حال این اعتقاد وجود دارد که اگر کتابخانه‌ها به درستی عمل کنند بسیاری از مشکلات جوامع نیز برطرف می‌شود و انشالله در روند پیش رو بتوانیم چند کار مشترک و ماندگار با همکاری کتابخانه ملی ایران و کتابخانه آستان قدس رضوی صورت دهیم.

گفتنی است، در پایان این دیدار تفاهمنامه همکاری مشترک بین سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با سازمان کتابخانه‌ها و موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به امضای اشرف بروجردی و حجت السلام حسینی رسید.

فهرست نویسی 600 هزار جلد کتب خطی نویسندگان ایرانی در دنیا تکمیل می‌شود

همچنین در این دیدار اشرف بروجردی – رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه شما از جای تشریف می آورید که همه ما مرجع تفکراتمان از آنجا نشأت می‌گیرد زیرا همه ما از امام رضا (ع) تأسی می‌کنیم.

وی ادامه داد: شما در حوزه علم و دانش با بهره گیری از معنویات امام رضا (ع) در خدمت زائران هستید و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز می‌تواند کارهای مشترک بسیاری با آستان قدس رضوی در حوزه اسلام شناسی، ایرانشناسی و همچنین مباحث مرتبط با حوزه معرفتی، دینی و اعتقادی انجام دهد.

بروجردی تصریح کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هم اکنون، تعاملات بین المللی و کار مشترک با کتابخانه‌های عراق در حال اجرا دارد، همچنین یکی از اقدامات بین المللی این سازمان، فهرست نویسی کتب خطی تمام آثار فارسی در جهان است بطوریکه این فهرست نویسی شامل تمام کتب خطی نویسندگان ایرانی در دنیا است که بالغ بر 600 هزار جلد می‌شود.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: هم اکنون این سازمان بسیار متمرکز بر دیجیتالی کردن اسناد است بطوریکه نهادهای دیگر نیز درصورتیکه نمی‌توانند اسناد خود را در اختیار کتابخانه ملی قرار دهند حداقل باید دیجیتالی کردن این اسناد را انجام و به این سازمان ارائه کنند تا ما نیز برای نسل آینده مثلاً برای 200 سال آینده این اسناد را در قالب الکترونیکی حفظ و نگهداری کنیم.

بروجردی با اشاره به اینکه سازمان کتابخانه‌ها و موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی بزرگترین مخزن قرآن نفیس و ارزشمند به تعداد 23 هزار جلد را دارد، افزود: مردم نیز به تبرک امام رضا (ع) بیشتر تمایل دارند تا منابع خود را در اختیار آستان قدس قرار دهند.

وی با اشاره به تعامل و تمرکز بر اصحاب اندیشه عنوان کرد: در این زمینه سعی می‌شود تا تولیدات دانش بزرگان از مخازن و تفکر آنها بیرون کشیده تا  در چرخه تولید علم برای رسیدن به مرجعیت علمی منطقه تدوین شود.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: کار مشترک کتابخانه ملی ایران با کتابخانه آستان قدس در حوزه‌های معرفتی و دانشی برای باز کردن گره‌های ذهنی بزرگان علمی را مغتنم می‌شماریم تا بتوان چنین مباحثاتی را استخراج کرد.

بروجردی با اشاره به ایجاد غرفه و اتاق برای کشورهای چین، کره و ترکیه درکتابخانه ملی ایران عنوان کرد: سعی می‌شود تا با استاندارسازی در فضای کتابخانه ملی، بتوان پوشش بیشتری برای چنین تعاملات و خدمات بین المللی ایفاء شود.

وی با اشاره به اینکه کتابخانه ملی ایران 24 ساعته باز است و شب‌ها نیز فضاهای لحاظ شده است تا اساتید و اهل پژوهش، کتابخانه را به مانند خانه خود تلقی کنند، افزود: به هرحال کتابخانه ملی ایران حافظه ایرانیان را پاسداری می‌کند و دربرگیرنده تعداد قابل توجه ای از کتب، نشریات، تصاویر، مجلات، فیلم، اسلاید و .. است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بیان داشت: در کتابخانه ملی ایران بالغ بر 40 هزار نسخ خطی وجود دارد و طی دو سال گذشته نیز نسخ خطی خریداری شده است که یک مورد آن خریداری 350 جلد از نسخ خطی باارزش «مقدس قمی» بود که رئیس جمهور نیز در این زمنیه تاکید ویژه داشتند تا این نسخ خطی در ایران حفظ شود.

بروجردی در ادامه با تاکید بر گسترش و اهمیت فعالیت در حوزه کتاب کودک عنوان کرد: فعالیت در این عرصه به واقع سرمایه گذاری است تا کودکان ایران با مانوس بودن با کتاب، بیشتر پایبند به فرهنگ و حوزه اخلاقیات شوند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همچنین با گریزی نسبت به فعالیت در عرصه مطالعات زنان در کتابخانه ملی ایران به فراهم بودن تسهیلات برای نابینایان نیز پرداخت و گفت: تعداد قابل توجه ای از کارمندان این مجموعه از نابینایان هستند که اتفاقا این افراد از لحاظ ادبیات و تراوش‌های ذهنی سرآمد نیز هستند.

بروجردی با پرداختن به اهمیت مطالعه برای رشد فکری جامعه که نیاز مردم نیز است تا در حوزه علم رشد کنند، تصریح کرد: مردم باید باور کنند که باید بیشتر بدانند تا بتوان در آینده ادعا کنیم که جامعه پیش روی داریم، مثلاً وقتی به کشور مصر سفر می‌کنید مشاهده می‌شود که تقریبا بیشتر مردم در اتوبوس، خیابان و سوار بر وسایل نقلیه موتوری، درحال گوش دادن به قرآن و خواندن آن هستند و ما نیز باید فرهنگ دانش را در کشور ترویج دهیم.

انتهای خبر/